Salvatore Cutugno (n. 7 iulie 1943, Fosdinovo, Toscana, Italia), cunoscut publicului sub numele Toto Cutugno, este un cântăreţ şi compozitor italian de muzică uşoară (cantautor). Are peste 400 de melodii compuse şi peste 100 de milioane de discuri vândute în întreaga lume.[necesită citare] Este primul cantautor care a câştigat marele premiu al Festivalului de la Sanremo (în 1980) şi singurul cantautor italian care a câştigat marele premiu la Eurovision în secolul XX.

La câteva luni de la naşterea sa, familia s-a mutat în La Spezia, unde tatăl său lucra ca subofiţer de marină. Pasiunea pentru muzică i-a fost insuflată lui Toto înca din copilărie. Încurajat de tatăl său, care cânta la trompetă, Toto a început să studieze bateria şi sa cânte în diverse grupuri muzicale locale. Pe lângă baterie, învaţă să cânte la acordeon, pian şi chitară. La vârsta de 13 ani participă la un concurs regional de muzică, unde ocupa locul 3.

Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii. Melodiile semnate Toto Cutugno au fost interpretate de mari orchestre (Pourcel, Caravelli şi Paul Mauriat). De-a lungul carierei Toto Cutugno a scris melodii de mare succes pentru: Joe Dassin, Dalida, Adriano Celentano, Gerard Lenorman, Hervé Vilard, Luis Miguel, Michel Sardou, Mireille Mathieu, Peppino di Capri, Jose Luis Rodriguez şi formaţia Ricchi e poveri. A prezentat 28 de melodii la Sanremo, în perioada 1970-2008. Hit-ul său, L’italiano, a fost cel mai vândut disc italian în perioada 1981 – 1986. Melodia Africa (L’ete indien) are peste 80 de variante.

De interes:  Mititei – BANAT | FM

Cariera de interpret

peste 100 de milioane de discuri vandute in intreaga lume;
peste 80 de variante ale melodiei „Africa” (L’ete indien);
primul cantautor care a castigat marele premiu al festivalului Sanremo (1980);
Sanremo in perioada 1970 – 2008, 14 participari ca interpret;
eternul loc 2 al festivalului de la Sanremo (1984, 1987, 1988, 1989, 1990, 2005);
L’italiano a fost cel mai vandut disc italian in perioada 1981 – 1986;
ca instrumentist Toto Cutugno canta la 9 instrumente;
Premii[modificare | modificare sursă]
Marele premiu la Festivalul de la Sanremo (1980)
Marele premiu la Eurovision 1990
Locul 2 la Festivalul de la Sanremo (1984, 1987, 1988, 1989, 1990, 2005)

Discografie

Albatros (1976)
Come ieri, come oggi, come sempre (1978)
La mia musica (1981)
L’italiano (1983)
Azzura malinconia (1986)
Voglio l’anima (1987)
Innamorata, innamorato, innamorati (1987)
Mediterraneo (1987)
Toto Cutugno (1990)
Insieme 1992 (1990)
Non è facile essere uomini (1992)
Voglio andare a vivere in campagna (1995)
Canzoni nascoste (1997)
Il treno va (2002)
Cantando (2004)
Come noi nessuno al mondo (2005)
Un falco chiuso in gabbia (2008)
I Miei Sanremo (2010)

De interes:  Furnizarea apei, cu program special la Bocșa: ziua da, noaptea ba! – Banat FM

Sursa: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.