Porumb contaminat din România – Olanda a notificat Sistemul de Alertă Rapidă pentru aflatoxină – Cât de toxică este

Un lot de porumb furajer contaminat cu Aflatoxină B1, substanță cu un puternic efect cancerigen, a ajuns din România în Olanda. Marfa nu a fost distribuită pe piața olandeză, anunță Realitatea PLUS. 

Porumb furajer contaminat cu micotoxina Aflatoxină B1 a ajuns în Olanda din România. Lotul nu a fost distribuit pe piața olandeză.

Olanda a notificat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje și au calificat drept grav nivelul de risc al contaminării.  A fost identificat un lot de porumb furajer contaminat cu o substanță din categoria micotoxinelor, care ar fi cancerigene.

Sistemul Rapid de Alertă nu a oferit, însă, date despre cantitatea totală de porumb furajer din care a fost prelevată proba și nici informații despre măsurile luate de autoritățile olandeze în privința lotului contaminat. 

RASFF este o platformă electronică la care sunt conectate autoritățile cu rol de control în domeniul agroalimentar din statele membre. Aici sunt raportate în timp real informații despre mărfurile agroalimentare comercializate pe piața europeană, inclusiv despre produsele importate din țări terțe, dacă sunt descoperite nereguli și neconformități: depășiri ale nivelului maxim de pesticide, micotoxine, alergeni etc.

De interes:  De ce trebuie să ții cont înainte să începi să te joci la păcănele online?

Marfa contaminată provine de la o fermă din județul Arad. Autoritățile din Olanda nu au precizat numele fermei de la care a fost achiziționat furajul și nici cantitatea cumpărată.

Proba identificată a fost prelevată, în 31 mai 2023, de compania care a livrat porumbul, cu sediul în județul Arad, și analizată la cererea acesteia, scrie lantulalimentar.ro.

După notificarea din 5 iulie în RASFF, Olanda a procedat la o investigare/follow up a companiei arădene, dar nu au fost făcute publice, în RASFF, rezultatele acestei investigații și nici numele companiei respective.

Nivelul maxim admis de Aflatoxină B1 este de 0,02 mg/kg, iar analiza a depistat o concentrație de 0,200 mg/kg în proba prelevată din lotul din România. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.