Înaintea șocului COVID-19, pe plan mondial, emigranții români depășeau  2,6 milioane, adică aproape 20% din populația cu vârstă de muncă din România- este cea mai recentă estimare a Băncii Mondiale, realizată pe baza datelor Euostat și a recensămintelor naționale din țările de destinație- a declarat Andrei Silviu Dospinescu, economist în cadrul biroului din România al Băncii Mondiale.

Cei mai mulți români au emigrat în Italia (circa 1,2 milioane de persoane din care 1 milion populație activă), urmată de Spania cu 700.000 din care 600.000 populație activă.

Astfel că, în Clasamentul Competitivității Globale întocmit de Forumul Economic Mondial, România ocupă locul 52 din 140 și înregistreză unul dintre cele mai scăzute scoruri din Clasamentul European al Competitivității din 2020.

Conform datelo r Băncii Mondiale din ultimii ani , cea mai gravă situație a românilor cu pregătire superioară se regăsește în rândul medicilor sub 40 de ani( peste 50%).

Ca o concluzie apărută la dezbaterile ce au avut loc sub sloganul ”Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România”, rata scăzută a șomajului, sugerează că țara are un potențial mare în ceea ce privește capitalul uman, deși forța de muncă este mai puțin educată decât în UE, cu diferențe semnificative între regiuni. Totodată , cheltuielile publice pentru politici active în domeniul muncii sunt scăzute și relativ ineficiente, fapt ce contribuie la accesul limitat la oprtunități de muncă, în special în rândul tinerilor din zonele rurale- mai este de părere  Andrei Silviu Dospinescu.

De interes:  PER Caraș-Severin face Reșița curată!

Daniela Tudor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.