5 sfaturi pentru îngrijirea corectă a pisicii

O pisică este un animal independent, dar care nu ezită să-și arate afecțiunea atunci când se simte confortabil. Indiferent de temperamentul său, va trebui să îi acorzi atenție și o îngrijire specială, prin care să ții cont de toate nevoile sale. Dacă te-ai hotărât să adopți o pisică, însă nu ai foarte multă experiență în îngrijirea sa, am pregătit câteva sfaturi care sperăm să îți fie de ajutor.

1. Respectă un program de hrană și asigură confortul pisicii în timpul meselor

Vei putea observa faptul că pisicii îi place să își respecte tabieturile, iar acest lucru se aplică și în cazul meselor. Alege ore fixe la care să o hrănești și optează pentru un tip de hrană potrivit: hrană uscată sau umedă. În funcție de preferințe și de recomandările veterinarului, îi poți oferi din ambele tipuri, fie combinate, fie în momente diferite ale zilei.

În principiu, poți opta pentru două mese pe zi, însă ține cont și de recomandările veterinarului. Pentru mărimea porțiilor, consultă informațiile de pe ambalaj, pe care le poți ajusta dacă animalul are probleme de greutate sau dacă are alte nevoi speciale.

Asigură-te că aceasta se simte confortabil în timpul meselor. Curăță-i regulat recipientul pentru hrană și așază-l într-un loc retras și curat, unde să nu fie deranjată. Dacă ai mai multe animale, este recomandat să le hrănești separat. Nu uita să îi oferi mereu apă proaspătă.

2. Ai grijă de blana pisicii

O problemă des întâlnită în cazul pisicilor este blana căzută, care pare că este peste tot. Un mod de a controla acest fenomen este periajul des. Dacă aceasta are blana scurtă sau medie, o poți peria săptămânal însă, dacă blana sa este lungă, va trebui să dedici timp zilnic îngrijirii sale. Folosește perii speciale, pentru a putea preveni apariția nodurilor și a ghemurilor de blană.

3. Igiena pisicii nu trebuie neglijată

Pisica este un animal curat, care își asigură zilnic toaleta și își spală blana cu ajutorul limbii aspre. Așadar, nu va fi nevoie să îi faci baie, doar în cazuri excepționale, în care aceasta este foarte murdară sau are paraziți externi, iar veterinarul ți-a recomandat folosirea unui șampon antiparazitar.

Însă, există situații în care este posibil ca pisica să nu se poată toaleta singură, caz în care igiena sa nu va trebui neglijată. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă atunci când animalul este în vârstă sau are o problemă cu greutatea și nu poate curăța zonele mai puțin accesibile. În acest caz, poți folosi tu perii, șampoane sau șervețele umede pentru pisici pentru a o ajuta să fie curată.

4. Curăță-i litiera în mod regulat

Atât pentru confortul pisicii, cât și al tău, va trebui să cureți zilnic litiera acesteia, îndepărtând porțiunile murdare din așternut. Cel puțin o dată pe săptămână, acesta va trebui înlocuit complet, iar litiera va trebui igienizată bine. Ai grijă să nu folosești produse de curățenie cu substanțe foarte puternice, deoarece acestea ar putea fi deranjante pentru animal.

5. Ghearele pisicii ar trebui scurtate

Nu este obligatoriu să îi tai ghearele pisicii tale, însă acest lucru ar putea fi necesar. Chiar dacă îi iei acesteia jucării sau stâlpi speciali pe care să își ascută ghearele, este în continuare posibil ca ea să dorească să zgârie mobila. Pentru a nu o răni, va trebui să tai doar vârful gheruței folosind un clește special. Cel mai bine este să mergi la un cabinet veterinar și să rogi un specialist să facă această procedură sau să îți explice tot ceea ce ar trebui să faci.

Îngrijirea pisicii nu necesită foarte mult efort, însă vei avea nevoie de atenție ca toate nevoile acesteia să fie îndeplinite. Oricând ai neclarități sau pisica ta pare că nu se simte tocmai bine cu îngrijirea pe care o primește, mergi la veterinar și află care sunt recomandările acestuia.

De interes:  Fotbalul şi muzica - elementele cheie ale sărbătorii rurale, la Padina Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.