2019 va fi un an fără miere!
Un an foarte greu, un an fără rezultate, astfel a fost caracterizat anul apicol 2019. membrii Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin şi Timiş speră într-un ajutor din partea Guvernului pentru a depăși criza aceasta.
2019 va fi un an fără miere. Dacă în alți ani se achiziționau peste 200 de tone anul acesta apicultorii vin cu bani de acasă pentru a-și întreține familiile de albine. De asemenea, sunt apicultori la care le-au murit familiile de albine de foame, ceea ce este rău pentru apicultura românească. În plus, preţurile de achiziţie au scăzut în loc să crească şi nici nu se poate vinde la preţul de cost, care e mare, după cum explică Ida Şuta.
„Anul apicol 2019 a fost unul foarte greu, iar de producţie nici nu poate fi vorba. Nu am achiziţionat anul acesta şi nici nu avem de unde. Foarte greu întreţinem familiile de albine. Apicultorii hrănesc albinele de anul trecut şi până în prezent. Nu ştiu cum vom depăşi acest an fără rezultate. Aşteptăm un ajutor de minimis. Există un proiect pe site-ul Ministerului Agriculturii şi sperăm să se găsească finanţare pentru el, pentru ca apicultorii să fie ajutaţi măcar cu 20 de lei pe familia de albine, să reducă puţin costurile cu hrana necesară pentru întreţinerea lor „, a declarat, preşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin, Ida Şuta.
„Tot am sperat, dar nimic. A fost şi frig, şi ploaie. Acum e soare, dar nu mai ies albinele. Şi cred că va fi tot mai rău, de la an, la an, fiindcă ne batem joc de natură”, a precizat Mihai Ghimbir.
În ceea ce priveşte ajutoarele financiare oferite apicultorilor, unul dintre acestea este Programul naţional apicol, care este derulat prin intermediul APIA, prin care apicultorii îşi pot deconta medicamentele folosite în stupine. De asemenea s-a deschis şi sesiunea pe Măsura 6.3, care este un ajutor de rentabilizare a exploataţiilor apicole.