Tipuri de biciclete

Tipuri de biciclete

Având în vedere această gamă diversă de tipuri de biciclete, se pune întrebarea de ce există atât de multe biciclete diferite. Răspunsul la această întrebare este relativ simplu. Deoarece, fiecare dintre aceste tipuri de biciclete a fost proiectată pentru anumite domenii de aplicare și ar trebui să răspundă nevoilor specifice. Unele sunt biciclete cu roți groase și sunt dezvoltate ca echipamente sportive, unele pentru ciclism pe îndelete, iar altele sunt special concepute pentru a putea transporta încărcături mai mari.

Bicicleta de oraș

După cum sugerează și numele, bicicleta de oraș este destinată orașului și uzului de zi cu zi. Poziția pe scaun este verticală, iar anvelopele și șaua sunt destul de largi. Bicicleta potrivită pentru drum, cunoscută în trecut și ca bicicletă de turism, se caracterizează prin confort și necesită întreținere relativ redusă, iar poziția pe șa permite și o bună imagine de ansamblu. Cadrul, care este în cea mai mare parte din aluminiu, are adesea o intrare destul de joasă, are o furcă cu suspensie și este perfectă și pentru persoanele în vârstă. Un dezavantaj al acestui tip de bicicletă este că de obicei este relativ grea și este concepută doar pentru teren solid sau asfalt.

De interes:  Senzori pentru dioxid de carbon și umiditate, în cinci școli din Timișoara

Bicicleta de curse

Bicicleta de curse este o adevărată piesă de echipament sportive, care este concepută pentru viteză maximă. În consecință, la acest tip de bicicletă, totul se învârte în jurul rezistenței scăzute la vânt și a greutății sau a modului în care se poate economisi greutatea. Poziția de ședere este puternic îndoită, cadrul este de obicei din aluminiu sau carbon, atașamente sub formă de suporturi pentru bagaje, iar iluminarea sau apărătoarele de noroi nu-i sunt destinate. Acest lucru asigură ușurință și viteză. Anvelopele super înguste sunt potrivite doar pentru asfalt.

Cross bike, mountain bike și dirt bike – off-road pentru sportivi

Aceste trei tipuri de biciclete sunt toate potrivite pentru off-road, au o roată liberă, cadrele lor sunt de obicei din carbon, aluminiu sau oțel. Au roti groase cu anvelope late spre foarte late și toate au o poziție de ședere înclinată. Pe lângă multele asemănări, există și diferențe. Bicicleta cross cu suspensie față, merge bine și pe asfalt, în timp ce călătoriile rutiere cu celelalte două tipuri de biciclete sunt destul de plictisitoare. Rutele extreme de off-road, pe de altă parte, nu sunt cu adevărat recomandate. Bicicleta de munte aparține tipurilor de biciclete potrivite pentru utilizarea off-road. Bicicleta de munte este disponibilă cu suspensie față (hardtail) sau full suspension. Spre deosebire de bicicleta de munte, bicicleta full suspension este o piesă pură de echipament sportiv, care este folosită mai puțin pentru locomoție. Un dezavantaj comun al acestor trei tipuri de biciclete, este că nu sunt potrivite pentru utilizarea de zi cu zi.

De interes:  O nouă tranșă de vaccin anti-COVID, așteptată la Timișoara

Bicicleta de fitness

Bicicleta de fitness are caracteristici atât ale bicicletelor de șosea, cât și ale bicicletelor de munte și dă rezultate bune pe șosea și pe traseele neasfaltate. La fel ca bicicleta de drum rapidă, are anvelope de 28 de inch, dar are ghidon drept, permițând o poziție verticală. Cadrul este de obicei fabricat din aluminiu sau carbon și nu există apărători de noroi, lumini sau suporturi pentru bagaje, ceea ce face ca acest tip de bicicletă să fie mai ușoară.

Bicicleta pliabilă

O bicicletă pliabilă este extrem de practică. O poți plia în doar câțiva pași simpli.  Bicicleta pliabilă este potrivită în special pentru navetiști, deoarece, spre deosebire de alte biciclete, poate fi pliată și transportată în mijlocul de transport. Poziția pe scaun este verticală, iar numărul de viteze variază de la 3 la 24. Datorită roților de obicei relativ mici, o bicicletă pliabilă este mai potrivită pentru asfalt. Cu toate acestea, există și alte tipuri de biciclete pliabile, de exemplu bicicleta de munte pliabilă.

De interes:  Percheziții la un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta ilegal migranți

Biciclete trekking

Nu degeaba bicicleta de trekking este una dintre cele mai populare tipuri de biciclete. Se simte la fel de confortabil în oraș ca și în excursii lungi prin munți și văi – și pe asfalt, precum și pe drumuri de pământ ferme sau chiar pietriș. Poziția de ședere este ușor înclinată, iar stabilitatea de mers este extrem de ridicată, motiv pentru care, tipurile de biciclete trekking pot fi încărcate cu ușurință cu sacoșe și nu deranjează biciclistul sau pedalarea. Nu au dezavantajele altor tipuri de biciclete, dar performanțele sportive de top sunt rezervate altor tipuri de biciclete.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.