Peste patru mii de litri de apă, care va fi sfințită și apoi împărțită credincioșilor de Bobotează. La Catedrala Mitropolitană din Timișoara pregătirile pentru ziua în care sărbătorim Botezul Domnului sunt în toi.Luni, în 6 ianuarie, la  sfârșitul liturghiei de Bobotează, mitropolitul Banatului ÎPS Ioan va sfinți aghiasma mare, care va fi împărțită în șase puncte, în părțile laterale ale catedralei, credincioșilor.

Sfințirea cea Mare a apei, sau Aghiasma Mare, este o slujbă săvârşită numai de Bobotează. După tradiție,  se gustă de opt ori din această apă sfințită; cifra opt amintește de veșnicie, de viața de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală. Aghiasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile, pentru că ea este chemarea spre viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi. Nu se mânâncă nimic înainte de împărtășirea cu Aghiasma Mare pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare nu este mai important decât hrana cea spirituală. După Sfânta Liturghie, mai întâi se gustă din Aghiasma Mare, apoi se ia sfânta anaforă.

De interes:  Valeriu Gheorghiță, la Realitatea PLUS, despre ocuparea locurilor la vaccinare: ”Sunt foarte mulți oameni care vor să se vaccineze” - Cei care s-au imunizat și s-au infectat ar trebui să reia întreaga schemă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.