Cand construiesti o casa nu trebuie sa faci niciodata rabat de la calitatea materialelor. Chiar daca nu poate parea important este imperativ ca toate casele sa foloseasca cablu si conductor de cea mai mare calitate. De ce? Afla despre importanta utilizarii de cablu si conductor de calitate pt. casa ta!

Exista diferiti termeni din industrie pentru organizarea firelor: cablaj structurat, sisteme de cabluri structurate, sisteme de gestionare a cablurilor si a firelor. Totusi, toti au acelasi inteles de baza. Scopul este de a organiza firul si cablul in birou, fabrica, cladire, masina, echipamente, centru de date, sistem de securitate intr-un mod ordonat si organizat pentru a evita mizeria incurcata a cablurilor care ruleaza lejer, astfel incat firele in sine sa poata fi urmarite cu usurinta. Cu alte cuvinte, este vorba despre crearea unui plan pentru a mentine firele impreuna intr-un format sigur, organizat si functional, care sa le mentina ordonate si usor de gestionat. Imbinarea firelor si cablurilor face exact asta.

Atunci cand electricienii grupeaza cablurile si conductorii de sarma impreuna, acestia au mai multe optiuni, care depind de tipul de sarma si cablu, de reglementarile si restrictiile codului electric si de modul de instalare.

Cablajul ingrijit si organizat este una dintre modalitatile prin care puteti spune ca un electrician sau un instalator IT se mandreste cu munca sa, iar daca un panou electric este cablat de un electrician profesionist sau daca acele cabluri de comunicatii sunt conduse de un profesionist IT, tot cablul si firele sunt tinute bine impreuna. Inclusiv de la intrerupatoarele dintr-un tablou electric unde pe partea dreapta sau stanga a panoului iese din cutie pe aceeasi parte.

De interes:  Explozii în Crimeea. Trafic blocat și curentul electric întrerupt pe Podul Crimeea

Acest lucru necesita planificare si executie atenta, iar lucrarea finalizata seamana uneori cu o diagrama de cablare, fiecare fir rotindu-se exact in unghiurile corecte langa conexiune, inainte de a se indrepta in sus sau in jos si spre urmatorul punct de conectare. In cazuri ca acesta, s-ar putea crede automat ca benzile cu velcro ar fi solutia pentru aceste situatii, dar de multe ori nu este asa.

Cele mai obisnuite optiuni de a imbina fire si cabluri sunt:

-cravate cu fermoar;

-curele velcro;

-banda electrica;

-hamuri de nailon.

Atunci cand vorbim de calitate, avem de ales in principal intre cupru si aluminu. Care sunt avantajele folosirii conductorilor din cupru fata de aluminiu?

Cuprul si aluminiul sunt metalele cel mai frecvent utilizate ca conductori electrici in cablurile electrice datorita rezistentei scazute si conductivitatii excelente. Aceste metale sunt atat ductile, cat si relativ rezistente la coroziune, dar au si proprietati diferite care le fac utile pentru diverse aplicatii. Cuprul este cel mai conductor dintre cele doua metale, de fapt dintre metalele pure intalnite in mod obisnuit, doar argintul este un conductor mai bun, dar este considerabil mai scump si nu la fel de puternic.

De interes:  Culisele statului paralel | Lucian Duță: L-am cunoscut pe unchiul lui Vlad Voiculescu, consultantul etern al Big Pharma. Implicarea lui Ponta în blocarea cardului - armă cibernetică

Cuprul este determinat ca standard pentru conductivitate electrica cu o rezistenta a cuprului de 1,724µΩcm la 20°C i se atribuie valoarea de 100%. Adaugarea de impuritati sau intarirea prin lucru a cuprului prin tragere va afecta negativ conductivitatea cuprului. In timp ce aliajele de cupru sunt produse uneori pentru a imbunatati duritatea cuprului acolo unde nu se doreste ductilitatea sau pentru a spori rezistenta la tractiune, rezistenta la incovoiere si rezistenta la temperatura, consecinta acestor materiale de aliere suplimentare este scaderea conductivitatii.

Aluminiul este disponibil din abundenta si ofera o alternativa mai ieftina la cuprul pentru conductori. Cererea de cupru este variabila, iar pretul fluctueaza considerabil, in timp ce pretul aluminiului este mult mai stabil. In timp ce un conductor de aluminiu este doar cu aproximativ 61% mai conductiv decat un conductor de cupru de aceeasi dimensiune, este, de asemenea, de trei ori mai usor, ceea ce il face mult mai usor de manevrat. Din acest motiv, aluminiul isi gaseste favoarea in cablurile de dimensiuni mari si cablurile pentru distributia aerului de energie.

Diferenta de conductivitate inseamna ca trebuie utilizat un conductor de aluminiu de dimensiune mult mai mare pentru a se potrivi cu conductivitatea conductorului de cupru echivalent. Utilizarea unui conductor de dimensiune mai mare are efectul suplimentar de a necesita o cantitate mai mare de material izolator pentru a acoperi in mod adecvat conductorul, iar dimensiunea suplimentara a sectiunii transversale a cablului poate fi restrictiva in anumite aplicatii.

De interes:  Jocuri în doi cu mașini de la Friv pentru pasionații de viteză

Alte diferente dintre cele doua includ rezistenta la tractiune – cuprul are aproximativ de doua ori rezistenta la tractiune fata de aluminiu, dar merita remarcat faptul ca, avand in vedere ca conductorul echivalent de aluminiu este mai mare si mai usor, adesea nu necesita acelasi grad de rezistenta la tractiune. Cuprul este mai conductiv termic decat aluminiul, dar din nou, atunci cand se iau in considerare dimensiunile mai mari ale conductorilor, diferentele sunt reduse. Cu cat conductivitatea termica este mai buna, cu atat performanta la scurtcircuit a conductorului este mai buna.

In unele cazuri, pot fi utilizate conductoare de aluminiu placate cu cupru constand dintr-un miez de aluminiu cu o suprafata grea de cupru lipita de aluminiu. Desi nu este utilizat pe scara larga, acest tip de conductor combina avantajele aluminiului mai usor cu cuprul mai conductiv. Ductilitatea este totusi aceea a aluminiului si nu performanta imbunatatita a cuprului. Acest tip de conductor a gasit o oarecare favoare cu cablurile coaxiale ca conductor central usor. Firul mai usor permite utilizarea materialului dielectric cu densitate mai mica pentru o mai buna atenuare.

Pentru o buna conductivitate electrica, site-ul electriceconstructii.ro ofera clientilor produse reglementate de cea mai inalta calitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.