Connect with us

Locale

UEFA a atribuit Regatului Unit și Irlandei EURO 2028, iar EURO 2032, Italiei și Turciei

Publicat

pe

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a atribuit, marți, EURO 2028 la fotbal Regatului Unit și Irlandei, în timp ce EURO 2032 l-a acordat unei candidaturi formate în această vară din Italia și Turcia, neexistând alte pretendente în cele două dosare.

Cele două acțiuni au fost oficializare în cadrul unei scurte ceremonie de către președintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, confirmând tendința organizării în comun a marilor competiții sportive, singura șansă pentru unele țări de a le găzdui.

Cele zece stadioane care vor găzdui ediția din 2028 sunt cunoscute deja, ele fiind utilizate atât pentru fotbal și rugby, cât și pentru sporturile galice: Wembley din Londra, City Stadium din Manchester, St James’ Park din Newcastle, Hampden Park din Glasgow, Dublin Arena, National Stadium din Cardiff sau Casement Park din Belfast.

Organizarea EURO 2032 rămâne însă mai misterioasă, după ce Italia și Turcia au încercat multă vreme separat să candideze pentru găzduirea evenimentului, însă în iulie au decis să își unească forțele, fără a dezvălui orașele gazdă.

De interes:  Culisele Statului Paralel: Spăgile de sute de milioane de euro din vămi, scandalul Blejnar și "regina" vămilor

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Locale

COD GALBEN DE CEAȚĂ ÎN ZONE DIN 21 DE JUDEȚE, JOI DIMINEAȚA

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie a emis o serie de atenționări nowcasting Cod galben de ceață valabile în următoarele două ore în zone din 21 de județe.

Astfel, în localități din Botoșani, Bacău, Galați, Brăila, Argeș, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Olt, Dolj, Cluj, Maramureș, Neamț, Iași, Vaslui, Brașov, Tulcea, Harghita și Sibiu, ceața va determina vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

AGERPRES

De interes:  România vrea drone de 270 de milioane de euro – Corespondență specială din Israel – VIDEO
Citeste in continuare

Locale

Un mort și 25 de răniți în urma unui atac rusesc în Zaporojie

Publicat

pe

O persoană a fost ucisă și alte 25 au fost rănite într-un atac cu drone și rachete rusești asupra orașului Zaporojie din sud-estul Ucrainei, au declarat, joi, oficialii regionali, citați de Reuters, scrie Mediafax.

Peste 20.000 de locuitori au rămas fără curent electric și alți 17.000 fără încălzire, ca urmare a atacului din noaptea de miercuri spre joi, potrivit guvernatorului Ivan Fedorov, care a declarat că o instalație energetică a fost distrusă.

Rusia a lansat atacuri aeriene regulate asupra orașelor ucrainene aflate în spatele liniei frontului, vizând în special rețeaua energetică slăbită a țării.

De interes:  Culisele Statului Paralel: Spăgile de sute de milioane de euro din vămi, scandalul Blejnar și "regina" vămilor
Citeste in continuare

Locale

Țara noastră schimbă jocul în zona energetică

Publicat

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că Europa ar trebui să-și schimbe planul de la Green Deal la Smart Deal, asta pentru că degeaba încercăm să protejăm mediul înconjurător dacă ne ducem în colaps economic. Burduja a explicat că România va suplini nevoie de gaze a Europei, începând din 2027, dar în același timp trebuie adoptate soluții pentru energie mai ieftină decât în prezent.

”DE LA GREEN DEAL LA SMART DEAL (II)

România și Europa au nevoie de energie sigură, accesibilă și verde, în această ordine de priorități. Tranziția trebuie continuată, dar inteligent și fără a sacrifica securitatea sau prosperitatea cetățenilor noștri. Nu e înțelept să susținem o terapie șoc, pentru că riscăm să doborâm economia europeană, un pacient care oricum se simte din ce în ce mai rău.

Aceasta a fost poziția mea și în primul mandat ca ministru al energiei și aceasta va fi și în acest mandat. Sunt surprins și eu de surprinderea celor care consideră că mesajele mele despre „Green Deal” au venit de nicăieri, deși sunt lucruri pe care le spun de mai bine de un an și jumătate.

Iar acum aceste realități încep să fie exprimate tot mai mult în Europa. A făcut-o ieri Donald Tusk, care a propus o amplă campanie de dereglementare la nivelul Uniunii Europene, subliniind necesitatea reducerii prețurilor la energie pentru a permite companiilor europene să fie competitive pe piețele globale. Degeaba protejăm mediul dacă mergem către colaps economic. Zilele trecute, chiar Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, la Davos, a exprimat aceeași nevoie a scăderii prețurilor la energie pentru ca economia europeană să poată face față concurenței globale, concurență care se va intensifica.

De interes:  Horoscopul zilei, sâmbătă 16 septembrie. Azi e ziua potrivită pentru a acționa. Ce zodii vor fi ajutate de conjuncția dintre Luna și razboinicul Marte

Cheia pentru o tranziție de succes este simplă:

1. Producție de energie sigură și ieftină. Nu trebuie să renunțăm la centralele pe cărbune până nu punem ceva în loc — pe termen scurt și mediu, centrale pe gaz; pe termen lung, centrale nucleare.

2. Investiții în stocare, ca să beneficiem de energia verde și când nu bat soarele sau vântul.

3. Investiții în rețele, ca să avem o piață europeană cu adevărat unică și funcțională și ca să acomodăm mai mulți producători de energie verde (inclusiv prosumatori).

4. Să folosim echipamente fabricate în România și în Europa, nu să subvenționăm cu bani europeni producția din alte părți ale lumii.

România investește masiv în energie

Noi facem deja ceea ce trebuie pentru a fi nu doar producător de energie, ci și de echipamente modernă, pentru a nu mai depinde de alții. Am semnat șapte contracte de finanțare, cu o valoare totală de aproximativ 169 milioane EUR, acoperind o capacitate de peste 5 GW. Este vorba despre producție de componente pentru bateriile de stocare, producție de baterii de stocare sau producție de panouri fotovoltaice și componente pentru acestea. Made in România.

De interes:  Turiști cehi în prag de hipotermie – Banat FM

În timp ce Uniunea Europeană se grăbește să devină lider mondial al decarbonizării prin Green Deal, realitatea economică globală ne arată că acest model riscă să ducă la pierderea competitivității și a relevanței economice. 80% din lanțul de aprovizionare pentru panouri fotovoltaice este controlat de China, iar Europa subvenționează instalarea acestora, în loc să investească în fabricarea lor locală. Cu toate riscurile aferente în zona de securitate energetică.

Costurile ridicate la energie sunt un alt exemplu de povară auto-impusă. Certificatul de emisii CO2 și mecanismul prețului marginal dublează artificial prețurile energiei și fac ca industriile noastre să devină necompetitive. În timp ce prețurile energiei în UE sunt triple față de SUA sau China, fabricile europene se închid sau se mută în alte regiuni. Acesta nu este doar un semnal de alarmă, ci o tragedie economică în desfășurare.

La nivel global, Europa pierde teren în mod alarmant. În anul 2000, PIB-ul UE reprezenta aproximativ 34% din PIB-ul global. Astăzi, contribuția a scăzut sub 15%, iar acest declin continuă. Nicio companie europeană nu se mai află în top 20 la nivel mondial după capitalizarea de piață, iar investițiile în cercetare sunt mult sub cele din SUA sau China. Google, de unul singur, investește mai mult în cercetare decât toate armatele Europei la un loc.

De interes:  Prognoza meteo pe o lună. Cum va fi vremea în țară până pe 20 noiembrie: zonele unde temperaturile scad dramatic

România are însă șansa să arate că există o altă cale. Avem gaze naturale, hidrocentrale care așteaptă să fie finalizate, proiecte nucleare în parteneriat cu aliați strategici, dar și potențialul de a deveni un lider energetic regional în producția de energie verde (al doilea cel mai mare potențial din UE, după Spania). Tot ce ne trebuie este voință politică și decizii curajoase care să prioritizeze bunăstarea oamenilor.

Europa trebuie să înțeleagă că prosperitatea economică și inovarea nu vin din reglementări excesive sau politici care subvenționează direct economiile altora. Avem nevoie de o economie bazată pe producție locală, pe locuri de muncă bine plătite și pe sprijinirea industriei autohtone.

Este timpul ca întreaga Europă să-și redefinească prioritățile și să opteze pentru un „Smart Deal” care să ne readucă pe harta economică globală. Înainte, împreună, pentru români, România și o Europă competitivă”, scrie Sebastian Burduja.

Citeste in continuare

TOP ȘTIRI Bănățeanul.ro