Când vine vorba de modul în care gătim pieptul de pui, cele mai frecvente greșeli provin de la faptul că încercăm să îl prajim fie prea mult, fie prea puțin. Iată cinci dintre cele mai dese erori pe care le facem când preparam pieptul de pui, și cum să le evităm.
- Să gătești pieptul de pui întreg
Astăzi, piepturile de pui pot fi uriașe. Dacă cumpărați un piept de pui simplu, dezosat, fără piele, nu este neobișnuit ca o bucată să cântărească aproape 350 grame. Să încerci să gătești o bucată atât de mare este dificil; până când mijlocul pieptului de pui ajunge să fie pătruns, exteriorul riscă să devină uscat (dacă nu chiar ars complet!).
Soluția: feliați pieptul de pui pe lungime (adică cu lama de cuțit paralelă cu tocatorul) pentru a realiza două bucăți mai subțiri.
2. Condimentarea
Indiferent dacă gătiți pieptul de pui pe grătar, într-o tigaie sau la cuptor, condimentarea este obligatorie. În timp ce sarea grunjoasă și fulgii de ardei sunt minunate, în majoritatea cazurilor puteți să ungeti pieptul de pui cu ulei de măsline. Există multe alte posibilități de condimentare. Puteți încerca pulberea de usturoi, ceapă, piper, paprika. Iar pentru o aromă deosebită, recomandarea noastră ar fi să folosiți busuioc sau oregano, plante extrem de bogate în uleiuri aromatice. Nu exagerați. Unul sau două dintre condimentele de mai sus, pe lângă sare și piper, sunt suficiente.
3. Prea prăjit
Pieptul de pui este o carne slabă, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fie prea mult prăjită. De asemenea, trebuie să fiți atenți că nu cumva să o lăsați nici prea crudă.
Dacă nu sunteți prea familiarizat cu bucătăria, puteți folosi un termometru culinar cu sondă internă. Temperatura internă corespunzătoare pentru pieptul de pui este 73 grade Celsius, dar țineți cont că atunci când partea interioară a cărnii ajunge la această temperatură, partea interioară va fi și mai fierbinte, deci mai prăjită.
O altă metodă este de a verifică culoarea cărnii la interior; dacă aceasta nu este roz înseamnă că este suficient prăjită.
4. Gătirea pieptului de pui scos direct din frigider
La fel ca și friptura, pieptul de pui nu are un gust bun atunci când este prea prăjit. Cea mai bună modalitate de a evita gătirea excesivă a pieptului de pui este să-l gătești cât mai repede de când l-ai cumpărat. Când preparați pieptul de pui rece, scos direct de la frigider, interiorul riscă să rămână crud. De aceea, este indicat să lăsăți pieptul de pui pe care l-ați scos din frigider timp de 30 de minute la temperatura camerei înainte de a-l pune în tigaie.
5. Folosirea unei tigăi neîncălzite
Să așezați pieptul de pui într-o tigaie neîncălzită este o mare greșeală. În felul acesta, carnea de pui se va încălzi încet, iar sucul din ea încep să se scurgă pe măsură ce tigaia se încălzește – în loc ca pieptul de pui să rămână suculent. Asta înseamnă că pieptul de pui va ieși uscat, în loc să aibă un exterior aromat, maroniu. Soluția: lăsăți tigaia (sau grătarul) să se încălzească înainte de a adaugă puiul.