Cătălin Predoiu, vești bune despre Schengen: „Austria nu a mai pus problema României”

Cătălin Predoiu anunță că Austria și-a schimbat atitudinea în legătură cu aderarea României la Schengen. Cu toate astea, austriecii sunt de părere în continuare că spațiul Schengen trebuie reformat.

„E adevărat că în cadrul JAI au fost discutat un baromentru al Spațiului Schengen și, la solicitarea României în cadrul CoReper în prealabil JAI, au fost trecute în revistă starea progreselor înregistrate de România și Bulgaria pe linia combaterii migrației ilegale. În mod unanim a fost apreciat faptul că România a obținut progrese mai mult decât remarcabile în ultimele luni în combaterea migrației ilegale (…) Cifrele obținute de România în ultimul an au fost remarcabile. Toate țările, inclusiv comisarul, inclusiv Austria au remarcat faptul că acum nu sunt probleme de migrație ilegală cu românii. Deci România are un sprijin foarte puternic în acest moment”, a mai explicat ministrul Cătălin Predoiu la o televiziune de știri.

„Acum România nu mai are probleme de discutat în materie de Justiție sau de control al frontierelor. Toată lumea e de acord că îndeplinim aceste criterii”, a adăugat Predoiu.

De interes:  Spitalul de Copii ''Louis Ţurcanu'' Timişoara - apel către medicii de familie să nu trimită orice viroză la UPU

„Ceea ce e nou e că în cadrul JAI nici Austria nu a mai pus problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. E adevărat, Austria a menționat în continuare că Schengen trebuie reformat, dar pe un ton moderat, fără a pune în cauză situația țării noastre”, a continuat acesta.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că nu vrea să creeze așteptări exagerate: „Rămâne de văzut ce poziții va avea Austria față de problema generală a Spațiului Schengen, față de România nemaiexistând subiect de discuție”.

Întrebat dacă va fi oportună supunerea la vot a aderării noastre la Schengen la Consiliul JAI din decembrie, Predoiu a răspuns că acest lucru „trebuie pus acest punct pe ordinea de zi atunci când e securizat votul tuturor statelor membre”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.