Un aspect trecut cu vederea în amenajarea unei case este iluminatul. Știi câte tipuri de iluminat există? Dar pe care dintre ele trebuie să te concentrezi când planifici corpurile de acest fel din casă? Dacă nu știi, nu îți face griji! Astăzi vei afla cum trebuie gândită amplasarea luminii în casă astfel încât să beneficiezi la maximum de ea.
Tipuri de iluminat domestic
1. Iluminatul general
Așa cum îi spune și numele, iluminatul general se referă la principala sursă de lumină pe care o avem în fiecare cameră. Majoritatea oamenilor îl numesc și „lumină ambientală”. De obicei, apare sub forma unui singur corp de iluminat amplasat în centrul tavanului camerei, care răspândește lumina în toate direcțiile. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de faptul că iluminatul general nu constă numai în cel artificial, ci trebuie luat în calcul și cel natural: cât de mari sunt ferestrele din cameră? Care este orientarea lor (nord, sud, est, vest?) Nivelul de lumină pe care îl oferă este satisfăcător pentru nevoile tale?
2. Iluminatul de accent
După cum probabil bănuiești deja, iluminatul de accent se concentrează pe o singură zonă din cameră. Spre exemplu, acest tip de iluminat este util pentru un fotoliu de citit, zona de mâncat din camera de servit masa, sau pur și simplu pentru un obiect de artă pe care vrei să îl pui în evidență. Pentru acest scop, se folosesc surse de lumină mai mici sau difuze, din moment ce nu vrem ca rezultatul să fie obositor sau să distragă atenția de la restul camerei. Dacă te hotărăști să accentuezi o anumită parte din încăpere, poți găsi online multe modele de aplice pentru interior care să te ajute să obții iluminatul de accent dorit.
3. Iluminatul de lucru
Pentru a ilumina o zonă de lucru, se folosesc aplice sau lămpi de interior. Cel mai des găsești astfel de tip de iluminat deasupra chiuvetei (de ajutor atunci când speli vasele), pe birouri (prin lămpile clasice de birou), la mesele speciale pentru machiaj sau pe bancurile de lucru. Pentru meserii speciale sau zone din casă dedicate hobby-urilor, se pot folosi și tipuri de iluminare speciale: lămpi care pot fi setate pe intensități, lămpi cu lupă atașată (spre exemplu, pentru bijutieri) etc.
Ce trebuie să ții minte este faptul că aceste tipuri de iluminat se pot suprapune. Dacă dorești să folosești lămpi în colțurile camerelor, de exemplu, acestea pot servi și rolului de iluminat de lucru, dar și de accent. Mai mult, dacă folosești lămpi în fiecare colț, poți asigura astfel iluminatul ambiental fără să mai fie nevoie de un corp central.
În concluzie, ce este cel mai important și primul pas pe care trebuie să îl faci când plănuiești amenajarea casei din punct de vedere al luminii este să te gândești la nevoile tale. Pune-ți cât mai multe întrebări și notează răspunsul la ele: Ce fel de activități voi desfășura în spațiile respective? Am nevoie de iluminare într-un loc specific (sau mai multe) din cameră? Câtă lumină naturală voi avea și dacă va trebui să compensez cumva cu cea artificială? Abia apoi poți trece prin tipurile de iluminat pe care ți le-am prezentat și vei putea lua cele mai bune alegeri pentru confortul casei tale.
Sursa foto: Pexels.com