Ministrul Sănătății a prezentat, joi, într-un briefing de presă, raportarea deceselor COVID.

„În urmă cu câteva săptămâni a fost comunicată existența unei diferențe privind raportarea în bazele de date ale MS. În acest sens s-a constituit o comisie pentru identificarea regulilor de raportare privind decesele COVID, analiza procesului de raportate, identificarea corespondenței dintre bzaele de date și a potențialelor neconformități, corectarea lor.

Comisia apreciază că sursa oficială de raportare este certificatul de deces. S-au constituit platformele Corona-forms și alerte MS. Prin ordin al MS din 2020: ministerul sănătății utilizează Corona-forms, dezvoltată de STS. Utilizatorii sunt: MS, INSP, DSP-urile județene și București, laboratoarele care fac testare și unitățile sanitare. Unitățile spitalicești au obligația raportării deceselor către DSP.

Platforma Corona-forms a fost implementată în aprilie 2020 și include raportări caz cu caz, zilnice, individuale, verificabile cu CNP. Alerte MS e o platformă cu date de tip agregat numeric și conțin și alte date: pacienți, echipamente. Comunicările zilnice al GCS este reprezentantă de înregistrările din Corona-forms. Toate informațiile privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona-forms”, a spus ministrul Sănătății.

De interes:  Vremea extremelor: După furtuni vine CANICULA! Director ANM: Urmează temperaturi severe, mai mari de 35 grade

Rezultatele anchetei:

„În anul 2020 – 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat și 3.500 decese din alte cauza la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat.

Pentru 2020 în platforma MS s-au raportat 26.106 decese. În anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în alerte MS 18.498 de decese.

Comisia a analizat datele de la spitale și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme. Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare. Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms”, a spus Ioana Mihăilă.

Referitor la vinovații pentru aceste neconcordanțe, ministrul a spus: „Nu aș căuta greșeli și vinovați pe diferențele de raportare și m-aș concentra pe ameliorarea procesului. Am trimis o solicitare către DSP-uri pentru clarificări legate de metodele de raportare”.

De interes:  COD PORTOCALIU de inundații pe râuri din 10 județe și COD GALBEN în 15 județe!

Ioana Mihăilă: S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de Covid în pandemie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.