Deși am avut bunici la țară, nu pot spune că am învățat cu să țin o grădină și cum să cresc plante corect. Părerile ce le voi împărtăși mai jos sunt rezultatele a anilor petrecuți citind diferite surse și autori și, bineînțeles, testând metode în propria grădină. Am luat și câteva soiuri de plante de la Grădinamax, din moment ce catalogul lor mi-a furat ochii și am vrut neapărat să încerc anumite plante.
După cum poate bine știi, nu toate încercările au succes. De asemenea, nu toate metodele de abordare dau roade. Fiindcă am găsit un grădinărit o activitate relaxantă (după ore întregi de muncă la birou) și pentru că îmi place să vorbesc despre reușitele mele, am decis să împart din experiența mea. Ca începător/începătoare în acest domeniu, informația pe care o voi oferi te va ajuta mult, scurtându-ți drumul către o grădină plină de roade.
Dacă nu ai încă o grădină și dispui de puțin spațiu, te încurajez să încerci. Este un sentiment aparte să vezi cum cresc plantele îngrijite de tine și să ai ocazia să guști din fructele și legumele crescute de mâinile tale.
- Nu știi sigur când poți tunde copacii și arbuștii?
Dacă ai arbuști sau plante cățărătoare ce înfloresc, precum liliacul și trandafirii cățărători, trebuie să știi că îi poți tunde de îndată ce le-au trecut florile. Aceste plante își pregătesc bobocii pe parcursul toamnei. Așadar, dacă îi tunzi în toamnă sau iarnă, vei tăia bobocii pentru anul următor.
Copacii cu fructe pot fi tunși la sfârșit de iarnă sau primăvara foarte devreme. Ideea e să te ocupi de partea asta înainte ca mugurii să se activeze, datorită temperaturilor în creștere. Am de la Grădinamax un păr Williams si un măr Red Shar care se dezvoltă de minune în grădina mea. Îi tund corespunzător și îi tratez în fiecare an (să nu mă trezesc cu fructele înțepate), iar ei îmi oferă fructe delicioase.
- Folosește doar gunoi învechit
După părerea mea, gunoiul de grajd este cel mai bun îngrășământ pe care îl poți aplica în grădină. Am văzut cu ochii mei diferența, după ce am decis să adaug gunoi de grajd. Plantele cresc mult mai viguros și sunt mai roditoare.
Totuși, cu privire la gunoiul de gajd, ar trebui folosit doar cel care a stat la învechit minim 6 luni. Cel proaspăt, umed, conține o cantitate prea mare de azot, ce poate arde plantele, în special dacă îl aplici în primăvară. Pe lângă asta, poate conține paraziți ce ajung în sol. Vorbind de paraziți, gunoiul provenind de la porci, câini sau pisici nu ar trebui să ajungă niciodată în grădină. Pot aduce paraziți ce pot infecta și oamenii.
- Fii atent(a) la sezonul de creștere
Este foarte util să știi care este perioada de creștere a plantelor (de la ultimul îngheț din primăvară și până la primul îngheț din toamnă). Aceasta este perioada în care se dezvoltă plantele. La ce ajută? Te poți apuca să crești anumite plante la interior (până afară e suficient de cald) sau poți evita creșterea anumitor soiuri, ce nu se pretează la climat.
Eu, de exemplu, am început de câțiva ani să plantez ardeii și roșiile la interior, în răsadnițe. Fac asta de pe la mijlocul lui februarie – începutul lui martie, astfel încât în aprilie (când vremea va permite) plantele vor fi suficient de mari și viguroase pentru a fi mutate în grădină.
Trebuie să menționez, totuși, că trebuie făcută o aclimatizare, în prealabil. Scot plantele la soare afară, peste zi, iar noapte le aduc înăuntru sau le pun într-o seră acoperită. Astfel, le protejez în cazul în care temperaturile scad mai mult decât trebuie pe timp de noapte.
- Îndepărtează florile trecute
Această practică este foarte utilă atât pentru plante perene, cât și pentru cele anuale. Deoarece scopul plantelor este să crească, să producă flori, apoi semințe și să se ofilească, îndepărtarea florile trecute le spune plantelor că trebuie să producă mai multe flori.
În același timp, tăierea florilor trecute încurajează plantele să își folosească energie pentru a-și dezvolta rădăcini și frunze mai puternice, în loc să o piardă pe producerea de semințe. Evită tăierea florilor trecute doar în cazul în care ai plante decorative prin fructe, cum ar fi Lunaria.
- Fii atent(a) la necesarul de lumină al plantelor
Este foarte important, atunci când cumperi plante, să te uiți întâi la cât de multă lumină au nevoie pentru a se dezvolta. Fă asta înainte să le alegi, pentru a știi unde le poți amplasa. Dacă o plantă nu are parte de suficientă lumină (sau prea multă) nu se va dezvolta corespunzător și nu va oferi flori/fructe.
Îmi place că fiecare soi comercializat de Gradinămax vine cu recomandări cu privire la condițiile optime de dezvoltare și plantare. Așa am reușit să fac cele mai bune alegeri. Am câteva soiuri de trandafiri (clasici, dar la fel de fermecători) și bujori aleși astfel. Așadar, dacă ai plante cărora nu le merge bine, întreabă-te dacă au lumină suficientă și dacă solul este potrivit (pH adecvat, tratat cu îngrășământ, suficient de afânat).
Atunci când adopți metodele corecte de grădinărit, această activitate nu va fi dificilă și îți va oferi un grad înalt de satisfacție. Eu abia aștept să intru în grădină, după o zi la muncă, și să mă relaxez îngrijind plantele.