Adolphe Sax, pe numele său Antoine Joseph Sax, (n. 6 noiembrie 1814 în Dinant; d. 7 februarie 1894 în Paris) a fost un inventator de instrumente muzicale, belgian, care în 1846 a inventat saxofonul.

Tatal sau, Charles-Joseph Sax era fabricator de instrumente muzicale, iar Adolphe inca din adolescenta, a început sa învețe sa fabrice instrumente muzicale. La 15 ani a participat la un concurs de muzica ,in care a cântat la flaut si clarinet. Mai tarziu, a plecat la Scoala Regala de Muzica de la Bruxel, pentru a studia mai bine aceste instrumente.

Dupa terminarea studiilor in timp ce tatal sau câștiga din afacerea cu instrumente, Adolphe se specializează in inventarea unor alte instrumente muzicale de suflat. Prima importantă lucrare, a fost modificarea clarinetului bas, care i-a adus meritul ca la varsta de 20 de ani sa fi inventat saxofonul bariton. Dinant, este recunoscut ca, orașul unde se fabrica saxofonul, tocmai datorită primului sau inventator, Adolphe Sax.

La mijlocul secolului al XIX-lea, Adolphe Sax, a remarcat lipsa unei verigi care sa faca legatura intre instrumentele muzicale de suflat din alama si cele din lemn. Fiind un tanar talentat, dar si intreprinzator, s-a apucat sa construiasca un astfel de instrument. Rezultatul a fost un instrument cu tonalitati speciale, devenit simbol si care ii poarta numele – saxofon.

De interes:  Invitație la ,,Nocturna Bibliotecilor”

Saxofonul este un instrument care combina corpul unui instrument de suflat din alama cu mecanismul unuia de suflat din lemn, un hibrid care a revolutionat muzica. Dinant este recunoscut ca orasul unde se fabrica saxofonul, tocmai datorita inventatorului sau, Adolphe Sax.

Saxofonul, popularizat de muzicieni celebri precum John Coltrane, Lisa Simpson si Kenny G., este doar una dintre creatiile lui Adolphe Sax. Lui i se alatura instrumente precum saxtuba, Sax fiind neobosit in explorarea, experimentarea si crearea de noi si cateodata bizare instrumente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.