Klaus Iohannis: ”E un moment critic! Situația este EXTREM de gravă, iar măsurile de protejare a populației sunt importante acum”

Președintele României, Klaus Iohannis, susține, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

”Am avut întâlnire cu premierul și mai mulți miniștri, am discutat despre modalitățile de accesare a celor 80 miliarde de euro, bani pe care i-am obținut la negocierile de la Bruxelles.

Avem bani să construim autostrăzi, căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică și de mediu, să implementăm programe de digitalizare, să investim în infrastructura de educație și sănătate.

Avem o șansă extraordinară prin aceste 80 de miliarde de euro și împreună cu guvernul Orban suntem hotărâți să o valorificăm la maximum.

Mâine voi avea o întâlnire cu ministrul de Interne și șeful DSU pentru o analiză la zi a situației. E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum.

Situația e extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Se pot organiza alegerile?

”Este o discuție legitimă, dacă să organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie. Dar, vreau să despărțim discuția politicianistă de cea pe fapte. OMS a făcut multe afirmații și anunțuri, iar unul care mă îngrijorează e de dată mai recentă și spune că această pandemie are un singur val mare, nu mai multe valuri, pentru că nu are ciclicitate în funcție de anotimp și temperatură.

De interes:  Cele mai multe cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore au fost raportate în București – 102. Care sunt județele cele mai afectate

E nevoie de alegeri pentru a da legitimitate autorităților locale. Suntem într-o pandemie care se atenuează sau nu. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? Poate se suprapune cu gripa, cu o iarnă grea și ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost. Trebuie să evaluăm situația. Dacă pandemia  nu se agravează și se iau măsuri stricte și specifice, se pot organiza alegerile.

Majorarea alocațiilor și creșterea pensiilor

”Ne găsim într-o situație complicată nu doar epidemiologic, ci și bugetar, elctoral și economic. Noi ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile, însă, de la dorință la putință e un pas mare.

Totuși, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ, vom avea un deficit considerabil mai mare. Nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate să fie făcute. Nu sunt bani pentru toate. Vor fi creșteri atât cât se poate. PSD probabil a vrut să copieze măsura și avenit cu o dublare care, în acest moment, nu va fi posibilă, dar poate fi posibilă în etape.

De interes:  LEGILE PUTERII | Ni se cere să stingem lumina, să facem duș în doi, să stăm ca pe vremea comunismului în frig și beznă

Este evident că o creștere de 40 la sută nu se poate. Pur și simplu nu sunt bani. Pensiile vor crește, punct și clar. Cât va fi această creștere, va calcula Guvernul. În loc de 3% deficit, vom avea probabil un deficit considerabil mai mare, deja am depășit deficitul calculat pentru întregul an”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Restricții noi

”Sunt convins că Guvernul va veni cu explicațiile aferente. Noi am ajuns de la câteva sute la 1.200 de cazuri noi zilnic. Și e clar că trebuie făcut ceva. Le voi spune din nou. Primul e masca. Cealaltă măsură e distanțarea fizică. Până la urmă, trebuie să fim realiști: vrem să dăm frâu liber bolii ca să ajungem o națiune bolnavă sau vrem să îngrădim pandemia? Eu nu-mi doresc asta și cred că nici dumneavoastră”, a spus Klaus Iohannis.

Legea alegerilor parlamentare, aprobată la Senat

”Legea abia a ajuns la mine. În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerilor, acum e prima oară când Parlamentul vrea să își ia acest atribut prin lege. Cum va fi asta, că Parlamentul stabilește singur când se alege Parlamentul? Să ne imaginăm că un număr mare de parlamentari nu vor să plece, nu e cumva un conflict acolo? Toate acestea trebuie foarte bine judecate și să ținem cont de Constituție, care spune că mandatul de parlamentar are 4 ani, punct, nu poate fi prelungit. Toate ne duc clar spre o dată a alegerilor la începutul lui decembrie. Dar dacă Parlamentul pur și simplu nu face nimic, ce facem? Vom da un răspuns public foarte clar”, a mai declarat președintele.

De interes:  Custom Reșița 2019, sfaturile organizatorilor – Banat FM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.