Testare antidrog în școlile din România, după tragedia din 2 Mai. Planul anunțat de ministrul Cătălin Predoiu

Măsuri luate în școlile din România după tragedia provocată în 2 Mai de un tânăr drogat. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor în școli, cu acordul părinților.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a anunţat luni, după finalizarea anchetei Corpului de Control al ministerului privind accidentul din localitatea 2 Mai, analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli.

Testarea antidrog va avea loc doar în cazul elevilor care manifestă vizibil un comportament caracteristic consumului de droguri, a anunțat ministrul de Interne.

Cătălin Predoiu a anunţat şi măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024, plan care există.

Ministrul de interne a mai spus că a stabilit deja, în acest sens, o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltări, Familiei, Muncii şi cu Departamentul pentru românii de pretutindeni.

„Măsurile de prevenire a consumului de droguri în școli. Subiect ce va fi abordat în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024. Există acest plan. 

Am convocat deja o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltări, Familiei, Muncii şi cu Departamentul pentru românii de pretutindeni. Voi participa personal. 

Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bulling-ului în şcoli.

Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi.

Analiza posibilității testării anti-drog de personal medical calificat care deservește unitatea școlară, în situatia in care manifesta vizabil comportament (…) caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinților”, a precizat ministrul Cătălin Predoiu.

De interes:  A început ridicarea chioșcurilor abandonate în Timișoara

 

Anunțul a fost făcut luni, la prezentarea concluziilor și propunerilor Corpului de Control al MAI după tragedia din 2 Mai, ce s-a petrecut pe 19 august.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la sfârșitul lunii iunie că se observă o creștere a consumului de droguri în şcoli. Astfel că șeful Guvernului a cerut, la finalul unei întâlniri de lucru cu ministrul Educației, elaborarea unui program coerent în ceea ce priveşte combaterea consumului de droguri în şcoli.

Premierul a mai anunțat că trebuie să se ia măsuri pentru combaterea violenței în școli, și nu să se acționeze după producerea unor eventuale incidente. 

„Nu trebuie să ascundem acest lucru, ci trebuie să vorbim despre el, trebuie psihologi în şcoli care să ajute copiii care au căzut în această tentaţie. Vorbim, totuşi, de nişte copii, de nişte adolescenţi. Trebuie ajutaţi să depăşească cât mai repede. Nu sunt o paria a societăţii. Dimpotrivă, dezvoltarea aduce şi astfel de lucruri. Statul român are obligaţia de a interveni şi de a face tot efortul. O să avem o discuţie şi cu domnul ministru de Interne şi cred că putem începe, pe 15 septembrie sau când începe noul an şcolar, să avem un program coerent în ceea ce priveşte consumul de droguri în şcoli, mai ales în zonele urbane aglomerate”, a spus Marcel Ciolacu.

De interes:  După Buzău, vine Bacăul! Handbaliștii rosso-neri vor revanșa în meciul care contează – Banat FM

Principalele droguri consumate în România 

Un procent de 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). 

Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară.

La nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cele mai mari prevalenţe ale consumului de droguri se înregistrează în regiunea Bucureşti/ Ilfov

De interes:  Școlile ar putea rămâne închise și la toamnă. Guvernul ia în calcul varianta cursurilor ONLINE

Referitor la solicitările de tratament ca urmare a consumului de droguri, similar anului anterior, când s-a observat o scădere semnificativă a numărului de persoane consumatoare de droguri care solicită asistenţă, se consolidează această evoluție descendentă, înregistrându-se 3.097 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistenţă, ceea ce înseamnă cu 10% mai puțin față de anul anterior, în principal pentru consum de canabis, opioide şi noi substanţe psihoactive. La fel ca și în anii anteriori, solicitările de asistență ca urmare a problemelor cauzate de consumul de canabis reprezintă peste 50% dintre cererile de tratament.

Câți români mor din cauza drogurilor

În ceea ce priveşte decesele cauzate de consumul de droguri, au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Numărul cazurilor de decese asociate consumului de droguri continuă să scadă. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.