9 lucruri pe care trebuie să le știi despre cumpărăturile în rate

Cumpărăturile în rate reprezintă o variantă de achiziție spre care se îndreaptă tot mai multe persoane. Chiar dacă pare că astfel vei putea cumpăra tot ceea ce îți dorești, nu uita că va trebui să achiți produsele în rate lunare fixe, pentru a nu plăti dobândă. 

Cumpărăturile în rate sunt soluția potrivită pentru a cumpăra lucruri pentru care nu ai banii necesari să plătești pe loc. Este important însă să  acorzi atenție condițiilor din contractul încheiat între tine și instituția financiară bancară, emitentă a cardului. 

Un card de cumpărături are o sumă de bani care acoperă salariul pe câteva luni. Există diferențe între instituțiile creditoare, dar suma se acordă în funcție de veniturile obținute și declarate la ANAF. 

1. Verifică opțiunile înainte de a aplica

De la o instituție bancară la alta, cardurile pentru cumpărături se emit, dacă sunt îndeplinite condiții minime de eligibilitate. Verifică online varianta potrivită pentru tine, pentru a beneficia de avantajele achiziționării de produse de care ai nevoie în rate fără dobândă, de la comercianții parteneri ai  instituției creditoare. 

Solicitarea pentru cardul de cumpărături poate fi depusă online sau la sediul fizic al băncii, iar răspunsul va fi primit în cel mai scurt timp. 

2. Cumpără numai de la magazinele partenere

Pentru a beneficia de cumpărături în rate, trebuie să optezi pentru produse și servicii din lista pe care o primești odată cu cardul. Atenție însă, nu toate oferă același număr de rate la achiziții. Dacă achiziționezi produse mai consistente și ai mai puține rate, valoarea lunară de plată va fi mai mare, decât în cazul unui număr de 24 de rate fixe. 

3. Suma minimă de plată

Cei care nu au posibilitatea să ramburseze lunar suma totală calculată de plată, au oportunitatea de a achita doar suma minimă. Verifică valoarea dobânzilor și a penalităților ce se pot aduna astfel. 

Ideal este să achiți lunar suma stabilită în funcție de cheltuielile efectuate. De altfel, vei putea urmări pe cont câte rate ai achitat și cât mai ai de plătit pentru fiecare articol cumpărat. 

4. Rambursare integrală

Ai o perioadă de grație pentru rambursarea sumelor de plată în care este recomandat să te încadrezi. În caz contrar, vei plăti dobânda anuală mai mare. 

5. Respectă data scadentă

Lunar, vei plăti rata pentru achizițiile făcute, la o dată agreată împreună cu banca. Poate fi în ziua salariului sau a doua zi, pentru a fi sigur că ai banii în cont, astfel încât banii să existe la data scadentă. Dacă banca nu are de unde retrage banii, vei fi penalizat. 

6. Cumpără doar ce ai nevoie

Poate fi plăcut să știi că ai bani pe card pentru a plăti tot ce visat, dar plasa de siguranță înseamnă că sumele trebuie achitate în termen, din aceleași venituri. Cel mai bine este să cumperi doar lucrurile strict necesare pentru a te asigura că poți suporta datoriile pe care le ai de plătit lunar. 

7. Profită de ofertele bonus

Unele carduri de cumpărături în rate fără dobândă îți oferă un sistem de puncte bonus la achizițiile din magazinele partenere sau chiar puncte de loialitate, care se transformă în bani, ce pot fi folosiți pentru viitoarele achiziții. Merită să verifici dacă și tu ai acest beneficiu la cardul de cumpărături în rate solicitat. 

8. Nu scoate bani de la bancomat oricând

Ai rămas fără cash? Poți opta pentru a scoate banii necesari de pe cardul de cumpărături, astfel încât să îți poți rezolva nevoia urgentă. Această facilitate vine la pachet cu un comision. Verifică despre ce sumă este vorba pentru a putea depune apoi banii retrași. 

9. Achiziții importante

Cardul de cumpărături în rate este o alternativă pentru achiziția produselor importante pentru tine, indiferent de momentul anului sau de ziua de salariu. Doar în situația în care nu achiți ratele și se strâng penalități, există riscul ca banca să îți blocheze cardul. 

Acordă atenție la ceea ce presupune un card de cumpărături pentru achiziții în rate și la obligațiile pe care le ai în calitate de beneficiar al unor servicii bancare. Nu uita: condițiile contractuale trebuie respectate, atât de bancă, cât și de beneficiar. 

De interes:  Expoziție în „de-ale mâncării”, la Timișoara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.