Soluțiile de încălzire a casei reprezintă o prioritate pentru orice familie, mai ales în contextul actual, când facturile la energie electrică și gaze înregistrează creșteri de la o lună la alta. Îți prezentăm în continuare cele mai importante detalii despre costurile unei centrale termice în locuință, de la contractare și instalare, până la revizii periodice și consum rațional.

Care sunt etapele și costurile pentru instalarea centralei termice 

Solicită instalarea centralei către distribuitorii de agent termic sau la firmele autorizate pentru aceste lucrări. Va fi necesară întocmirea unui dosar ce va fi depus la Direcția Tehnică a instituției respective, mai precis la Serviciul Tehnic și Avize.

Pe baza acestui dosar va fi întocmit Referatul Tehnic de Specialitate, ce va conține actul de proprietate asupra locuinței, cartea de identitate a solicitantului, cererea de debranșare de la sistemul centralizat (dacă este cazul), acordul Asociației de Proprietari (în situația unui apartament de bloc sau vilă), proiectul tehnic de debranșare și o copie după certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului a firmei care urmează să execute instalarea centralei. 

Solicită informații despre costurile pe care le implică avizele de debranșare, atât pentru instalație, cât și pentru fiecare calorifer în parte. Acestea pot varia de la câteva zeci de lei până la câteva sute, în funcție de complexitatea lucrării. Se adaugă costul proiectului, ce include tariful pentru realizarea schiței, achiziționarea materialelor pentru instalația de gaze, costul centralei și manopera.

Reține că, pentru centrala termică electrică, ai nevoie de autorizația de funcționare de la ISCIR după ce achiziționezi centrala electrică și prezinti certificatul de garanție. Dacă este vorba despre o centrală pe gaz, nu este necesară cumpărarea centralei înaintea obținerii autorizației. Ca să gestionezi inteligent bugetul alocat acestor lucrări, cumpără o centrală termică în rate fără dobândă* și eșalonează sumele necesare, ca să-ți ajungă banii pentru toate operațiunile pe care le implică instalarea unui sistem de încălzire a locuinței.

Cum setezi centrala termică pentru un consum redus de energie

Citește cu atenție instrucțiunile de utilizare și configurează centrala termică în modul de funcționare eficient, ca să faci economii la facturile de energie. Evită să oprești și să repornești centrala, pentru că aceste operațiuni duc la creșterea semnificativă a consumului. Lasă centrala în funcțiune și montează cronotermostate, care sunt niște dispozitive conectate la sistem, ce asigură gestionarea temperaturii în mod centralizat și funcționează ca echipamente de termoreglare.

Pune pe calorifere și radiatoare robineți cu cap termostatic, pentru controlul temperaturii în fiecare încăpere. Reglează temperatura apei calde la un nivel constant, ca să reduci consumul de energie la fiecare utilizare a băii sau a chiuvetei de la bucătărie.

Efectuează periodic revizia centralei și respectă recomandările specialiștilor în legătură cu reglajele și setările componentelor din sistemele de încălzire pe care le-ai montat în locuință. Astfel vei beneficia de confort sporit și vei ține sub control cheltuielile cu utilitățile.

*Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

De interes:  Un nou proiect pentru AquaCaraș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.