Sezonul viperelor e în toi! Câte doze de antiviperin există în Banatul de munte?
Sezonul viperelor e în toi și cei care aleg pentru drumeții traseele din zonele carstice ale județului Caraș-Severin Domogled-Valea Cernei, Clisura Dunării sau Cheile Carașului trebuie să fie atenți. Aici trăiește singurul șarpe veninos din țara noastră, vipera.
De la începutul sezonului estival, la UPU SMURD Reșita s-au prezentat 3 persoane care au fost mușcate de vipere. La această unitate a Spitalului Județean de Urgență se afla, în prezent, pe stoc, o singură doză de ser antiviperin.
O altă doză de ser antiviperin se află la Spitalul Orășenesc din Oravița.„În acest moment, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa există o doză de ser antiviperin, care se află în termenul de garanţie. De asemenea, Spitalul Oşărenesc din Oraviţa are o astfel de doză. Spitalul din Oţelu Roşu nu are nicio doză, dar nici nu a solicitat vreodată, pentru că nu s-au confruntat, până acum, cu niciun caz de muşcatură de viperă. La Spitalul din Moldova Nouă, au fost făcute toate demersurile pentru a primi serul antiviperin, iar cel din Caransebeş nu mai are nicio doză, motiv pentru care a făcut comandă pentru opt fiole. Din păcate, există o problemă şi la nivelul principalului distribuitor de ser antiviperin. În plus, şi spitalele care mai au datorii întâmpină dificultăţi în a-şi procura acest ser, care este foarte scump şi termen de valabilitate scurt. Totuşi, nu trebuie să ne impacientăm, deoarece, în prezent, în Caraş-Severin sunt cele două doze, iar în cazul în care, să presupunem că ar putea fi muşcate de vipere mai multe persoane, serul antiviperin se poate solicita şi din alte judeţe”, a declarat putătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin, Daniel Botgros.
Vipera cu corn este o specie protejată atât de legislația europeană cât și de cea românească, uciderea ei fiind pedepsită cu amenzi uriașe și chiar cu închisoare.