Osteoporoza este o afectiune care afecteaza oasele. Numele sau provine din latina pentru „oase poroase”.
Interiorul unui os sanatos are spatii mici, ca un fagure. Osteoporoza mareste dimensiunea acestor spatii, determinand osul sa piarda din forta si densitate. In plus, exteriorul osului devine mai slab si mai subtire.
Osteoporoza poate aparea la persoanele de orice varsta, dar este mai frecventa la adultii in varsta, in special la femei.
Persoanele cu osteoporoza prezinta un risc ridicat de fracturi sau rupturi osoase, in timp ce fac activitati de rutina, cum ar fi statul in picioare sau mersul pe jos. Cele mai frecvent afectate oase sunt coastele, soldurile si oasele incheieturilor si coloanei vertebrale.
Stadiile incipiente ale osteoporozei nu provoaca niciun simptom sau semne de avertizare. In cele mai multe cazuri, persoanele cu osteoporoza nu stiu ca au aceasta afectiune pana cand nu au o fractura.
Daca apar simptome, unele dintre cele anterioare pot include:
-retragerea gingiilor;
-putere de prindere slabita;
-unghii slabe si casante.
Daca nu aveti simptome, dar aveti antecedente familiale de osteoporoza, discutati cu medicul dumneavoastra va poate ajuta sa va evaluati riscul.
Fara un tratament adecvat, osteoporoza se poate agrava. Pe masura ce oasele devin mai subtiri si mai slabe, riscul de fractura creste.
Simptomele osteoporozei severe pot include o fractura cauzata de o cadere sau chiar de un stranut sau tuse puternica. Acestea pot include, de asemenea, dureri de spate sau de gat sau pierderea inaltimii.
Durerea de spate sau de gat sau pierderea inaltimii pot fi cauzate de o fractura de compresie. Aceasta reprezinta o ruptura a uneia dintre vertebrele din gat sau spate, care este atat de slaba incat se rupe sub presiunea normala a coloanei vertebrale.
Daca aveti o fractura din cauza osteoporozei, cat timp dureaza vindecarea va depinde de multi factori. Acestea includ locul unde este fractura, cat de grava este, precum si varsta si istoricul starii de sanatate.
Daca testele arata ca aveti osteoporoza, medicul dumneavoastra va colabora cu pentru a crea un plan de tratament. Medicul dumneavoastra va va prescrie probabil medicamente si va va sugera sa faceti schimbari in stilul de viata. Aceste modificari ale stilului de viata pot include cresterea aportului de calciu si vitamina D, precum si exercitiile adecvate.
Nu exista leac pentru osteoporoza, dar tratamentul adecvat poate ajuta la protejarea si intarirea oaselor. Aceste tratamente pot ajuta la incetinirea defalcarii osoase din corpul dumneavoastra, iar unele tratamente pot stimula cresterea osului nou. Insa Nutriplantmed poate oferi solutii pentru remediere!
Deoarece medicamentele pentru osteoporoza pot avea efecte secundare, este posibil sa preferati sa incercati alte tratamente in loc de medicamente.
Mai multe suplimente, cum ar fi trifoiul rosu, soia si cohosh negru, pot fi utilizate pentru a ajuta la promovarea sanatatii oaselor. Cu toate acestea, inainte de a utiliza aceste suplimente, asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Pentru a va mentine oasele sanatoase, trebuie sa includeti anumiti nutrienti in dieta dumneavoastra zilnica. Cele mai importante sunt calciul si vitamina D. Corpul dumneavoastra are nevoie de calciu pentru a mentine oasele puternice si are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul.