Miliardarul Bill Gates, co-fondator al gigantului tech Microsoft, este de părere că omenirea s-ar putea confrunta cu o pandemie, în următorii 20 de ani, ca o consecință a schimbărilor climatice.

Într-un interviu pentru publicația spaniolă El Diario, miliardarul nu s-a arătat îngrijorat de variola maimuței, susținând că „sunt foarte puține șanse ca virus să devină mai răspândit”.

„Dar este fantastic că suntem în alertă. Dacă nu ar fi pandemia de coronavirus, variola maimuțelor nici măcar nu ar fi la știri. Și asta e bine”, a declarat acesta.

În ceea ce privește o nouă pandemie, Bill Gates a prezentat „un scenariu foarte înfricoșător”, dar și varianta unui „salt natural”.

„Ei bine, (următoarea pandemie – n.r.) ar putea porni de la un virus pe care îl cunoaștem deja. Ar putea fi o variantă de gripă, un alt tip de coronavirus. Asta ne-ar permite măcar să avem niște cunoștințe despre cum să obținem tratamente și vaccinuri foarte rapid. Dar ar putea fi și altceva. Ar putea fi un virus creat de om, de un bioterorist care l-a proiectat și l-a manipulat intenționat. Acesta este un scenariu foarte înfricoșător, deoarece ar putea încerca să-l răspândească în diferite locuri simultan”, a susținut Bill Gates.

Scenariul căruia îi dă însă șanse de 50% în următorii 20 de ani este altul: „Ar putea fi ceva care face un salt din lumea naturală. Populația umană crește și invadăm tot mai multe ecosisteme. De aceea calculez că există o șansă de 50% ca în următorii 20 de ani să avem o pandemie de origine naturală, ca o consecință a schimbărilor climatice”, a susținut miliardarul.

De interes:  Cod roșu de furtuni. Vijeliile au făcut prăpăd în țară - VIDEO

La începutul lui mai, Bill Gates a anunțat lansarea noii sale cărți, „Cum să prevenim următoarea pandemie”.

Fondatorul Microsoft a donat miliarde de dolari pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale și vaccinuri anti-Covid în ultimii ani.

„Când vine vorba de a cheltui miliarde pentru a salva trilioane în daune economice și zeci de milioane de vieți, aș spune că este o poliță de asigurare destul de bună”, a declarat fondatorul Microsoft.

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.