Voluntarii Asociației “Acasă în Banat” şi partenerii din Fundația Orange şi-au unit forţele şi au reuşit să pună în funcțiune o moară de apă din satul cărăşean Pârvova, comuna Lăpușnicel. După două zile de muncă intensă, moara a devenit funcţională, iar localnicii pot obţine din nou făină de calitate, ca acum un secol.

Acțiunea de reabilitare a marcat ultima intervenție din cadrul proiectului “Salvăm morile de apă”. Acesta este finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei prin intermediul programului “Susține un ONG”, iniţiativă ce încurajează implicarea angajaţilor companiei Orange în proiecte sociale.

Pe parcursul a numai două zile, 35 de voluntari din toată țara au intervenit la cele trei mori de apă din localitate: Moara Osoina și Moara din Cheia, două mori de lemn, și Moara din Gian – o moară din piatră. Nici una nu mai funcționa, însă la finalul celor două zile de lucru intens, Moara din Gian a repornit, spre bucuria oamenilor locului. Aici, canalul de apă era colmatat, roata morii era demontată, iar piatra dislocată, acoperișul era deteriorat și pereții erau crăpați.

De interes:  Internetul serbează primii 50 de ani de viaţă – Banat FM

Și celelalte două mori din sat au căpătat o nouă faţă: voluntarii au schimbat acoperișurile, înlocuind plăcile de azbest cu țiglă solzi, au tratat lemnul și au decolmatat ieruga, urmând ca și aceste mori să fie repuse în funcțiune de către comunitatea locală.

„La Pârvova a fost a treia și ultima intervenție din acest an în cadrul proiectului „Salvăm Morile de Apă”. Deși inițial ne-am propus să intervenim doar la două dintre morile din sat, am reușit să ne organizăm pentru a include în proiect și o a treia, foarte frumoasă, şi cu potențial de a fi repornită. Voluntarii au dobândit experiență, am reușit să formăm echipe foarte eficiente și așa am reușit să terminăm la timp ceea ce ne-am propus. Acum, la finalul intervenției, ne bucurăm că în sat se poate măcina din nou și sperăm ca morile de apă să aducă turiști dornici să descopere satul Pârvova și frumusețile oferite de întreaga zonă a Văii Almăjului”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

De interes:  Cum a schimbat rolurile Klaus Iohannis de la SALVATOR la JUCĂTOR în ultimii 7 ani - SFORILE trase de șeful de la Cotroceni

Anul acesta, Asociația “Acasă în Banat” și Fundația Orange au intervenit în total pentru reabilitarea a 12 mori de apă din județul Caraș Severin, la Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova. Obiectivul principal al proiectului a fost de a susține zonele rurale aflate în dificultate prin punerea în valoare a morilor de apă din punct de vedere turistic, oferind un model alternativ și sustenabil pentru dezvoltarea locală.

În acest scop, pe lângă intervențiile propriu-zise, realizate cu materiale tradiționale și respectând specificul locului, la toate morile de apă au fost montate indica­toare și plăcuțe informa­tive cu denumirea morilor de apă pentru a le include în circuitul turistic local. Mai mult, morile redevenite funcționale pot genera venituri pentru cei peste 1500 de localnici din vânzarea către turiști a făinii proaspăt obţinute și a produselor derivate.

sursa: stiriletransilvaniei.ro

foto: facebook Tara Morilor de Apa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.