Turneu în Europa al președintelui Cubei. Se va întâlni și cu Papa Francisc

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a ajuns luni în Italia, prima etapă a unui turneu european în timpul căruia se va întâlni cu papa Francisc înainte de a călători în Franţa şi Serbia în special, au anunţat autorităţile cubaneze, potrivit AFP.

„Preşedintele Diaz-Canel este în Italia. Mâine (marţi – n.r.) se va întâlni cu Papa Francisc şi mai târziu cu preşedintele italian Sergio Mattarella”, a anunţat preşedinţia cubaneză pe Twitter.

Conform agendei Suveranului Pontif, întâlnirea cu papa Francisc va avea loc la ora locală 10:00 (08:00 GMT).

Aceasta vine la câteva luni după vizita cardinalului Beniamino Stella la Havana. La începutul lunii februarie, trimisul papei a petrecut câteva zile pe insulă şi a declarat că le-a cerut autorităţilor eliberarea protestatarilor închişi de la protestele antiguvernamentale din iulie 2021.

La 11 iulie 2021, mii de cubanezi au ieşit pe străzile a circa cincizeci de oraşe pentru a striga „Libertate” şi „Ne este foame”. Potrivit ONG-ului pentru drepturile omului 11J, 773 de protestatari erau încă în închisoare în iunie. Cel puţin 490 dintre ei au fost condamnaţi, unii până la 25 de ani de închisoare, conform cifrelor oficiale.

De interes:  Scade nivelul apelor canalului Bega, vaporașele nu mai circulă

În decembrie, episcopii catolici cubanezi au cerut amnistierea prizonierilor de Crăciun, într-un „gest de clemenţă sau milă”.

Biserica Catolică a pledat în trecut pentru eliberarea prizonierilor din Cuba. Papa Francisc a mediat, de asemenea, dezgheţarea relaţiilor diplomatice dintre Cuba şi Statele Unite în 2014.

Turneul european al şefului statului cubanez, care urmează să se încheie pe 24 iunie, include şi o vizită în Serbia, precum şi „întâlniri cu autorităţile unor ţări europene”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe, fără a da detalii.

Cotidianul de stat Granma a anunţat că şeful statului va participa la summitul pentru un nou pact financiar global care va avea loc joi şi vineri la Paris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.