5 metode prin care sa-ti protejezi ochii daca lucrezi mult la calculator

Lucrul la calculator este in prezent o activitate obisnuita, astfel ca nu realizam cat este de strain modului in care corpurile noastre functioneaza. Timp de mii de ani am alternat activitati fizice si intelectuale care presupuneau concentrarea vizuala atat pe obiecte pe care le aveam aproape, cat si pe lucruri aflate la distanta medie sau mare. Monitorul ne solicita atentia cu orele, iar deseori uitam sa ridicam privirea sau chiar sa clipim. Lucrul la calculator iti poate aduce satisfactii profesionale si materiale semnificative, dar si probleme de sanatate a ochilor. De aceea, este important sa cunosti cele 5 metode importante de protejare a vederii cand lucrezi in fata unui monitor. 

1.Mergi regulat la consult oftalmologic sau optometric

Mersul regulat la medic te ajuta sa descoperi daca ai ai doar ochi obositi sau probleme oculare care necesita tratament ori purtarea de ochelari. Daca porti ochelari, trebuie sa mergi din cand in cand la un consult optometric. Se poate intampla sa ai nevoie de ochelari cu alte dioptrii. Mergi intr-un showroom Lensa din Timisoara si discuta cu un optometrist. Consultul este si o ocazie buna de a invata lucruri noi despre sanatatea oculara si obiceiurile sanatoase pentru ochi.

2.Foloseste regula 20/20/20

Ochii umani nu sunt costruiti pentru a suporta zilnic ore intregi de privit fix la un ecran. Oboseala si suprasolicitarea se instaleaza rapid, de aceea trebuie sa-ti odihnesti ochii la fiecare cateva zeci de minute. Regula 20/20/20 este, pe cat de simpla, pe atat de eficienta. La fiecare 20 de minute ridica-ti privirea de pe monitor si priveste cel putin 20 de secunde un obiect aflat la cel putin 20 m. In acest mod, ochiul se poate relaxa si poti preveni disconfortul creat de oboseala oculara. Este si mai bine daca, pe langa aceasta metoda, iei o pauza de 15 minute la fiecare 2 ore petrecute in fata calculatorului. 

3.Lumineaza incaperea corespunzator

Incaperea in care lucrezi trebuie sa fie bine luminata. Avem tendinta de a crede ca stingerea luminii sau acoperirea ferestrelor cu draperii ne ajuta sa vedem mai bine, dar este exact invers. Cand monitorul este principala sursa de lumina din camera, ochii obosesc mai repede. Lasa lumina naturala sa patrunda in birou, iar cand este intuneric, aprinde o sursa de lumina calda. 

4.Ajusteaza monitorul astfel incat sa-ti protejezi ochii

Ecranul calculatorului nu este doar o suprafata pe care citim, ci si o sursa de lumina care ne bate direct in ochi. Este important sa folosesti un monitor cu o rezolutie mare si o rata de refresh a imaginii rapida. In acest mod, ochii si creierul fac mai putin efort pentru a procesa pixelii. De asemenea, adopta urmatoarele masuri:

  • Aplica un filtru mat pe ecranul calculatorului. Exista filtre speciale, care reduc stralucirea obositoare.
  • Fixeaza ecranul la 60 cm de ochii tai. Intre ochi si centrul ecranului trebuie sa fie un unghi de 10-15 grade, altfel lucrul devine obositor. 
  • Seteaza luimna albastra la o valoare cat mai mica. Lumina albastra este de unda scurta si afecteaza ochiul. Unele monitoare au functii de reducere a acesteia, dar altele nu. Poti suplini lipsa lor cu o pereche de ochelari de reducere a luminii albastre.

5.Foloseste lacrimi artificiale

Concentrarea la ecran ne face sa clipim rar. Din aceasta cauza, ochiul se usuca si apar iritatia si oboseala. Daca ai probleme cu uscaciunea ochilor, foloseste lacrimi artificiale. Acestea sunt utile si in cazul in care aerul din birou este prea uscat.

Vazul este cel mai important simt pentru oricine lucreaza la calculator. Pastreaza-ti ochii sanatosi cu ajutorul metodelor de mai sus.

De interes:  De ce consultarea cartilor de tarot este un lucru bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.