Certificatul de vaccinare, lansat în România pe 1 iulie

„Certificatul verde de vaccinare va fi lansat pe 1 iulie la nivel european, iar România este în grafic în acest moment cu procedurile pentru ca certificatul să fie disponibil începând cu această dată”, a anunțat, joi, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, în conferința de presă săptămânală.

Autoritățile vor lansa o platformă online securizată, creată de STS, de unde va putea fi descărcat certificatul. Prima testare pentru certificatul verde digital a fost făcută cu succes în luna mai.

Citește și A fost lansat Portalul UE pentru certificatul digital verde! PRIMELE pașapoarte COVID-19, eliberate deja de 7 state membre

Autenticitatea certificatului va fi garantată de un cod QR. Acest cod QR va putea fi scanat la punctul de trecere vamală, iar certificatul va putea fi prezentat atât pe hârtie, cât și pe telefon.

 

Întrebat de unde se va descărca certificatul verde, Andrei Baciu a spus că va fi creat „un site, o platformă, unde putem crea un cont și primim pe mail un link de unde putem descărca acest certificat.”

De interes:  Alegerea unui fotograf pentru o nunta

 

Andrei Baciu a menționat că certificatul de vaccinare „îl putem prezenta la punctul de trecere vamală pe hârtie sau pe telefon. Va avea acest cod QR care va fi scanat”.

Certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane

– persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19

– persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat

– absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ.

Ce este și ce conține certificatul verde anti-COVID-19

Certificatul UE a fost propus pentru reluarea călătoriilor în pandemie, în condiţii de siguranţă din această vară. Acesta va reprezenta dovada că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii cu noul coronavirus. Certificatul verde digital va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor. Documentul va fi disponibil în format digital sau pe hârtie.

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului. 

De interes:  Care sunt beneficiile care pot atrage angajatii sa aleaga un loc de munca?

UE a propus forma certificatelor pentru cele trei tipuri de situații: persoane vaccinate, persoane recuperate după COVID și persoane care au un test negativ în ultimele 72 de ore.

După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.