Ai senzaţia de cădere în gol atunci când dormi? – BANAT FM

Tresarirea care apare atunci cand esti pe cale sa adormi se numeste, in termeni stiintifici, „spasm hipnagogic”.

De fapt, ceea ce percem noi ca o tresarire este un spasm muscular ce apare in starea hipnagogica, adica atunci cand esti in acea scurta perioada de tranzitie dintre veghe si somn.

Spasmul poate sa apara spontan, fara nicio cauza externa, sau poate fi provocat de un zgomot, aprinderea unei lumini, o atingere sau alti factori.

Cei care au trecut printr-o astfel de experienţă spun că somnul este întrerupt de o senzaţie de cădere în gol.

Senzaţia de cădere în gol pe care o simţim este cunoscută ca ,,spasm hipnagogic”. Uneori, aceasta este acompaniată de o halucinaţie vizuală.

Spasmul hipnagogic apare atunci când muşchii, de obicei cei de la picioare, se contractă involuntar. Deşi motivul din spatele acestui fenomen nu este cunoscut, perspectivele evoluţioniste sugerează că actul este util pentru cel puţin două funcţii importante ale organismului nostru.

De interes:  Ploaie de goluri în campionatul de minifotbal. Patru echipe rămân neînvinse – Banat FM

În primul rând, această trezire bruscă ne permite să reverificăm mediul din jurul nostru, o oportunitate pentru a ne asigura că acesta este propice somnului. O altă ipoteză este că el le permitea strămoşilor noştri să-şi verifice poziţia în care dormeau, mai ales dacă adormeau în locuri mai puţin comfortabile.

O altă teorie sugerează că spasmul hipnagogic este efectul relaxării sistemului nostru psihologic. În esenţă, spasmul poate fi un efect al detaşării sistemului reticular din creier de nucleul preoptic ventrolateral.

Deşi, în majoritatea cazurilor, este un fenomen normal, spasmul hipnagogic poate fi o experienţă înspăimântătoare în cazurile extreme, împiedicând instalarea somnului, iar pe termen lung poate provoca o fornă de insomnie.

Spasmul este în legătură cu activitatea motorie. Orice aspect care ţine sistemul motoriu activ în timpul nopţii poate creşte şansele provocării unui spasm. Factori precum cafeaua, exerciţiile fizice realizate seara, stresul sau anxietatea sunt asociaţi cu spasmele nocturne spontane.

Dintr-o perspectivă nutriţionistă, s-a descoperit că deficienţa de magneziu, calciu şi fier poate creşte riscul apariţiei acestui fenomen.

De interes:  România – țara cu cele mai multe persoane decedate în urma accidentelor rutiere în anul 2020

Cercetările realizate pe acest subiect sunt puţine deoarece, la nivel global, este considerat un fenomen normal.

Sursa: IFL Science

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.