Președintele Iohannis l-a înlocuit, vineri, pe unul dintre cei trei adjuncți ai șefului Serviciului Român de Informații, aflat de 15 ani în funcție. Generalul George-Viorel Voinescu, de 57 de ani, a fost eliberat din funcție de șeful statului și înlocuit cu generalul Gheorghe-Stancu Răducu, potrivit unui anunț transmis vineri de Administrația Prezidențială. Noul adjunct al directorului SRI își începe mandatul din 1 august.

Lui Gheorghe-Stancu Răducu i-a fost acordat gradul de general de brigadă – cu o stea pe 1 decembrie 2017 de către președintele Iohannis.

Viorel Voinescu, de 57 de ani, trecut în rezervă, fusese numit ca adjunct al directorului SRI în timpul primului mandat prezidențial al lui Traian Băsescu, în 27 iulie 2005. La data  numirii era colonel, fiind înaintat la gradul de general de brigadă în august 2007. În anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.

Anterior numirii în funcţia de adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Brigăzii Antiteroriste şi al Direcţiei Financiare a Serviciului Român de Informaţii.

De interes:  Vaccinare fără programare și la centrul permanent de la Spitalul Județean din Timișoara

Potrivit legii de organizare, Serviciul Român de Informaţii este condus de un director cu rang de ministru, numit de Parlament la propunerea Preşedintelui României. Alături de director, conducerea SRI e asigurată de un prim-adjunct – pentru zona de informaţii-operaţiuni şi de trei adjuncţi. Prim-adjunctul şi adjuncţii directorului SRI au rang de secretar de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informaţii.

SRI este condus de Eduard Hellvig din 2 martie 2015. 

După demisia lui George Maior, în ianuarie 2015, după nouă ani de mandat, SRI a fost condus, interimar, de adjunctul acestuia – Florian Coldea. Acesta a deţinut funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat, timp de 12 ani. De două ori a asigurat interimatul la conducerea Serviciului, după demisiile directorilor Radu Timofte şi George Maior.

Generalul Coldea a fost numit prim-adjunct al Directorului SRI pe 27 iulie 2005. El a fost trecut în rezervă în ianuarie 2017, la cererea sa, după dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, fugit în Serbia din decembrie 2016, potrivit cărora a făcut vacanţe exotice cu prim-adjunctul șefului SRI şi familia acestuia.

De interes:  De ce sa alegi un server VPS?

Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de mai mulţi oameni politici în legătură cu diverse numiri în funcţie sau cu acţiuni ale justiţiei. Printre cei care l-au invocat pe Coldea s-au numărat Elena Udrea, Traian Băsescu, Sebastian Ghiţă sau Liviu Dragnea.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.