Umbrirea este o tehnica de cultivare protejata care imbunatateste randamentul si protejeaza plantele de intemperii (soare excesiv, vant sau caldura…) care, in caz contrar, ar putea reduce semnificativ calitatea si recoltele culturilor.

Plasele de umbrire se folosesc vara in gradini sau livezi unde vara sunt atinse temperaturi foarte ridicate si sunt putine precipitatii, precum gradinile de pe acoperis sau plantatiile deschise situate in plin soare. In aceste conditii de insolatie mare si umiditate scazuta, culturile sunt expuse riscului de insolatie sau arsuri ale frunzelor care saracesc cultura si chiar o pot ruina.

Pentru a proteja culturile de soare si caldura excesiva, se pot folosi plase de umbra din diverse materiale si culori. Mai mult, asa cum vom vedea in ultima sectiune a postarii, putem alege si alte tipuri de umbrire pentru livada si gradina, precum pergole cu plante cataratoare.

Ce este o plasa de umbrire?

O plasa de umbrire este o tesatura din polietilena, poliester, rafie sau alte materiale care, datorita diferitelor pigmentari, absoarbe sau reflecta o parte din radiatia solara, protejand culturile de temperaturile ridicate.

Plasa de umbrire asigura ca aerul din jurul culturilor nu se incalzeste la fel de mult ca lumina directa a soarelui. Umiditatea solului este mai bine mentinuta dupa irigare, iar evaporarea si evapotranspiratia sunt reduse. Toate acestea se traduc intr-o recolta mai buna si economii de apa de irigare. In functie de densitatea si tipul plasei de umbra, lumina este redusa de la 30 la 90%. Este important sa determinati mai intai nevoile de lumina ale fiecarei culturi pentru a alege plasa de umbra adecvata.

De interes:  Bănățenii gospodari își schimbă vechile coșuri de fum cu soluții premium din inox!

Avantajele utilizarii plaselor de umbrire:

Instalarea unei plase de umbrire este deosebit de utila in culturile delicate precum culturile horticole, mai ales la cele mai sensibile la soare (rosii, ardei, dovlecei…) sau la atacurile pasarilor, precum gardurile vii si tufele de fructe salbatice.

Conform diverselor studii, umbrirea creste productia si calitatea recoltei in culturile horticole si arbustilor precum afinele.

Tehnica de umbrire nu numai ca reduce daunele provocate de daunatori si fiziopatii in culturile care sunt mai sensibile la soare direct (crapaturi la rosii sau ingalbenire, cresterea neregulata a dovleceilor), dar creste si cantitatea si calitatea fructelor culturilor.

Pe langa protectia impotriva soarelui si caldurii, plasele de umbrire au si alte avantaje:

-Protejati culturile de vant, grindina sau alte agresiuni.

-Limiteaza impactul climatelor aride si desertice si diferentele uniforme de temperatura intre zi si noapte.

-Reduceti daunele cauzate de daunatori, buruieni, pasari si alti pradatori.

-Reduceti evaporarea si promovati retinerea umiditatii in sol, ceea ce implica mai putina nevoie de irigare.

-Modificati usor ciclurile de cultura, anticipand recolta sau favorizand productiile in afara sezonului.

Pe langa conservarea umiditatii si reducerea vantului si a radiatiilor directe, plasele de umbrire, daca sunt colorate, pot avea si alte avantaje. Magazinul miculmester.ro ofera o multime produse folositoare pentru gradinari si agricultori, iar gama de plasa umbrire reprezinta un produs important pentru oricine are o gradina si asteapta sa obtina recolte satisfacatoare fie de legume sau fructe!

De interes:  Obține o privire de ansamblu asupra business-ului tău cu o analiză financiară

Mai multe studii stiintifice si teste pe teren dezvaluie alte avantaje ale utilizarii plaselor de umbrire colorate in legatura cu imbunatatirea maturarii si calitatii fructelor, precum si cu protectia impotriva parazitilor.

Plasele colorate modifica spectrul luminii filtrate prin patrunderea luminii de diferite lungimi de unda si culori (rosu, galben, albastru, gri perlat). Culorile diferite afecteaza cresterea plantelor si, de asemenea, compozitia acestora.

Conform acestor studii, panza rosie, de exemplu, imbunatateste fotosinteza prin stimularea cresterii vegetative, ceea ce duce la frunze mai mari. Si la rosii si ardei, plasa rosie inseamna ca se produc tot mai multe fructe si ca au un continut mai mare de licopen si alti nutrienti.

Umbrirea nu trebuie sa fie in contact cu frunzele plantei, la 30-50 cm distanta de planta este distanta potrivita. De asemenea, retineti ca daca locuiti in zone in care apar adesea furtuni cu grindina, umbrirea, daca este facuta bine, va protejeaza gradina.

Pentru ca sunt rezultatul unei experiente indelungate in sector si al unei cercetari aprofundate menite sa ofere o alegere inovatoare din toate punctele de vedere, de la estetic la cel functional.

Prin urmare, nu este de mirare ca alegerea unei plase de umbrire miculmester.ro este sinonima cu o lista lunga de avantaje. Descopera-le pe toate!

De interes:  Netbet sau 888 Sport? Unde pariezi?

Versatilitate: Poate fi instalat pe perete, pe podea sau cu structuri autoportante care se sprijina pe platforme, panzele de umbrire sunt realizate pe masura si pot acoperi suprafete de pana la 7 × 7 metri latime pentru un singur modul. Mai mult, datorita liniilor lor simple si curate, se adapteaza perfect peisajului din jur.

Personalizare: Produsele miculmester.ro sunt concepute pentru a crea cel mai bun dialog posibil intre formele arhitecturale, gustul personal si nevoile functionale. Acesta este motivul pentru care miculmester.ro  ofera posibilitatea de a va configura propria plasa de umbrire personalizata!

Confort garantat: pe langa transformarea radicala a oricarui spatiu exterior, velele de umbra furnizate de Siro sunt echipate cu un sistem inovator care va permite sa schimbati inclinatia plasei pe stalpii de sustinere, in functie de confortul dorit.

Rezistenta: utilizarea tesaturilor nautice face ca panzele sa fie potrivite pentru instalarea in medii maritime cu umiditate ridicata si salinitate. In plus, structurile motorizate dotate cu anemometru se vor inchide automat in caz de vant puternic. Dar adevarata inovatie consta in materialul panzei in sine, realizat din tesaturi tehnice din lumea nautica, care permit pe de o parte o filtrare perfecta a razelor UV si, pe de alta parte, garanteaza trecerea aerului, pentru o ventilatie excelenta si umbrire!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.