Primul caz de omor din istoria omenirii este relatat în paginile Vechiului Testament. Deşi lumea a fost creată de Dumnezeu bună, primii oameni de pe pământ au ales să-şi exprime sentimentele chiar şi prin acte de violenţă. Pentru aceasta au fost pedepsiţi.
Cartea Facere din Vechiul Testament vorbeşte despre crima săvârşită de copiii primilor oameni de pe pământ, Cain şi Abel. Cei doi aveau îndeletniciri diferite: unul era păstor, altul era agricultor.
Fratricidul săvârşit de Cain a inspirat de-a lungul omenirii scriitori, pictori şi compozitori, precum Tsippi Fleischer, lordul Byron, William Blake.
De curând, însă, în situl arheologic Sima de los Huesos din nordul Spaniei, arheologii cred că au descoperit primul caz de crimă din istoria omului, care ar fi avut loc cu 430.000 de ani în urmă.
Cercetătorii spun că rănile letale au fost descoperite pe un craniu uman găsit în Spania. Omul primitiv a fost ucis cu două lovituri aplicate intenţionat deasupra ochiului stâng, folosind aceeaşi „armă a crimei”.
„Craniul prezintă două lovituri prin penetrare pe osul frontal, deasupra ochiului stâng”, explică Dr. Nohemi Sala.
Craniul face parte dintr-un grup de rămăţite omeneşti, care provin de la cel puţin 28 de persoane, găsite în situl arheologic Sima de los Huesos din nordul Spaniei, adânc în interiorul unui sistem de peşteri.
Singurul punct de acces în acest sit arheologic este oferit de un puţ vertical adânc de 13 metri, motiv pentru care rămâne în continuare un mister felul în care au ajuns rămăşiţele omeneşti acolo. Cercetătorii cred însă că alţi oameni primitivi au fost responsabili pentru acumularea tuturor oaselor în acest sit de la Sima de los Huesos.
Peştera, cunoscută şi sub numele de Groapa Oaselor, este una dintre cele mai bogate surse de fosile preistorice din Europa. În 2013, oamenii de ştiinţă au prelevat de aici cel mai vechi ADN uman cunoscut vreodată.
Sursă: www.dailymail.co.uk