Culisele statului paralel | Stilul vestimentar din politica românească. Primele doamne, bine sau prost îmbrăcate?

Ion Iliescu i-a acceptat alegerea soției sale de a nu se afișa în public.

“E o femeie foarte puternică. De la început mi-a spus: eu rămân alături de tine în orice împrejurări. Dar să n-ai pretenția că eu să fiu prezentă la probleme de protocol”, spunea Ion Iliescu (sursa: Realitatea Plus)

Și Nadia Constantinescu, soția fostului președinte al României Emil Constantinescu a fost o prezență extrem de rară în mandatului soțului ei.

Progresul a început, de fapt, cu soția lui Traian Băsescu, Maria.

Maria Băsescu a debordat prin ținute elegante, fiind ajutată și de un chip armonios, plăcut, mereu zâmbitor. Rochiile și compleurile primei doamne au fost întotdeauna decente, conform protocoalelor, dar de o calitate înaltă și a convins românii că Maria Băsescu știe să se îmbrace.
Soția lui Traian Băsescu a dezvăluit că ținutele sale cu care se afișează la cele mai importante întâlniri externe sunt creații ale cunoscutei creatoare Liza Panait. Și, pentru că a pus preț pe valoarea vestimentației, Maria Băsescu a avut o idee inedită: a organizat o paradă de modă cu creații românești în timpul summitului NATO, dedicată soțiilor demnitarilor veniți în România.

Totodată, în contrast cu predecesoarele ei, Maria Băsescu a ales să fie o prezență constantă în spațiul public, cu preocupări predominant sociale. Asta a apropiat-o de idealul stabilit la nivel mondial de Prințesa Diana. A reușit să poarte cu mult stil chiar și straiele și podoabele minorităților rome.

În contrast cu finețea sa, consiliera pricipală a soțului său, Elena Udrea, capta la același nivel atenția publicului.
Udrea nu purta eticheta de primă doamnă, însă prezența ei a fost bifată în circumstanțe oficiale, cât și în permanență pe ecranele televizoarelor. Ținutele ei extravagante au dat naștere bârfelor și președintele a fost adesea atacat din cauza sa. Presa a numit-o „Sexy Nuți”
Udrea nu s-a sfiit să-și arate atuurile fizice, apelând la rochii minuscule, transparente, decoltate și tocuri înalte.
Începând cu ținuta sa de mireasă, de la prima sa căsătorie cu afaceristul Dorin Cocoș, până la ținutele la care apela la întâlnirile cu liderii din politica românească, Elena Udrea a reușit să fie subiect chiar și în presa străină.
În 2011, Udrea – care ajunsese ministru al Turismului, a fost tocată mărunt de presa internațională după ce a apărut în cadrul unei conferințe cu o rochie Dolce&Gabbana. Piesa vestimentară, care făcea parte din cea mai noua colecție Dolce & Gabbana de la vremea respectivă, costa 14.000 de lire sterline, o informație șoc pentru românii care se zbăteau în sărăcie, datorită crizei mondiale.

De interes:  Vreme frumoasă la final de săptămână, în vestul țării

Inițial, blonda a declarat că a plătit 900 de euro pe rochie, iar în final a spus că, de fapt, a primit-o cadou de la soțul ei, Dorin Cocoș.
„Dacă știam că această rochie stârnește astfel de discuții, nici nu o mai purtam”, a conchis Elena Udrea.

Fiind o apropiată a familiei prezidențiale, Elena Udrea nu a putut lipsi de la botezul Sofiei, nepoțica lui Traian Băsescu. Udrea și-a făcut apariția la biserică într-o rochie albă din dantelă, semnată Dolce & Gabbana, dublată cu un material nude ce lasă impresia că nu are nimic pe dedesubt. A accesorizat ținuta cu pantofi roz electric.
Pentru rochia D&G, Udrea a scos din buzunar 2.440 de euro.
În prezent, stilul vestimentar al fostei blonde de la Cotroceni s-a temperat. Udrea a pus senzualul în cui o dată cu apariția fiicei sale. Totodată, înainte de acest eveniment major din viața sa, Udrea a realizat un pictorial nud în care și-a arătat burtica de gravidă.

Revenind la primele doamne, Carmen Iohannis a fost din prima zi un subiect de discuție printre admiratorii de modă, dar și specialiștii acestui domeniu.

Carmen Iohannis a urcat pe scena publică având două avantaje majore: o siluetă demnă de invidiat și un chip armonios. Nimeni nu s-ar fi așteptat, în 2014, când a început primul mandat al soțului său, că va fi atât de criticată din punct de vedere vestimentar.

Cele mai controversate apariții ale primei doamne au fost vizita oficială de la Vatican, unde a fentat codul vestimentar, acoperindu-și în fața Papei Francisc mâinile și genunchii doar cu dantelă și voal.
„Dacă priviți cu atenție, rochia trece și, în același timp, nu trece de nivelul genunchiului. Este o iluzie optică pe care am reușit să o creez îmbinând două materiale diferite ca structură”, a dezvăluit cu mândrie autorul rochiei, Alexandru Ciucu, ignorând faptul că ingeniozitatea sa ne-a adus critici în mass-media (sursa: ziare.com)

De interes:  Cutremur în județul Timiș. În ce zonă a fost epicentrul

Specialistul în modă Alin Gălățescu a declarat la acel moment că dress-code-ul trebuie respectat, deoarece reprezintă evitarea „elementelor considerate de gazdă ca fiind ofensatorii: simboluri, culori, transparențe, vulgarități, expuneri excesive ale corpului, atitudini neconforme cu funcția celui invitat”, a punctat acesta.

Carmen Iohannis a continuat însă să adopte ținute frumoase, dar în afara sferei protocolare a unei prime doamne.

Revista Viva a numit-o campioana gafelor vestimentare, exemplificând că la întâlnirea soțului său cu reprezentanţii comunităţii române din Franţa, desfăşurată la Paris, doamna Carmen Iohannis a purtat o rochie de vară, în plină iarnă. Făcând notă discordantă cu restul invitaților care aveau paltoane și eșarfe groase. Criticile primite pentru tocurile foarte înalte, rochiile foarte scurte și brațele mereu goale au făcut-o pe prima doamnă, profesoară de limba engleză de meserie, să apară foarte rar la brațul soțului ei, primul om în stat.

Pe scena actuală, românii au rămas cu puține doamne pe care să le admire.
Ar fi liberala Raluca Turcan, fost vicepremier și actual ministru al Muncii, care a evoluat de la stilul ușor copiat de la Elena Udrea, până la unul rafinat, atent alcătuit de o echipă de experți.

Raluca Turcan este o împătimită a modei și a căutat mereu să se pună în valoare, chiar și prin mici intervenții estetice – spun criticii. A urcat pe podiumul de modă, ca manechin, apoi, odată cu avansul în politică, a trecut la ținute scumpe, dar mai sobre.
Întrebată de unde are bani să-și cumpere haine de mii de euro, Raluca Turcan a spus că și le ia în rate. ”Am și piese mai valoroase, dar sunt cumpărat în timp. Cu cartea de credit și plătesc mai multe luni piesa respectivă. Dar nu are rost să mă justific”, spunea Turcan (sursa: PRO TV)

De interes:  Cu drag, despre România, județul Brașov | Minunea care face din Brașov un loc binecuvântat de Dumenezeu

Piesele preferate de Raluca Turcan sunt gențile Channel, care depășesc 5.000 de euro bucata și care pot ajunge să coste chiar și cât un apartament cu două camere din București.

O altă apariție este franțuzoaica Clotilde Armand, al cărei stil face notă discordantă cu Parisul, orașul modei, din care provine. Nu se afișează cu haine sau poșete de designer, iar stilul său este unul băiețos și mai mult comod decât rafinat, consideră specialiștii. Totodată, Armand își accesorizează fiecare ținută cu cercei foarte mari, impozanți și colorați, făcându-și o semnătură proprie în fața publicului. La fel cum a făcut și Viorica Dăncilă cu celebrele sale broșe.

Viorica Dăncilă, fost premier al României și actual consultant în cadrul BNR, a suferit cea mai drastică transformare stilistică a tuturor timpurilor. Dăncilă a apărut în spațiul public cu o coafură ciudată, lipsită de stil sau finețe, cu un machiaj strident și o garderobă care părea cumpărată de pe tarabe.

Fostul premier a luat seamă de criticile experților în modă, cât și de cele ale poporului care nu ezita să facă glume pe seama aspectului său ieșit din comun pentru un lider de stat, și a apelat la cei care se pricep. Transformarea a fost realizată cu multă sârguință, părul blond platinat fiind vopsit profesional și prins elegant în coc, machiajul, de asemenea, a fost lăsat pe mâna profesioniștilor, iar vestimentația a fost alcătuită din materiale de calitate. A fost o muncă titanică, spuneau surse din Guvern.

După ce a pierdut funcția, broșele pe care le purta în piept pentru a crea un efect de rafinament și de subțiere a siluetei și pe care le-a folosit și ca simbol la alegerile prezidențiale au rămas la locul lor. Însă lipsa echipei care o consilia pe Viorica Dăncilă în trecut e vizibilă. 

CITEȘTE ȘI: Ce stil vestimentar prefera Elena Ceaușescu. Ziua execuției a găsit-o într-un palton Yves Saint Laurent

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.