Cum se construiește o canalizare exterioară: 4 pași necesari

Acolo unde nu există sisteme speciale, comune, de deversare a apelor uzate, se folosește varianta construirii canalizărilor exterioare. Pentru aceste lucrări există câteva etape care trebuie respectate, dar și o serie de materiale și accesorii, în funcție de tipul de canalizare dorit.

Există două tipuri de canalizări pentru care poți opta și pentru fiecare dintre acestea există etape de lucru specifice. Unele dintre materiale și accesorii sunt cunoscute, cum ar fi fitingurile din PVC sau țevile, dar mai există și alte tipuri de elemente, unde cu siguranță vei avea nevoie de ajutor specializat pentru alegere, cum ar fi tubulatura și sistemul de țevi.

 

Cele două tipuri de canalizări sunt:

  • Canalizare cu deversare în fosă septică;
  • Canalizare cu deversare în sistem centralizat de colectare, dacă acesta există;

Care sunt pașii de parcurs pentru realizarea canalizării?

Pentru a realiza canalizarea dorită există o serie de pași pe care este indicat să îi parcurgi. În cadrul acestora sunt folosite materiale precum betonul, cimentul și armăturile, dar și țevile pentru traseu, fitingurile, coturile și racordurile. În plus, la construirea canalizării cu deversare în fosă este nevoie de cumpărarea în sine a fosei septice, cu o capacitate suficient de mare pentru nevoile gospodăriei.

Pasul 1. Realizarea proiectului

Primul pas este să fie realizat planul sau proiectul canalizării. Acest lucru te va ajuta să realizezi mai ușor lucrarea, în funcție de etape prestabilite, dar și să estimezi un necesar de materiale.

Acest sistem de canalizare este o rețea de țevi îngropate la care nu vei avea acces în permanență, așadar va fi nevoie să realizezi un traseu cât mai eficient și util. 

Pasul 2. Dimensionarea sistemului

Dimensionarea acestuia joacă un rol important, deoarece este nevoie ca sistemul de canalizare să poată colecta apa menajeră de la întreaga locuință. 

Din acest motiv va trebui luată în calcul dimensiunea casei și numărul de utilizatori, pentru alegerea fosei septice, în cazul sistemelor de colectare care o includ. Este recomandat ca fosa septică să fie aleasă astfel încât să fie de două ori mai mare decât debitul rezultat, luând în calcul și eventuale situații mai puțin favorabile, cum ar fi inundațiile sau debitele de apă evacuată mai mari decât norma evaluată pe zi. 

Pasul 3. Adaptarea sistemului la panta terenului

În funcție de înclinația pe care o are terenul se poate monta și sistemul de colectare. Este important ca fosa să fie montată mai jos față de casă, astfel încât să se poată deversa în mod gravitațional apa. Pentru fosă este nevoie de realizarea unui cămin betonat.

Pasul 4. Realizarea sistemului

O dată ce toate detaliile sunt cunoscute, se poate merge mai departe la realizarea sistemului de evacuare. Se montează rețeaua de țevi și rezervorul și se fac conectările conductelor la țevile de evacuare existente în locuință.

De asemenea este nevoie și de racordare la sistemele pluviale, pentru a putea prelua cantitatea de apă necesară pentru a fi deversată în sistemul pluvial. 

Realizarea unui sistem de canalizare exterioară este dependentă de o multitudine de factori. Este important așadar să discuți cu o echipă de specialiști care să te ajute să iei cele mai bune decizii sau de la care să cumperi cele mai bune materiale. Optează pentru sisteme de canalizare, țevi și fitinguri de la Mathaus, pentru a avea certitudinea că lucrarea pe care o realizezi îți va aduce beneficiile pe care le dorești. 

De interes:  Cum sa reaprinzi pasiunea in cuplu. Secrete ale unei relatii fericite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.