Tragedie la un celebru festival american: un deces și zeci de mii de oameni blocați în noroi

Primul deces de la celebrul festival Burning Man, unde zeci de mii de oameni au rămas blocați în deșertul Nevada din cauza inundațiilor. Mii de rulote, remorci, motocicliști și camionete încearcă să iasă din deșertul inundat de noroi.

Zeci de mii de spectatori care au participat la Festivalul Burning Man, unde o persoană a murit, au rămas blocați în noroiul din zona festivalului. Evenimentul are loc în fiecare an într-un deşert din statul american Nevada, care a devenit un câmp acoperit cu noroi în urma unor precipitaţii abundente. Poliţia din statul Nevada a anunţat sâmbătă seară că anchetează un deces „survenit în timpul acestui episod de ploi puternice”, însă nu a furnizat mai multe detalii despre circumstanţele în care s-a produs decesul. 

Burning Man este un eveniment anual greu de definit, situându-se la graniţa dintre celebrarea contra-culturii şi refugiu spiritual, înfiinţat în 1986 la San Francisco. După anii 1990, festivalul se desfăşoară în deşertul Black Rock, o zonă protejată din nord-vestul Nevadei, pe care organizatorii s-au angajat să o conserve. Potrivit mai multor înregistrări video difuzate pe reţelele de socializare, perimetrul în care are loc festivalul, „Playa”, un teren imens în aer liber, pare să fi devenit impracticabil, potrivit AFP, relatează agerpres.ro.

Festivalul Burning Man urma să se încheie luni, însă participanţii ar putea rămâne blocaţi până marţi sau miercuri, dacă va continua să plouă.

De interes:  Raport de Zi | Fostul general Cristian Barbu, despre ororile din Ucraina: „Am văzut așa ceva la ISIS. Sunt acte de terorism ridicate la nivel de armată”

„Puţin peste 70.000 de persoane” erau încă blocate la faţa locului duminică dimineaţă, a declarat şeriful din comitatul local, Nathan Carmichael, pentru postul CNN.

Accesul spre Black Rock City, numele oraşului temporar în care are loc evenimentul, amenajat la câteva zeci de kilometri distanţă de cele mai apropiate localităţi, a fost închis vineri din cauza intemperiilor.

Unii dintre spectatori, speriaţi de această situaţie, au încercat să părăsească zona mergând pe jos, acoperindu-şi încălţămintea cu pungi din plastic pentru a ajunge pe singurul drum rămas practicabil şi aflat la o distanţă de circa opt kilometri.

„A fost un drum de aproape 10 kilometri incredibil de greu, făcut la miezul nopţii prin noroi adânc şi alunecos, dar am reuşit să ajung acasă teafăr şi nevătămat”, a dezvăluit Neal Katyal, un avocat care a participat la festival, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

PERICOL pentru participanții la Festivalul Burning Man – noroiul e ca „nisipurile mișcătoare”

„Era extrem de alunecos şi noroiul e precum cimentul, se agaţă de cizmele voastre” şi poate „să acţioneze ca nisipurile mişcătoare”, a prevenit el, îndemnându-i pe ceilalţi spectatori să nu încerce o astfel de traversare decât în grup şi doar dacă au o bună condiţie fizică.

De interes:  22 octombrie – Banat FM

Alţii au încercat în zadar să plece cu maşinile, iar un vehicul de tip SUV a rămas blocat în noroi până la nivelul părţii inferioare a caroseriei, potrivit uneia dintre rarele înregistrări video disponibile de la faţa locului, întrucât accesul la internet este limitat în acea zonă.

O olandeză de 40 de ani, Pascale Brand, a decis, după ce a „plâns mult”, să plece „indiferent de ceea ce s-ar putea întâmpla”.

„M-am speriat de ceea ce se petrece, atât de mulţi oameni au rămas fără apă, alimente, hârtie igienică, am simţit că trebuia să plec de aici”, a declarat ea pentru AFP.

Turista olandeză s-a urcat în maşina unui vecin, alături de care a reuşit să părăsească zona în pofida stratului gros de noroi.

Potrivit unui oficial de la Casa Albă, preşedintele Joe Biden a fost informat despre această situaţie. „Participanţii la eveniment trebuie să asculte de autorităţile naţionale şi locale, precum şi de organizatorii evenimentului”, a recomandat acel oficial.

Autorităţile locale le-au cerut spectatorilor „să rămână la faţa locului până când terenul redevine suficient de solid şi de sigur” pentru a permite deplasările.

 

APA ȘI PROVIZIILE, RAȚIONALIZATE PENTRU MAI MULTE ZILE – CUM POT FI SALVAȚI OAMENII BLOCAȚI ÎN NOROI

De interes:  O nouă generație de absolvenți la UEM – BANAT

Organizatorii le-au recomandat spectatorilor sâmbătă dimineaţă „să îşi raţionalizeze apa, proviziile şi carburantul şi să găsească un adăpost cald şi sigur”. Ei s-au angajat să amplaseze şi câteva antene pentru a le oferi acces la internet.

„Venim aici (în plin deşert – n.red.) ştiind că este un loc în care trebuie să aduci cu tine toate lucrurile de care ai nevoie pentru a supravieţui. Din acest motiv suntem cu toţii bine pregătiţi pentru acest tip de eveniment meteorologic”, au dat ei asigurări sâmbătă într-un comunicat.

Unii dintre spectatori vorbesc despre întrajutorarea ce există între participanţii la festival. „Oamenii sunt foarte generoşi”, a spus Neal Katyal.

Ceremonia de ardere a unei construcţii gigantice din lemn, instalată în centrul platoului „Playa” şi care marchează încheierea festivalului căruia i-a dat şi numele, a fost amânată pentru luni seară, au anunţat duminică organizatorii.

Ploile abundente au cauzat în alte zone din Nevada o serie de inundaţii, inclusiv în valea în care se află oraşul Las Vegas.

Festivalul Burning Man s-a confruntat anul trecut cu un val intens de căldură şi vânturi puternice. 

 

Sursă Foto: Profi Media/ CNN

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.