Locale
Culisele statului paralel | Cine sunt RECHINII imobiliari care BLOCHEAZĂ aeroportul Băneasa – TUN de milioane de euro

Băieții deștepți din imobiliare se pregătesc să dea un nou tun pe terenul fostei ferme pomicole Băneasa. Home 4 life Holban: proiectul imobiliar pentru cei care îndrăznesc. Așa îl prezintă constructorii pe site-ul complexului imobiliar. Constructori care au îndrăznit chiar să încalce și legea. Miza? Milioane de euro. În ultimii 20 de ani, sute de hectare de verdeață din nordul Capitalei s-au transformat în proiecte rezidențiale. Dezvăluiri incendiare despre șmecherii care blochează aeroportul Băneasa, luni seară, la „Culisele statului paralel”, cu Anca Alexandrescu.
Un fost președinte de SIF cu o condamnare de trei ani la activ, Dragoș Bîlteanu, și un fost acționar de la Dinamo, Vladimir Cohn, și-au dat mâna și vor să rupă norii cu un ansamblu rezidențial în zona Băneasa, la doi pași de aeroport.
Chiar în zona de protecție, acolo unde clădirile trebuie să respecte un anumit regim de înălțime, avizat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română și de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Home 4 Life se află la mai puțin de un kilometru de capătul pistei, pe strada Ștefan Holban, vis-a-vis de mall-ul din nordul Bucureștiului. Ansamblul rezidențial ar urma să aibă 5 blocuri, cu 265 de apartamente. 90 dintre ele – în două clădiri cu 9 etaje, înalte de 30 de metri. Și aici apare problema – blocurile depășesc cu 4 etaje regimul de înălțime impus în zonă. Dar miza e mare – un profit de peste două milioane de euro pentru etajele ilegale. Proiectul a fost aprobat de Primăria Sectorului 1 încă de mai bine de un an.
O firmă controlată de Vladimir Cohn a avut inițial un certificat de urbanism pe terenul respectiv pentru blocuri de 5 etaje. Pe acel document, obținut în noiembrie 2018, firma a primit aviz de securitate la incendiu și aviz de protecție civilă. Câteva luni mai târziu, totul s-a schimbat. Terenul a fost intabulat de H4L Băneasa, o companie controlată de Cohn și Bîlteanu.
Funcționarii primăriei au explicat pentru Libertatea.ro cum s-au transformat peste noapte clădirile de 5 etaje în unele de 9 etaje. Ei susțin că pe terenul respectiv o altă firmă obținuse în 2011 o autorizație de construire pentru 9 etaje, care fusese prelungită până în 2013. La vremea respectivă, înălțimea maximă permisă era de 35 de metri. Firma s-ar fi apucat de lucrări în februarie 2013, cu puțin timp înainte ca prelungirea autorizației să expire.
Astăzi, zece ani mai târziu, potrivit primăriei sectorului 1, H4L nu ar face altceva decât să continue lucrările abandonate de prima firmă.
„Deoarece caracteristicile nu se schimbă față de situația inițială, primarul sectorului 1 a emis autorizația de construire (…) în vederea finalizării lucrărilor pentru ansamblu de locuințe 2Sg+P+7E+E 8-9 retrase, începute prin autorizația de construire din 2011, fără a fi necesar un nou certificat de urbanism și fără obținerea de noi avize/acorduri”, se arată într-un răspuns al Primăriei Sectorului 1, potrivit libertatea.ro.
Abia anul acesta terenul a fost înconjurat cu un gard și au fost începute excavările, spun vecinii citați de jurnaliștii Libertatea. Nici imaginile de la fața locului încărcate de Google Maps și Google Earth nu arată construcții incipiente la adresa cu pricina.
Specialiștii consultați de Libertatea spun că, de regulă, dezvoltatorii care amână începerea unui proiect imobiliar anunță doar scriptic începerea lucrărilor, ca să nu expire autorizațiile de construire. Ulterior, pot cere o autorizație de „continuare de lucrări”.
Ionuț Bîlteanu, reprezentantul dezvoltatorilor, susține că autorizația veche ar fi fost cumpărată de H4L de la firma Imob Invest, în același timp cu terenul. „Este trecută în contract”, a afirmat acesta, care a subliniat că cele două blocuri sunt construite „în baza unei autorizații emise legal de Primăria Sectorului 1”.
Autoritatea Aeronautică spune însă că avizul obținut în 2010 avea o valabilitate de maximum 12 luni și că trebuia reînnoit în cazul în care firma nu se apuca de lucrări în termen de un an.
Zona Holban este supusă regimului special și din punct de vedere al comunicațiilor speciale. Potrivit STS, la adresa la care se dezvoltă proiectul „Home 4 Life”, înălțimea maximă permisă este de 23 de metri, „pentru a nu fi afectată disponibilitatea serviciilor de comunicații” asigurate de instituție.
Între timp, unul dintre vecini, Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, a cerut în instanță anularea autorizației de construcție emisă de Primăria Sectorului 1.
Însă, chiar dacă dezvoltatorii spun că blocurile vor fi gata anul viitor, apartamentele sunt deja scoase la vânzare. Cu prețul de 1.500 de euro pe metru pătrat, un apartament cu patru camere, de exemplu, poate ajunge la 180 de mii de euro.
Dragoș Bîlteanu a fost președinte al SIF Banat-Crișana. A plecat după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru folosirea cu rea-credință a unui credit și manipularea pieței de capital. Prejudiciul ar fi fost de peste 20 de milioane de euro. Cu afaceri în mai multe domenii, inclusiv imobiliare și piața de capital, Bîlteanu are o avere estimată la circa 90 de milioane de euro. Al doilea patron, Vladimir Cohn, este cunoscut mai ales ca fost acționar al echipei de fotbal Dinamo București. În 2020, el a vândut fabricile Ecopaper Zărnești și Ecopaper Ghimbav pentru 200 de milioane de euro unui grup britanic. Averea lui Cohn este estimată la 65 de milioane de euro.
Dar primul care ar fi dat peste cap traficul pe aeroportul Aurel Vlaicu ar fi fost Mihai Răzvan Ungureanu. Acum 9 ani, Victor Ponta acuza că traficul low-cost ar fi fost mutat de la Băneasa la Otopeni pentru că Ungureanu ar fi avut casă pe pista aeroportului.
PONTA: M. R. UNGUREANU ARE CASĂ PE PISTĂ
„E jale de când aţi mutat low-costurile. Pentru că avea primul-ministru casa pe pistă, s-au mutat toate low-costurile aici şi, acum, toată lumea se înghesuie. Să nu-şi mai facă niciun oficial casă în cazurile astea, vă rog, că nu mai putem să-l mutăm şi pe ăsta”, potrivit adevarul.ro.
Presa scria atunci că fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu locuieşte în cartierul Henri Coandă, în apropierea uneia dintre pistele Aeroportului Băneasa. În 2012, autoritățile închideau traficul de la acest aeroport pentru lucrări ample de reabilitare care s-au ridicat la 11 milioane de euro, sumă anunțată de oficialii de la acea vreme. Luna trecută, aeroportul ar fi trebuit să se redeschidă, însă termenul a fost prelungit cu încă două luni. În urmă cu 9 ani, jurnaliștii de la Ziarul Financiar scriau că închiderea aeroportului Băneasa dezvăluia de fapt o comoară imobiliară de un miliard de euro. Miza era terenul pe care îl are în proprietate. Cele 180 de hectare pe care se întinde aeroportul, la care se mai adăugă un teren de 20 de hectare, ar fi fost obiectul unei tranzacţii de proporţii, dată fiind valoarea uriașă dacă se ia în calcul un preţ mediu de 500 de euro pe un metru pătrat.
De menționat ar fi faptul că în zonele care ar putea atrage proiecte imobiliare de sute de milioane de euro, au mai rămas foarte puţine suprafeţe compacte de teren.
Astfel, aeroportul Băneasa a fost supus mai multor presiuni imobiliare. De mai multe ori, chiar s-a ajuns la cererea desfiinţării acestuia. În 2006, în primul mandat la Ministerul Transporturilor, Radu Berceanu anunţa că vrea mutarea curselor low-cost la Alexeni, lângă Urziceni, adică la 60 km de Bucureşti.
Şi fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu cerea, în 2008 închiderea aeroportului şi mutarea zborurilor low-cost pe fondul poluării fonice a locuinţelor din zonă. La cererea lui Tăriceanu, succesorul lui Berceanu – Ludovic Orban – a propus construirea unui nou aeroport în sudul Capitalei, la Adunaţii-Copăceni şi mutarea zborurilor low-cost de pe Băneasa, relatează Realitatea PLUS.
După ce în 2009 avioanele au primit interdicţia de a mai decola şi ateriza seara ca să nu deranjeze locuitorii din vecinătate, în 2011 fostul ministru al transporturilor, Anca Boagiu, a anunţat mutarea zborurile low-cost ca urmare a „transformării aeroportului din Băneasa într-un city airport pentru curse business şi VIP”.
Zona aeroportului Băneasa este una cât se poate de vânată de bogații României. Mai mulți oameni de afaceri, printre care Ion Țiriac, Gigi Becali sau Dan Ioan Popp dețin în vecinătate suprafețe importante de teren, pe care și-au dezvoltat mai multe proiecte imobiliare.
Locale
Fast and Fixed: Soluția rapidă și sigură pentru un zâmbet complet în doar 24 de ore

În implantologia dentară modernă, timpul nu mai este un inamic. Tehnologia a evoluat atât de mult încât pacienții pot beneficia astăzi de tratamente rapide, minim invazive și cu rezultate spectaculoase. Una dintre cele mai inovatoare metode de reabilitare orală completă este sistemul Fast and Fixed, care permite refacerea unei arcade dentare într-o singură zi. Da, ai citit bine – dinți ficși în doar 24 de ore.
Această tehnică se adresează pacienților cu dinți lipsă sau cu dantură compromisă și oferă o alternativă sigură, estetică și funcțională la protezele mobile tradiționale.
Ce înseamnă Fast and Fixed și cum funcționează?
Sistemul Fast and Fixed se bazează pe inserarea a patru până la șase implanturi dentare într-o singură arcadă, în poziții strategice care evită zonele cu deficit osos. Datorită acestui aspect, în cele mai multe cazuri nu este nevoie de grefe osoase sau intervenții suplimentare. Imediat după inserarea implanturilor, se fixează o lucrare provizorie, care este stabilă, fixă și perfect funcțională.
Este o metodă ce îmbină siguranța implanturilor clasice cu viteza reabilitării imediate, fiind ideală pentru persoanele care doresc o soluție eficientă și rapidă pentru redobândirea zâmbetului.
Beneficiile unei intervenții într-o singură zi
Reabilitarea dentară cu Fast and Fixed este o schimbare de paradigmă. Pacientul vine dimineața fără dinți funcționali sau cu proteze mobile incomode și pleacă seara cu o dantură fixă, care arată natural și permite alimentația normală. Timpul de așteptare este redus considerabil, iar confortul postoperator este îmbunătățit semnificativ față de metodele tradiționale.
Lucrarea provizorie este gândită să arate estetic și să permită adaptarea pacientului până la aplicarea lucrării finale, după câteva luni de vindecare. Fast and Fixed este o soluție modernă, adaptată ritmului de viață al oamenilor activi, care nu își permit să piardă luni întregi în tratamente dentare complicate.
Cine poate beneficia de tratamentul Fast and Fixed?
Această metodă este recomandată persoanelor care au pierdut complet dantura de pe una sau ambele arcade, dar și celor care mai au dinți, însă aceștia nu mai pot fi salvați. Sistemul se adresează inclusiv pacienților care au purtat mult timp proteze mobile și care își doresc o soluție definitivă, fixă și estetică.
Fast and Fixed este potrivit și în cazurile în care osul maxilar s-a retras în timp, deoarece poziționarea implanturilor la unghiuri precise permite evitarea procedurilor de adiție osoasă. Este un tratament care schimbă radical calitatea vieții, redând pacientului funcționalitatea orală și încrederea în sine.
Dental Premier – Excelență în tratamente Fast and Fixed
Unul dintre centrele de excelență din România unde se realizează cu succes tratamente Fast and Fixed este Dental Premier, o clinică de top din București, renumită pentru profesionalism, tehnologie modernă și abordare personalizată. Aici, pacientul beneficiază de consultanță completă, planificare digitală 3D, ghiduri chirurgicale precise și o echipă medicală cu experiență în implantologie avansată.
Lucrarea provizorie este realizată în laboratorul propriu al clinicii, ceea ce scurtează considerabil timpul de așteptare. În plus, toate etapele sunt transparente, iar comunicarea medic-pacient este deschisă și empatică.
Ce presupune procesul complet de tratament?
Tratamentul Fast and Fixed începe cu o consultație amănunțită, în care se evaluează starea generală a pacientului și se realizează investigații imagistice. Urmează planificarea intervenției, în funcție de structura osoasă și poziția implanturilor. În ziua intervenției, se efectuează extracțiile dentare necesare, se inserează implanturile și se montează lucrarea provizorie.
După o perioadă de vindecare de aproximativ 4-6 luni, pacientul revine pentru aplicarea lucrării definitive, realizate din materiale premium precum zirconiu sau ceramică presată.
Un nou început în 24 de ore
Sistemul Fast and Fixed a revoluționat modul în care se tratează edentațiile totale. A oferi un zâmbet nou în doar o zi nu mai este o promisiune îndrăzneață, ci o realitate posibilă, documentată și sigură. Pacienții nu mai trebuie să trăiască cu disconfortul protezelor mobile sau cu teama de a zâmbi.
Dacă îți dorești o schimbare radicală, rapidă și sigură, Fast and Fixed este soluția. Iar dacă vrei să beneficiezi de cele mai bune rezultate, specialiștii de la Dental Premier te pot ghida în fiecare etapă a transformării tale.
Află mai multe detalii și programează o consultație accesând dentalpremier.ro. Zâmbetul tău merită o soluție completă.
Locale
Ghidul barista de acasă: cum să ai o cafea perfectă fără compromisuri tehnice

Pentru pasionații de cafea, diminețile încep cu aroma inconfundabilă a unei cești proaspăt preparate. Însă, dincolo de savoare, calitatea cafelei depinde de mai mulți factori – de la calitatea apei, întreținerea aparatului, până la interpretarea corectă a eventualelor coduri de eroare afișate de espressor.
Cana cu sistem de filtrare integrat – cheia unei cafele mai bune
Apa reprezintă aproximativ 98% din conținutul unei cești de cafea, ceea ce înseamnă că orice impuritate sau gust rezidual din apă va afecta inevitabil gustul final. Aici intervine utilitatea unei cani cu sistem de filtrare integrat.
Acest tip de cană este echipat cu un filtru special care reține impuritățile, clorul și calcarul, oferind astfel o apă curată și cu un gust neutru – ideală pentru prepararea cafelei. De asemenea, folosirea regulată a unei căni filtrante contribuie la prelungirea duratei de viață a espressorului, prin reducerea depunerilor de calcar.
Filtrele moderne din aceste căni utilizează adesea carbon activ și rășini schimbătoare de ioni, tehnologii ce reușesc să îmbunătățească considerabil calitatea apei. Este recomandat ca filtrul să fie schimbat la fiecare 3-4 săptămâni, în funcție de frecvența utilizării.
Beneficiile nu se opresc aici: o cană cu sistem de filtrare integrat este o alternativă sustenabilă la apa îmbuteliată, reducând consumul de plastic și contribuind la protejarea mediului.
Igienizarea espressorului – un obicei esențial pentru sănătate și performanță
Un espressor care nu este curățat în mod regulat poate deveni un focar de bacterii, mucegai și alte reziduuri care nu doar că afectează gustul cafelei, dar pot avea și un impact negativ asupra sănătății utilizatorului. În plus, un aparat neîntreținut va funcționa mai greu, consumând mai multă energie și riscând defectarea prematură.
Igienizarea espressorului trebuie realizată periodic, în funcție de frecvența utilizării. Iată principalele componente care necesită întreținere:
Rezervorul de apă – trebuie spălat cel puțin o dată pe săptămână și reumplut doar cu apă filtrată, preferabil dintr-o cană cu sistem de filtrare integrat.
Grupul de cafea – la espresoarele manuale și semi-automate, această piesă trebuie curățată zilnic, îndepărtând cafeaua rămasă și clătind bine cu apă caldă.
Tava de scurgere și recipientul pentru zaț – golirea și spălarea acestora sunt obligatorii pentru prevenirea dezvoltării bacteriilor.
Circuitul intern – periodic, trebuie efectuat un ciclu de detartrare, folosind produse speciale compatibile cu modelul aparatului. Acest proces elimină depunerile de calcar care pot afecta presiunea și temperatura apei.
Multe espressoare moderne vin cu funcții automate de curățare sau notificări pentru igienizare. Totuși, este important ca utilizatorul să nu ignore aceste mesaje.
Coduri de eroare espressor – ce semnifică și cum le rezolvi
Pe lângă gustul sau performanța aparatului, un alt aspect care poate da bătăi de cap este apariția unor coduri de eroare la espressor. Acestea variază în funcție de marcă și model, dar cele mai comune probleme sunt ușor de interpretat și rezolvat dacă se cunosc cauzele.
Iată câteva dintre cele mai întâlnite coduri de eroare și soluțiile aferente:
E01 / E05 – Aceste coduri indică de obicei o problemă legată de lipsa apei sau de circuitul de apă blocat. Verificați dacă rezervorul este plin și dacă pompa funcționează. Dacă aparatul are un sistem de filtrare, înlocuiți sau clătiți filtrul.
E02 – Semnalează o eroare a grupului de cafea. Deconectați aparatul de la priză, așteptați câteva minute, apoi reconectați-l. Dacă problema persistă, grupul trebuie curățat sau uns conform instrucțiunilor din manual.
E03 / E06 – Probleme la motorul intern sau senzorii de temperatură. Aceste erori necesită adesea intervenția unui service autorizat, dar în unele cazuri pot fi cauzate și de acumularea de calcar.
E10 / E14 – Se referă la supraincalzirea aparatului. Închideți aparatul, lăsați-l să se răcească și reporniți-l. Evitați folosirea imediată a espressorului după cicluri intense de preparare.
E15 – Este una dintre cele mai temute erori, semnalând de obicei o scurgere internă. În acest caz, verificați dacă tavile sunt poziționate corect și nu există urme vizibile de apă în interior. Dacă problema persistă, contactați un tehnician.
Important: în cazul codurilor necunoscute sau frecvente, consultați manualul aparatului sau site-ul oficial al producătorului. Un diagnostic greșit poate duce la costuri inutile sau defectarea permanentă a espressorului.
O cafea de calitate nu înseamnă doar boabe bine prăjite sau o rețetă perfectă. În spatele unei cești reușite stă un ansamblu de practici corecte, începând cu utilizarea unei cani cu sistem de filtrare integrat, continuând cu igienizarea espressorului și culminând cu interpretarea eficientă a eventualelor coduri de eroare.
Fie că ești un amator de espresso sau un adevărat barista acasă, acordă atenție acestor detalii tehnice. Ele nu doar că vor îmbunătăți calitatea cafelei, dar vor asigura și funcționarea optimă a echipamentului pe termen lung. Iar diminețile tale vor continua să înceapă în cel mai plăcut mod posibil – cu o cafea perfectă.
Locale
Ești manager în domeniul medical? Poți publica acum articole și joburi pe MedAtlas!

Platforma MedAtlas.ro, spațiul digital dedicat vizibilității în domeniul medical, anunță lansarea unei noi opțiuni flexibile pentru managerii de clinici, cabinete și unități medicale: posibilitatea de a publica articole informative și anunțuri de angajare ca servicii adiacente, independente de pachetele de promovare.
Această facilitate a fost introdusă în urma solicitărilor venite din partea comunității medicale care folosește platforma. Managerii care doresc să comunice punctual o informație importantă, să evidențieze un medic specialist, o procedură modernă sau o oportunitate de angajare, pot face acest lucru fără a fi nevoiți să achiziționeze un pachet complet de promovare, beneficiind în același timp de prețuri avantajoase și expunere eficientă.
Ce aduce nou această opțiune?
Noua funcționalitate le permite unităților medicale:
- Să publice un articol medical sau de informare generală, redactat în colaborare cu echipa editorială MedAtlas
- Să posteze anunțuri de angajare pentru medici, asistenți sau personal auxiliar
Totul se face ușor, direct din contul de manager, cu timp scurt de aprobare și publicare (sub 48h), iar conținutul este optimizat pentru motoarele de căutare și promovat prin canalele proprii ale platformei.
Servicii complementare, nu înlocuitoare
Aceste servicii nu înlocuiesc pachetele clasice de promovare, ci le completează în mod inteligent. Ele se adresează atât clinicilor care doresc o prezență ocazională, dar profesionistă, cât și celor care deja au vizibilitate constantă pe MedAtlas, dar doresc să comunice rapid o noutate, un eveniment sau o ofertă de angajare.
„MedAtlas este mai mult decât un catalog medical – este o platformă de comunicare strategică pentru domeniul sănătății. Prin aceste opțiuni suplimentare, punem la dispoziția managerilor medicali un instrument versatil, care le permite să aleagă exact ceea ce au nevoie, în funcție de obiectivele lor de moment”, declară Cristian Pache, fondatorul MedAtlas.
Avantaje pentru managerii medicali:
- Flexibilitate totală: plătești doar pentru ce comunici, când ai nevoie
- Costuri redusefață de alte platforme medicale sau generaliste
- Public țintă relevant: profesioniști medicali, pacienți interesați, presă de specialitate
- Creșterea reputațieiunității medicale prin informare corectă și transparentă
Managerii interesați pot trimite cererile direct prin platformă sau pot contacta echipa editorială MedAtlas pentru sprijin la redactare și promovare. Mai multe detalii pot fi comunicate pe adresa de email: info@medatlas.ro.
MedAtlas – Spațiul digital în care medicina de calitate se face cunoscută. Acum, mai simplu și mai accesibil ca niciodată.
-
Economieacum 7 days
INRO Business Summit 2025: România intră într-o nouă ligă economică alături de India, la un summit cu miză strategică globală
-
Ce trebuie sa stiiacum 3 days
Holistic Science Retreat – O experiență unică într-un cadru natural mirific!
-
Ce trebuie sa stiiacum 6 days
Avocat trafic de droguri: Paşii ESENŢIALI pe care să îi urmezi dacă eşti acuzat de trafic de droguri
-
Economieacum 2 days
10 Pași pentru redresarea economică a României
-
Celebritatiacum 5 days
Descoperă MondenMedia.ro – Destinația Ta pentru Știri Mondene de Top!
-
Ce trebuie sa stiiacum 3 days
Care este cea mai potrivită lună pentru a organiza o nuntă pe plajele din Grecia, în funcție de tipul de eveniment pe care îl dorești?
-
Ce trebuie sa stiiacum 4 days
Cum funcționează capcanele electronice și cât de eficiente sunt în deratizare
-
Ce trebuie sa stiiacum 3 days
Fraudele prin telefon, o amenințare reală pentru antreprenorii din România. Cum te protejează o asigurare Cyber de pierderi și chiar de faliment