A fost inaugurat Muzeul Apei în Timişoara – singurul din ţară ce funcţionează în clădiri Art Nouveau

De Ziua Mondială Art Nouveau a fost inaugurat Muzeul Apei, primul din România care funcţionează în clădiri Art Nouveau/ Secession industrial şi unul dintre obiectivele importante de pe harta Timişoarei Capitală Europeană a Culturii.

Muzeul a fost amenajat în fosta uzină de apă a oraşului, dată în folosinţă în 1914 şi care a funcţionat până în anii 90, când a intrat în conservare.

„Am ales o perioadă cu semnificaţie pentru a face această deschidere: prima Uzină de Apă a Timişoarei unde acum funcţionează muzeul a fost inaugurată tot în iunie, dar acum 109 ani. E un complex superb de clădiri Art Nouveau care aparţin primului arhitect şef al Timişoarei, Szekely Laszlo, cel care şi-a lăsat amprenta asupra modului în care arată Timişoara, de care suntem aşa de mândri şi astăzi. De Ziua Mondială Art Nouveau, în anul Capitalei Culturale, deschidem un nou spaţiu cultural către comunitate”, spune primarul Dominic Fritz

Trei dintre vechile clădiri au fost restaurate şi a fost construit un pavilion care poate avea diferite funcţiuni culturale sau sociale: spaţiu expoziţional, spaţiu de dezbatere, loc de întâlnire pentru oamenii din cartier. Investiţia s-a realizat prin grija companiei de apă a oraşului, AQUATIM.

De interes:  Sedinta foto nou nascuti in confortul propriei locuinte

Acum, printr-un proiect parte din Programul cultural naţional „Timişoara – Capitala Europeană a Culturii în anul 2023”, finanţat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Primăriei Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, Muzeul va găzdui o serie de activităţi culturale pe parcursul acestui an şi va avea program fix de vizitare.

Muzeul Apei este una dintre moştenirile Capitalei Europene a Culturii.

Timişoara are o lungă tradiţie a premierelor industriale care au făcut din oraşul de pe Bega un pol al inovaţiei şi al creativităţii, încă de la sfârşitul secolului XIX – primul oraş din Europa cu iluminat public stradal (1884), prima linie de tramvai tras de cai din Europa de Sud-Est (1869), prima uzină hidroelectrică de pe râurile interioare de pe actualul teritoriu al României (1910), prima staţie de epurare a apelor uzate de pe actualul teritoriu al României (1912). 

Sursa: Realitatea de Timis

De interes:  100% TU DECIZI! Kelemen Hunor, parlamentarul-poet cu 4 case. Șeful UDMR nu vede statul de drept

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.