MAE, atenționare de călătorie în Bulgaria. Restricții de circulație din cauza protestelor împotriva închiderii minelor

Ministerul Afacerilor Externe a transmis o alertă de călătorie pentru românii care pleacă sau se află în tranzit în Bulgaria sau vor să ajungă în țara vecină despre blocaje rutiere a unor drumuri cheie din cauza unor proteste la nivel național.  

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că începând cu data de 29 septembrie 2023, minerii şi lucrătorii din sectorul energetic organizează proteste, la nivel naţional.

Blocaje rutiere sunt organizate de mineri și lucrători din energie care protestează împotriva închiderii centralelor pe cărbune și a minelor de cărbune prevăzute de Planurile teritoriale de tranziție justă, pe care guvernul de la Sofia le trimite Comisiei Europene sâmbătă, 30 septembrie, potrivit presei bulgare. Guvernul bulgar a adoptat planuri pe 29 septembrie pentru tranziția verde a trei regiuni carbonifere din țară. Decizia a fost întâmpinată cu proteste ale minerilor bulgari și ale altor lucrători din sectorul energetic. Aprobarea planurilor de tranziție a celor trei regiuni este o condiție pentru alocarea a 1,2 miliarde de euro (1,27 miliarde de dolari) de la Comisia Europeană, pentru transformarea verde a regiunilor, care are scopul de a crea noi locuri de muncă pentru lucrătorii din industria cărbunelui, notează presa bulgară.

De interes:  Prezentare Petru Lup - candidat Primarie comuna Jebel (P)

Va fi blocată circulaţia rutieră pe drumurile republicane (naţionale sau europene), după cum urmează:

* Sofia – Pernik, prin blocarea intersecţiei tip sens giratoriu Daskalovo, pe sensul de mers către Pernik;

* Ruse – Svilengrad, prin blocarea pasului Republica, în special în zona Gurkovo;

* Sofia – Burgas, prin blocarea ieşirii din Stara Zagora către intrarea pe autostrada Trakia şi Stara Zagora – Haskovo.

Traficul greu este oprit la trecerea prin Pasul Republica, fiind formate deja coloane de autocamioane, în aşteptare, sub monitorizarea autorităţilor bulgare competente (înainte de Veliko Târnovo şi, respectiv, de Stara Zagora).

Se recomandă cetăţenilor români să urmărească situaţia din zonele respective, iar şoferilor să respecte cu stricteţe semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului. În perioada desfăşurării activităţilor de protest este posibil ca, pentru intervale de timp de peste 2 ore, şi alte categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere.

Se recomandă turiştilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare. Firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri li se recomandă să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente pentru persoanele transportate.

De interes:  MIERCURI, ora 18: Ce s-a ales de Electroputere Craiova. Povestea fabricii din Oltenia la Culisele Statului Paralel

În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

* cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon +35970013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;

* cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu;

* cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;

* cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

De interes:  #ForTheThrone | SZA, The Weeknd, Travis Scott – Power Is Power [Official Video] – BANAT

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_en, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.