Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Statul nu poate fi obligat să asigure un cuantum al pensiilor, ci doar plata lor

”Există în Constituție și dreptul la muncă, și dreptul la pensie. Faptul că omul alege să lucreze sau să ia pensie nu încalcă Constituția. Dacă vrea să cumuleze, poate merge la privat. Statul atât poate.

Constituția nu garantează nivelul pensiilor sau al salariilor. Nici tratatele internaționale care vorbesc despre aceste aspecte nu garantează un anumit cuantum, ci doar că ele trebuie să se plătească. 
Există practica CEDO care spune că statul nu poate fi obligat să asigure un anumit cuantum al pensiei, ci doar să nu anuleze pensia. Nu este nicio problemă dacă se interzice cumulul pensiei cu salariul”, a explicat fostul președinte al Curții Constituționale. 

Raluca Turcan, detalii despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Ce categorii sunt EXCEPTATE

Întrebat dacă este constituțional ca unele categorii să fie exceptate de la regulă, Zegrean a răspuns: 

”La interdicția de cumul a pensiei cu salariul cred că s-au orientat după o decizie a Curții Constituționale din 2009, cred că guvernul Boc a promovat o lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Curtea a spus atunci că se poate, dar mai puțin la cei care sunt în exercițiul unui mandat, dar era vorba de cei care erau în mandat și au fost prinși de lege în exercițiul mandatului. Ca să nu-i oblige să plece acasă, pentru că legea nu prevedea întreruperea mandatului prin interdicția cumulului pensiei cu salariul, Curtea a dat acea soluție. Acum, dacă legea intră, trebuie avută în vedere această explicație dată de Curte la vremea respectivă”, a spus fostul președinte al CCR.

De interes:  Care sunt avantajele scarilor interioare din lemn?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.