Cea mai veche cramă din lume are peste 6.000 de ani şi este situată într-o peşteră din Armenia – Banat FM

Vinul a făcut parte din cultura şi dieta oamenilor din vremuri străvechi. În Grecia antică vinul era lăudat de poeţi, istorici şi artişti şi a fost frecvent menţionat în lucrările lui Esop şi Homer.

Oamenii au început să crească struguri probabil puţin după ce au început să cultive grâu, în jurul anului 8.000 î.Hr. În vremurile antice, vinul era considerat un dar magic şi spontan al naturii.

Cea mai veche cramă din lume a fost descoperită într-o peşteră din munţii Armeniei. O echipă internaţională de cercetători a descoperit un vas de băut, o presă de struguri, o cupă şi borcane de fermentare care datează cu aproximativ 6.100 de ani în urmă, în peştera din zona numită Areni-1 din Armenia.

Dovezi mai vechi despre consumul de vin au mai fost găsite, dar aceasta este cea mai veche dovadă de producţie completă de vinuri.

Complexul de peşteri Areni-1 este situat în satul Areni, în provincia Vayots Dzor din Republica Armenia. Cu şapte luni înainte de descoperirea cramei, cel mai vechi pantof din lume, pantoful Areni-1, a fost găsit în aceeaşi peşteră. Satul Areni este cunoscut pentru producţia de vinuri.

De interes:  BEC – rezultate provizorii pentru ora 7,50: PNL – 26,79%; PSD – 23,38%

Presa şi cazanul care au fost găsite în peşteră sunt similare cu echipamentul de zdrobire a strugurilor folosit de oamenii din întreaga regiune până în secolul al XIX-lea.

Botaniştii care au examinat cele găsite spun că este vorba de specia Vitis vinifera, aceeaşi pe care o folosim astăzi pentru a produce marea majoritate a vinului.

Gregory Areshian, co-director al excavării şi director adjunct al Institutului de Arheologie din California, spune că vinul ar fi comparabil cu un vin roşu nefiltrat modern şi ar fi putut avea un gust similar unui merlot.

Areshian spune că, înainte de această descoperire, cea mai veche cramă cunoscută a fost găsită în Israel şi datează din 1650 î.Hr.

Arheologii nu au putut spune multe despre oamenii care au produs şi au băut vinul, dar pentru ei este clar că vinul era folosit în scop ceremonial. Cel mai probabil este vorba despre ceremoniile funerare, deoarece s-a descoperit că peştera a fost odată un important cimitir.

De interes:  Adrian Câciu, ministrul cheie din Cabinetul Ciucă - ce se întâmplă cu pensiile și salariile. Legile Puterii, ora 20.50

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.