Sake are o istorie foarte lunga si a influentat in mare masura traditiile si cultura Japoniei. Una dintre cele mai vechi bauturi din lume, sake isi are originea in China, in anul 4000 i.C., dar a fost pentru prima oara fabricat in Japonia in jurul anului 300 i.C., atunci cand a inceput sa se cultive orezul. Productia pe scara larga a bauturii sake a inceput in Japonia. Numele sake se refera la bauturile alcoolice in general si multi il confunda cu vinul din orez, care se fabrica sub acelasi nume. Cuvantul japonez pentru bautura specifica sake este Nihonshu, care inseamna sake japonez. Originile acestei bauturi au fost mentionate in Cartea lui Wei si in marturiile a trei regate. De multe ori se vorbeste despre sake si in cronica Kojiki (Amintirea faptelor stravechi).
La inceput, “bautura zeilor” – sake – a fost facuta pentru familii, fiind destinata consumului privat. In jurul anului 1300, fabricarea pe scara larga a sake-ului a facut din aceasta bautura, una dintre cele mai cunoscute din Japonia si, in acelasi timp, un produs agricol pe scara larga. Productia timpurie de sake a fost una variata si oarecum neclara pana in secolul 17. Exista o legenda despre un angajat nemultumit care a incercat sa distruga un lot de sake, folosind cenusa pe care s-o imprastie in bautura. Actiunea sa a avut insa ca efect obtinerea unei bauturi mult mai rafinate. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, criza orezului si-a pus o amprenta grea asupra industriei, iar guvernul a limitat folosirea orezului in procesul de fabricatie al bauturii. Fabricile de sake au inceput sa adauge in cantitati mici, glucoza si alcool pur, pentru a produce cantitati mai mari. Astazi, 75% din productia de sake este fabricata in acest fel si de atunci calitatea bauturii e diferita.
Sake a influentat multe traditii si a format cultura japoneza. Sake este utilizat in multe scopuri. Intr-o ceremonie nuptiala Shinto, exista traditia Sansankudo, in care mireasa si mirele beau sake pentru a-si intari juramintele de casatorie. Multi folosesc sake pentru a purifica templele si ca ofranda adusa zeilor. Altii il folosesc ca medicament si in ritualuri de purificare. Pilotii obisnuiesc sa bea sake inainte de a pleca in misiuni. Iar multe dintre traditii se pastreaza si in zilele noastre.
Sake este obtinut prin fermentarea orezului. Tehnicile de lustruire a orezului sunt intrebuintate pentru a inlatura proteinele si uleiurile din stratul exterior al bobului de orez, care lasa in urma lor amidonul. Odata ce orezul e lustruit, se lasa putin sa se aseze, apoi se inmoaie in apa. Urmeaza sa fie stors si apoi fiert cu atentie. Orezul lasat mai mult decat trebuie pe foc, fermenteaza prea repede, iar cel lasat prea putin, fermenteaza numai la suprafata. O parte din orez este lasat sa formeze un mucegai numit Koji. Acest mucegai este cultivat pana in clipa in care dezvoltarea fungilor atinge nivelul dorit. Pasul urmator este sa se amestece fermentul cu Koji, pentru a obtine un fel de piure. Dupa cateva zile in care se adauga mai mult orez fiert in aburi pentru a obtine si mai multa pasta, fermentatia dureaza in jur de sase saptamani. In unele tehnici, alcoolul se adauga pentru a extrage savoarea si aromele care de obicei sunt lasate la o parte. Fermentatia multipla este necesara, spre deosebire de cea a maltului pentru bere, intrucat pasta de orez nu contine amilaza (de care e nevoie pentru a transforma zaharul in amidon). Pasul final consta in a carbonata filtrul si a pasteuriza sake, dupa care urmeaza diluarea sa cu apa, pentru a reduce consumul de alcool inainte de imbutelierea bauturii.
Exista multe modalitati de a servi sake. In Japonia, sake este servit rece, la temperatura camerei sau incalzit, in functie de cum vrea sa-l bea persoana respectiva. De obicei, sake este baut fierbinte in lunile de iarna, cu exceptia varietatii cu continut ridicat de alcool, care nu se bea niciodata fierbinte. Se serveste in canute mici numite choko si se toarna din recipiente de ceramica, numite tokkuri. Sakazuki sunt farfurioare mici pentru cani si sunt folosite mai ales la nunti si alte ocazii speciale. Sake se toarna de obicei pana da pe dinafara, ca semn de prosperitate.
Sake a devenit o bautura de baza nu numai in Japonia, ci in intreaga lume. Sake este unic si difera de vinurile din orez si de bautura coreeana ‘soju’, care are o istorie aparte. Exista chiar amestecuri de bauturi care se pot realiza pe baza de sake. Unele au nume chiar interesante, precum Muntele Fuji, Samuraiul de la miezul noptii, Reteta de cocktail Haiku, Bomba Sake si Bloody Maru.
Se pare ca popularitatea bauturii sake pe continentul nord-american inregistreaza in prezent o adevarata explozie, in mare parte datorita noilor restaurante cu specific japonez, deschise. Se spune ca 9 din 10 oameni, beau pentru prima oara sake intr-un restaurant sushi. Americanii au devenit adeptii bucatariei multi-culturale, iar industria e in continua expansiune. Singura conceptie gresita este aceea ca sake nu este numai o bautura care se bea cu sushi. Asa ca distractie placuta si sa ai intotdeauna langa tine prieteni dragi, mancare buna si un sake de calitate…
Sursa: wikipedia