S-a deschis punctul de frontieră Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt

A fost deschis punctul de frontieră Rafah dintre Fâșia GAza și Egipt. MAE anunță că va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza. 

Ministerul Afacerilor Externe din România anunță că a fost deschis punctul  de frontieră de la Rafah:

„În continuarea precizărilor Ministerului Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene, împreună cu autoritățile egiptene, au informat în cursul nopții că, urmare a negocierilor internaționale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt. 

Conform informațiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza. 
MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români și a familiilor acestora. Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile.

De interes:  Bilanț coronavirus 2 iunie: 164 de infectări, 62 de decese

Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei și care acționează în regim de permanență, 24/7, menține coordonarea cu alte state  și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgență, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacității de sprijin consular.

MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, este implicat activ în dialogul cu autoritățile și este pregătit să  asigure condițiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.

Aproximativ 80 de ambulanţe din Egipt au sosit miercuri dimineaţa în punctul de trecerea frontierei către Fâşia Gaza de la Rafah, pentru a prelua palestinieni răniţi, declară un oficial egiptean din punctul de trecerea frontierei CNN.

Răniţii sunt primii palestinieni care urmează să iasă din enclava palestiniană de la începutul războiului Israelului cu Hamasul, în urmă cu peste trei săptămâni.

De interes:  Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, zero cadre medicale infectate cu coronavirus. Ce i-a salvat de la îmbolnăvire

Oficialul citat declară CNN că punctul de frontieră este pregătit să permită trecrea unui număr de 81 de palestinieni răniţi care să primească îngrijiri în spitale din Egipt.

Directorul Spitalului Al Shifa din Fâşia Gaza, doctorul Mohammed Abu Silmiyeh, declară CNN că majoritatea răniţilor necesită intervenţii chirurgicale în bloc operator, o procedură care este imposibilă în prezent în Fâşia Gaza.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.