Secretele celui mai sănătos vin roşu din lume – Banat FM

De multe ori alegem vinul fără să ne gândim prea mult la astfel de nuanțe. O comparație între cele mai cunoscute soiuri de struguri din lume ne poate fi de folos

Sunt cei mai răspândiţi struguri din lume. Este imposibil să nu fi gustat vreodată un vin atins măcar de aromele acestor soiuri. Cabernetul se află de ani de zile pe primul loc în topul celor mai cultivaţi struguri, iar Merlotul îl urmăreşte îndeaproape. Amândouă soiurile şi-au câştigat faima mai întâi în Franţa, în regiunea Bordeaux, unde sunt cultivate de secole, apoi s-au răspândit vertiginos în restul Europei şi în Lumea Nouă, datorită calităţilor lor incontestabile. Provin din acelaşi strămoş: Cabernet Franc, sunt struguri rezistenţi şi adaptabili, care se transformă în vinuri elegante, cu gust puternic şi potenţial foarte bun de maturare. Se completează reciproc în cupaje excelente, cum sunt cele de Pomerol sau Saint-Emilion, dar sunt două soiuri cu arome diferite şi dau naştere unor vinuri care se disting fără echivoc.

De interes:  Diana Șoșoacă sare la gâtul lui Zelenski: „Un actor, un striper, dansator din buric. Du-te învârtindu-te, ești criminalul propriului popor”

Oamenii de ştiinţă din Uruguay au reuşit, cu ajutorul unor cercetători europeni, să secvenţieze genomul strugurelui Tannat, din care este produs „cel mai sănătos vin roşu din lume”. Cercetătorii doresc acum să descifreze secretul proceselor chimice care stau la baza aromei vinului.

Francisco Carrau, un profesor de chimie din Uruguay, şi Massimo Delledonne, un cercetător italian, au colaborat pentru a secvenţia genomul acestui strugure. Datorită faptului că are multe seminţe, strugurele Tannat este celebru pentru faptul că produce un vin cu o concentraţie mare de tanini – un antioxidant care combate îmbătrânirea celulelor.

Vinurile din struguri de Tannat sunt cunoscute drept cele mai sănătoase vinuri roşii datorită nivelului ridicat de procianidine, despre care se crede că reduc tensiunea arterială şi nivelul colesterolului din sânge.

„Un vin din struguri de Tannat are de două ori mai mulţi tanini decât un Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir. Secvenţierea genomului acestui strugure va permite viticultorilor să-şi protejeze nişa preţioasă pe care o au în industria vinului, ce valorează 300 de miliarde de dolari la nivel mondial”, spune profesorul Carrau.

De interes:  VIDEO CULISELE STATULUI PARALEL. Fostul șef CNAS, dezvăluiri care ne fac de rușine. Cum a mințit România Guvernul Marii Britanii

Acum, aceiaşi cercetători încearcă să descopere alte secrete ale strugurului de Tannat: cum se combină solul, mineralele, temperatura, clima, altitudinea şi alţi factori de mediu pentru a afecta expresia genelor în struguri şi aroma şi culoarea vinului.

„Vinificaţia este dintotdeauna o artă. Astăzi, ea este şi o ştiinţă. Dacă putem stabili prin biotehnologie care sunt factorii ce determină aroma şi culoarea unui vin, putem folosi aceste informaţii pentru a crea produse mai valoroase”, spune profesorul Carrau.

„De asemenea, aceste informaţii pot ghida deciziile referitoare la locul în care să plantăm noi podgorii, care produc de regulă primul fruct după 5 ani şi cel mai bun fruct după 10 ani. A avea capacitatea de a prezice cu succes locaţia unei podgorii reuşite ar reprezenta o valoare uriaşă”, spune specialistul.

Tannat este „strugurele naţional” al Republicii Uruguay, ţara ce se clasează pe a patra poziţie în America de Sud în clasamentul podgoriilor, cu 8.500 de hectare. Mai bine de o treime din strugurii crescuţi în această ţară sunt Tannat.

De interes:  Rata anuală a inflaţiei a rămas la 9,4% în luna august

„Descoperirea mai multor detalii despre compuşii din Tannat ce stimulează sănătatea umană necesită continuarea analizei genomuluio acestui strugure. Suspectez că, în viitor, aceste informaţii vor ajuta această varietate de strugure să devină mai cunoscută în jurul lumii”, concluzionează profesorul Carrau.

Sursa: United Nations University

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.