Timișoara are chirurgie cardiovasculară pediatrică la standarde europene

Inima este primul organ care se dezvoltă în faza embrionară și fără de care nu am putea trăi. Ea este motorul întregului organism. În era noastră, inima este predispusă la foarte multe afecțiuni din cauza stilului de viață dezorganizat, stresului sau alimentației nesănătoase.

Totul a pornit în urmă cu 5 ani, când a încolțit idea și a început renovarea corpului care astazi deserveste Compartimentul de Chirurgie cardiovasculara pediatrica .

7 milioane lei  proveniti din : fonduri proprii , din fonduri de la  Ministerului Sănătății,de la Banca Mondiala, Fonduri Europene Transfrontaliere și donații au facut posibile acest lucru .

La acestia s-au mai adaugat alti cca 7 milioane lei cu care s-au dotat compartimentele folosite in comun cu chirurgia cardiovasculara pentru adulti cum ar fi : Stația central de sterilizare, Compartimentul de Cardiologie intervențională, Compartimentul de radiologie si explorari neinvazive ( ecografie si ecografie transesofagiana).

 Compartimentul de chirurgie cardiovasculară pediatrică  se adresează unei patologii cardiace în care predomină malformațiile cardiace cu care acestia se nasc, sunt depistate la nastere sau la diferite varste si adeseori interventia poate fi tardivă.

De interes:  Ciolacu dă asigurări că nivelul taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente şi medicamente nu va creşte peste valoarea de 9%

Compartimentul nou lansat este un prim pas pentru dezvoltarea in continuare a Institutului, ce va fi un punct de referinţă în Timisoara și regiune, dar şi în țară. Este nevoie de această specializare în Timisoara pentru că nu a existat până astăzi o secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică cu internare de nou-născuţi şi sugari care să se adreseze acestei patologii in vestul tarii. Exista doar la Târgu Mureş şi la Marie Curie la Bucuresti. „Patologia este în continuă creştere, este un segment de vârf, atât din punct de vedere clinic cât şi din punct de vedere chirurgical”, precizează medicul primar cardiolog conf .dr. Constantin LUCA – managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara .

Până ieri, după diagnosticare, copiii cu recomandare de intervenţie chirurgicală erau orientate catre clinici din tara si strainatate completand listele de asteptare deja existente.  

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.