Dave Stewart (n. David Allan Stewart 9 septembrie 1952, Sunderland) este un muzician și producător muzical englez de pop-rock devenit celebru pentru partenieratul cu Annie Lennox, împreună cu care a format trupa Eurythmics, unul dintre cele mai celebre duo-uri muzicale ai anilor ’80. Stewart a compus cântece pentru numeroși alți cântăreți, printre care: Gwen Stefani, Jon Bon Jovi, Mick Jagger, t.A.T.u., Bono, Ringo Starr și Katy Perry.

Eurythmics a fost unul din cele mai de succes fenomene din anii 80. Desi cei mai multi artisti contemporani au disparut odata cu schimbarea preferintelor tinerelor generatii, Eurythmics a continuat sa lanseze hituri transformandu-i pe solista Annie Lennox intr-o vedeta recunoscuta international si pe Dave Stewart intr-un producator renumit. Initial, cei doi au abordat sunetul electronic al sintetizatorului integrandu-l in secventele pop. La mijlocul anilor 80, piese precum „Sweet Dreams (Are Made of This)” si „Here Comes the Rain Again” au cucerit publicul international, determinand grupul sa abordeze soul si R&B. Treptat formatia a inceput sa piarda din popularitate: la sfarsitul anilor 80 se chinuiau sa intre in Top 40 America desi erau pe o pozitie buna in Marea Britanie. Eurythmics s-a destramat in momentul in care Lennox si Stewart au decis sa urmeze cariere separate.

Originea acestui grup se numeste Tourists, o trupa de post-punk din anii 70-80 formata din Lennox si Stewart. Cei doi s-au cunoscut in Londra pe cand ea studia la Academia de Muzica. Stewart plecase dintr-o formatie de folk-rock pe nume Longdancer si scria versuri impreuna cu chitaristul Pete Coombers. Imediat dupa intalnirea lor, Stewart si Lennox au devenit iubiti si colegi de trupa. Numele original a fost Catch with Coombes dar s-a modificat apoi in Tourists in 1979. Intr-o perioada de doar doi ani, Tourists au lansat trei albume: „The Tourists”, „Reality Effect” si „Luminous Basement”. Doua din piesele lor – „I Only Want to Be With You” si „So Good to Be Back Home Again” – au ajuns in Top 10.

De interes:  Sfaturi utile pentru a invata mai usor geografie

In anul 1980, relatia dintre Lennox si Stewart s-a destramat si o data cu ea si formatia. Desi nu mai erau iubiti , acestia au decis sa continue sa cante impreuna sub numele de Eurythmics si au plecat in Germania pentru a inregistra primul lor album. Cu ajutorul unor cantareti precum Can si tobosarul de la Blondie, Clem Burke, cei doi au debutat in 1981 cu productia „In The Garden”. Desi nu s-a vandut destul de bine, trupa a perseverat si a construit propriul studio pentru a inregistra urmatorul album, „Sweet Dreams (Are Made of This)”, lansat in 1983.

„Love is a Stranger” a fost prima melodie britanica de pe album care a reusit sa ajunga hit inainte de aparitia EP-ului. Piesa care a dat numele albumului a urcat pana pe locul 2 in Marea Britanie. La scurt timp a atins si locul 1 in America. Videoclipul piesei „Sweet Dreams (Are Made of This)” a fost atat de mediatizat incat trupa devenise o sursa de inspiratie prntru alte formatii tinere. Eurythmics a relansat „Love Is a Stranger”, melodie ce a patruns in topuri inca de la aparitie. „Touch”, al treilea album al formatiei, a fost lansat in 1983 si a contribuit la cresterea popularitatii prin melodiile „Who’s That Girl?” (nr.3, Anglia.; nr. 21, SUA), „Right by Your Side” (nr. 10, Anglia; nr. 29, SUA) si „Here Comes the Rain Again” (nr. 8, Anglia; nr. 4 SUA). In anul 1984, imaginea artistei devenise tot mai cunoscuta si prezenta scenica a atras o audienta tot mai mare. La sfarsitul anului au lansat un nou album care nu s-a vandut insa in multe exemplare; piesa „Sexcrime (Nineteen Eighty-Four)” a intrat totusi in Top 10 Marea Britanie.

De interes:  Daca o Femeie zâmbește, nu inseamna ca e fericită – Banat FM

Aparut in vara lui 1985, „Be Yourself Tonight” a promovat un stil bazat pe R&B si continea o piesa realizata in colaborare cu Aretha Franklin, „Sisters Are Doin’ It For Themselves”. Duetul, alaturi de alte doua piese – „Would I Lie to You?” (nr. 17, Anglia; nr. 5 SUA) si „There Must Be an Angel (Playing With My Heart)” (nr. 1, Anglia; nr. 22 SUA) – a devenit o productie de referinta. Anul urmator trupa a inregistrat „Revenge” urmat la scurt timp de „Be Yourself Tonight”. Desi albumul a ajuns pe locul 12 in SUA datorita melodiei „Missionary Man”, numarul de exemplare vandute a fost destul de scazut. In Marea Britanie, Eurythmics era ceva mai popular insa depasise momentul de maxim succes.

Formatia a decis sa se orienteze si asupra altor arii. In 1985 si 1986, Dave Stewart a lucrat ca producator, promovand artisti renumiti printre care Bob Dylan, Daryl Hall, Tom Petty si Mick Jagger. Annie a inceput o cariera in industria cinematografica (jucand in „Revolution”) dar de scurta durata. In 1987, formatia s-a reunit pentru a inregistra „Savage” dar succesul albumului a fost nesemnificativ. Stewart s-a insurat cu Siobhan Fahey, membra a formatiei Bananarama si care a aparut si intr-un videoclip al formatiei Eurythmics. In 1988, Lennox a cantat in duet cu Al Green, melodia „Put a Little Love in Your Heart” a fost preluata pentru coloana sonora la „Scrooged”. Un an mai tarziu, trupa a lansat „We Too Are One”, clasata pe prima pozitie in Marea Britanie dar deloc apreciata de americani.

De interes:  Accident pe un bulevard intens circulat din Timișoara

Eurythmics a trait ultimul moment de glorie la aparitia lui „Greatest Hits” din 1990. Lennox a inceput o cariera solo, primul ei album fiind „Diva” si vandut in peste doua milioane de copii. Stewart a continuat sa produca muzica pentru diferiti artisti. In 1995 a inceput o cariera solo prima lui creatie fiind „Greetings From Gutter”. Lennox si Stewart s-au reunit ultima oara in 1999 pentru a lansa „Peace”.

Surse: wikipedia, bestmusic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.