Anii de grădiniță reprezintă o etapă foarte importantă în dezvoltarea copiilor. Este vital ca cei mici să nu fie privați de această oportunitate, deoarece până la începerea școlii ei trebuie să stăpânească anumite abilități fizice și cognitive, care să îi ajute să continue cu educația formală.
Număratul, recunoașterea literelor, ținerea în mână a unui creion și mișcarea acestuia pe foaie, dar și socializarea, munca în echipă sau comunicarea sunt câteva dintre abilitățile ce sunt învățate foarte agreabil și ușor doar la grădiniță. Cu ajutorul unor activități amuzante, cei mici sunt implicați și stimulați să își dezvolte atât mușchii corpului, dar și ai creierului.
1.Adevărat sau fals
Acest joc implică în primul rând o activitate fizică amuzantă, dar și o importantă componentă a gândirii logice. Pe jos va fi trasată o linie cu ajutorul unui scotch de hârtie, iar toți copiii sunt rugați să se stea în picioare, pe linia respectivă. Educatoarea va pune întrebări simple, iar copiii trebuie să reacționeze în funcție de răspunsul pe care îl consideră corect: Pentru DA vor sări în față, iar pentru NU vor sări în spate. De exemplu: Câinele face miau? După ce copiii răspund la întrebare, trebuie ținut cont că pot exista răspunsuri diferite, în funcție de preferințele proprii (de ex: Brocoli este o mâncare delicioasă). Cu toate acestea, există și întrebări la care se pot da răspunsuri greșite, iar copiii care greșesc vor sta într-un picior pe linie până se va pune următoarea întrebare. Această activitate face parte din colecția de jocuri educative copii 5 ani, care stimulează gândirea rapidă și asumarea deciziilor.
2.Decupat și lipit
Manipularea foarfecii de către copii este o activitate care îi sperie pe mulți adulți. Cu toate acestea, atunci când li se oferă instrumente speciale și sunt supravegheați în permanență, cei mici pot beneficia foarte mult de jocurile creative ce implică decupatul și lipitul. În primul rând este o abilitate motrică importantă, care exersersează atât degetele mici de la mâini, dar și coordonarea ochi mână sau dexteritatea. În plus, imaginația este foarte bine lucrată, astfel încât, la finalul fiecărei sesiuni de art & craft, cei mici vor avea adevărate opere de artă create de ei.
3.Statuile muzicale
Un joc iubit de copii, deoarece implică muzică și dans. Copiii sunt așezați în cerc, iar atunci când muzica pornește, ei trebuie să înceapă să danseze: Când muzica se oprește, ei trebuie să rămână exact în poziția în care erau, indiferent cât de incomodă este. Muzica va fi oprită pentru câteva secunde, timp în care este posibil ca unii dintre copii să se miște pentru a-și recăpăta echilibrul. Aceștia vor fi rugați să părăsească jocul, iar sesiunile de dans și ”statui” vor continua, până când toți copiii vor ieși din cerc.
4.Colțurile camerei
Acest joc, similar cu ”1, 2, 3, la perete stai”, presupune ca un copil să ”se pună”, doar că o va face în mijlocul cameri. El va număra până la 10, cu ochii închiși, timp în care restul copiilor își vor alege un colț, unde vor merge. Anterior, fiecare colț a primit un număr. Copilul ca se află în centru va spune un număr al unui colț, iar toți copiii aflați acolo, vor ieși din joc. Etapele se repetă (copilul din centru numără până la 10, restul copiilor se poziționează în dreptul unui colț, copilul din mijloc alege un număr al unui colț și toți copiii de acolo vor ieși din joc), până când va rămâne un singur jucător. Acesta este cel care a câștigat și care se va pune la runda următoare.
Jocurile de mai sus au nevoie de spații sigure și libere, pentru ca cei mici să se poată mișca în voie. Ei vor beneficia de activități educative, care îi învață cum să lucreze în echipă, să comunice, sa se miște dar și să se afle în competiție. Sunt momente recomandate de specialiști, deoarece implică componente constructive, intenționate, autentice și active.