35 de inculpați în dosarul Băile Herculane: printre ei un fost deputat, acţionari şi persoane cu funcţii de conducere

Un număr de 35 de inculpaţi, între care se regăsesc acţionari şi persoane cu funcţii de conducere ai unei firme, un fost deputat, un avocat, dar şi un executor judecătoresc, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Caraş-Severin fiind învinuiţi, între altele, de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar ce face referire la procedura de privatizare a staţiunii Băile Herculane, transmite Agerpres.

Prejudiciul cauzat prin activitatea grupului infracţional depăşeşte 123,32 milioane lei, procurorii DIICOT Caraş-Severin instituind măsuri asiguratorii asupra a 146 de imobile – terenuri, apartamente şi construcţii.

„Prin rechizitoriul din data de 12.05.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 35 inculpaţi (cetăţeni români, parte dintre aceştia având calităţile de acţionar, administrator, preşedinte consiliu de administraţie, director general, director economic, director executiv, director comercial, avocat, executor judecătoresc, evaluator imobiliar, administrator judiciar, lichidator judiciar, director executiv şi consilier juridic ai Agenţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, deputat la momentul comiterii faptelor), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, înşelăciune, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sustragere de sub sechestru, violare de domiciliu, distrugere, şantaj, divulgarea informaţiilor secret de serviciu sau nepublice şi fals în declaraţii”, se arată într-un comunicat al DIICOT Caraş-Severin, remis marţi, Agerpres.

De interes:  Alocațiile vor CREȘTE de la 1 septembrie. Ce procent au stabilit guvernanții

În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2007 – 2016, a fost constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat cu scopul de a decapitaliza o societate comercială din oraşul Băile Herculane, prin scoaterea activelor sau a bunurilor din patrimoniul acesteia în dauna creditorilor reali şi, totodată, însuşirea în folosul membrilor grupului a sumelor de bani obţinute.

Societatea din Băile Herculane deţinea în anul 2001, dată la care a fost privatizată, aproximativ 50 de imobile în staţiune, între care cele mai importante hoteluri, restaurante şi ştranduri termale din staţiune. De asemenea, aceasta deţinea licenţă de exploatare a apelor termale, fiind singurul furnizor pentru celelalte hoteluri şi pensiuni funcţionale din staţiune.

Privatizarea societăţii comerciale a avut loc la data de 28 august 2001, când a fost cumpărat pachetul majoritar de 40,92% de către o societate comercială controlată de către unul dintre inculpaţi care, la data respectivă, deţinea 68% din acţiuni.

„Pentru achitarea preţului pachetul majoritar de acţiuni obţinut în cadrul procedurii de privatizare au fost folosite sume de bani care proveneau din afaceri cu statul. Astfel, acelaşi inculpat, prin intermediul aceleiaşi societăţi comerciale, a negociat în luna iulie 2001 cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale o formă de împrumut, concretizat în acordarea de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale a cantităţii de 5.487.590 kilograme de zahăr cristal, ce constituia stoc de rezervă de stat, către societatea controlată de inculpat, cu drept de vânzare, dar şi cu obligaţia acesteia din urmă de a reconstitui stocul pe cheltuiala sa în termen de 180 de zile. În luna august, din banii obţinuţi din vânzarea zahărului ce constituia stoc de rezervă de stat, societatea comercială controlată de inculpat a plătit prima tranşă pentru cumpărarea societăţii comerciale din Băile Herculane – banii folosiţi au provenit astfel de la bugetul de stat, prin acordarea împrumutului de către Rezervele de stat”, precizează DIICOT Caraş-Severin.

De interes:  Culisele statului paralel | Cele mai grave inundații din România - țara, lăsată fără apărare în fața puhoaielor. Despăduririle deschid calea viiturilor

Procurorii precizează că, în cauză, s-a dispus trimiterea în judecată şi în ceea ce priveşte decapitalizarea de către o parte a membrilor grupului infracţional a unei societăţi comerciale în al cărui patrimoniu se afla un aeroport situat în municipiul Caransebeş.

„S-a reţinut că, prin utilizarea unor proceduri ilicite şi prin intermediul aceleiaşi societăţi comerciale utilizată în procedura privatizării societăţii din Băile Herculane, aceştia au obţinut controlul asupra consiliului de administraţie – prin numirea în cadrul acestuia a surorii unuia dintre inculpaţi şi a unui inculpat având calitatea de avocat. Odată obţinut controlul asupra consiliului de administraţie, inculpaţii au înstrăinat acţiunile şi terenurile acestei societăţi”, conform DIICOT.

Prin activitatea infracţională a grupului a fost cauzat un prejudiciu în cuantum de 123.325.726 lei Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara, Primăriei Băile Herculane, RAPPS, Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune SA, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi altor cinci societăţi comerciale, fiind instituire măsuri asiguratorii asupra a 146 de imobile – terenuri, apartamente şi construcţii.

De interes:  Marcel Vela trimite controale de urgență - Când ar putea fi redeschise restaurantele

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Curţii de Apel Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.