bauturi-traditionale-romanesti

Romania se poate mandri cu o multime de bauturi traditionale, acestea fiind delicioase, ele remarcandu-se prin calitatea lor. Bauturile sunt 100% naturale, ele fiind obtinute din cele mai fine plante sau fructe. Bauturile fabricate la noi in tara au o istorie indelungata, acestea fiind apreciate de un numar mare de persoane.

Secretele obtinerii acestor bauturi traditionale romanesti s-au transmis de-a lungul timpului din generatie in generatie. Mancarurile si bauturile traditionale ale fiecarui popor reprezinta cai de acces catre cultura sa, iar Romania are astfel de mancaruri traditionale. Mancarurile, dar si bauturile traditionale au un rol foarte important pentru fiecare locuitor al acestei tari, acesea fiind consumate atunci cand se celebreaza un eveniment in familie, ele nefiind lipsite de la mesele de sarbatori. In acelasi timp, aceste bauturi marcheaza si diversele etape din viata oamenilor precum nunta, botezul sau inmormantarea.

Tuica

Tuica este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi traditionale romanesti. Procesul de obtinere a acestei bauturi difera de la o regiune la alta, dar si de la un producator la altul. In zona Ardealului, tuica este mai tare decat in Muntenia, ea fiind produsa din prune, caise sau piersici lasate la fermentat. Aceste produse sunt trecute prin procesul de distilare o singura data. Tuica este nelipsita de la masa de sarbatori, dar si de la evenimentele importante.

De interes:  FOTO. Mobilier pe toate gusturile la Centrul Regional de Afaceri Timișoara. Care sunt tendințele?

Horinca

Aceasta bautura este si ea la fel de indragita, aceasta fiind produsa din fructe, in cele mai multe cazuri, din prune, cirese sau mere. Aceste fructe sunt trecute de doua ori prin procesul de distilare, fapt ce face ca aceasta bautura sa fie una mult mai tare. Cea mai cunoscuta horinca este cea din Maramures, loc unde fiecare gospodar are o reteta proprie de producere a acesteia. Maramuresenii se mandresc cu aceasta licoare, ei refuzand orice alta bautura. Acestia mai considera ca hornica este un adevarat medicament.

Palinca

Desi se gaseste si in Slovacia sau Ungaria, aceasta bautura este considerata si ea a fi traditionala romaneasca. Ea este consumata mai des in zona de nord-vest a tarii. Continutul ridicat de alcool,. Precum si faptul ca este fabricata din fructe care au stat la fermentat in cazi de lemn, o fac sa fie o bautura foarte indragita la noi in tara, bautura spre care multe persoane se orienteaza atunci cand vor sa incerce o astfel de bautura traditionala.

De interes:  Iubire in Rate… – Banat FM

Silbovita

Purtand si numele de rachiu sau rakia, aceasta bautura este una cu origini slave, ea insemnand pruna. Este mult mai tare decat celelalte bauturi traditionale romanesti. Ea a fost totusi aleasa drept bautura traditionala romaneasca in urma cu aproximativ un secol.

Turtul

O alta bautura considerata a fi traditionala romaneasca, in special pentru locuitorii localitatii Turt don judetul Satu Mare este turtul. Aceasta bautura este obtinuta dupa dubla distilare a fructelor, ea fiind tinuta in butoaie din lemn de dud pe o perioada de cel putin cinci ani. Se mai poate tine si in vase de lemn pentru o perioada de doi ani.

Aroma fructelor este cea care iese cel mai mult in evidenta, alcoolul provenind in urma fermentarii glucidelor din fructe. Aceste bauturi sunt 100% naturale, nefiind permis adaosul de zahar, coloranti sau conservanti. Nu se adauga ingrediente care pot altera gustul bauturii.

Pe langa toate aceste bauturi, mai exista si alte bauturi traditionale precum zmeurata, afinata, visinata sau ciresata. Fructele sunt culese si sunt puse intr-un vas, peste acestea adaugandu-se zaharul si alcoolul. Compozitia este lasata la macerat, iar bauturile rezultate sunt delicioase. Fabricarea acestor bauturi este la indemana oricui, de aceea ele au inceput sa fie foarte apreciate la noi in tara.

De interes:  Coduri galbene de ploi torențiale pentru jumătate de țară,inclusiv Capitala,în următoarele două zile

Vinul

O alta bautura pentru care tara noastra este recunoscuta este vinul. Romania este unda dintre cele mai importante tari producatoare de vin din toata Europa. Climatul continental este factorul decisiv in ceea ce priveste calitatea vinurilor romanesti. Cultura vitei de vie este practicata in toate regiunile tarii. Vinurile Merlot, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon sunt cele mai apreciate.

Socata reteta traditionala

Socata traditionala este una dintre bauturile traditionale ale romanilor cu diferite retete in functie de zona geaografica a tarii in care ne aflam. Pentru multi dintre noi aceasta bautura ne aduce aminte de copilarie. Descopera reteta traditionala de socata pe uncorpsanatos.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.