Locale
Ioan Talpeș, informații explozive. Revine România în sfera Estului? Negocierile de culise ale intrării României în NATO
Fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, a lansat ipoteza în care Rusia dorește reîntoarcerea României în sferele sale de influență. Pe scurt, geopolitic, țara noastră să revină la nivelul anului 1997.
„România a venit pe un traiect în care nu eram doriți și așteptați în Uniunea Europeană. Nimeni nu gândea că noi vom face parte din acest proeict european. Exista ideea că România, Bulgaria și Serbia vor fac parte din acea repolarizare a Estului, pe care nu voia nimeni s-o deranjeze. Adică, eram în sfera de influență a Estului. S-a întâmplat din 1990 până prin anul 2000. Există o nouă repolarizare, nu cred că vom fi predați Rusiei. Suntem prea mici în acest joc. Nu prea mai avem ce ceda. Pâmântul românesc e vândut, pe Transilvania și Banat este pe zona Olanda-Austria, iar Muntenia este pe zona Orient.
„Rușii nu acceptă nici acum prezența NATO pe teritoriul nostru”
Problema ține de cealaltă chestiue – a stabilirii unor limite și a formulelor geoplitice ce vor funcționa pe viitor. Sunt înțelegeri care au fost încălcate din 1990 încoace, iar rușii nu acceptă nici acum prezența NATO pe teritoriul nostru.
Categoric, Rusia vrea ca România să se întoarcă la situația sin 1997. Atunci a avut loc înțelegerea de la Kiev prin care NATO să nu ajungă în Ucraina. S-au făcut garanții pe jumătate, în sesnul că Ucraina va rămâne în sistemul estic, nu în influența NATO
În 1997 s-a refuzat accesul la întâlnirea statelor care intrau în primul val NATO. S-au încălcat mai multe înțelegeri, cum au fist reunificarea Germaniei. Eu am participat la întâlnirile care au avut loc pentru accesul României între statele invitate. Mi s-a spus că trebuie să-i conving pe fraacezi, am discutat cu serviciile și președintele țării. În ianuarie, a venit șeful serviciilor din Franța, am priit și susținerea Poloniei, iar mai apoi ne-a susținut și Germania. Nu s-a aflat în presă, dar nici nu era bine. S-a ajuns ca toate statele să susțină invitarea României la conferința de la Madrid. Bill Clinton a refuzat, iar atunci, președintele Franței a luat cuvântul și a spus și că România trebuie să intre. Atunci, la cina oficială, când a venit președintele Franței să se așeze la masă, nu exista numele lui pe nicio carte de vizită de pe masă. Organizatorii și-au cerut scuze și au venit cu cartea președintelui și au așezat-o. Au fost miscări dure atunci făcute de americani”, a declarat Ioan Talpeș în emisiunea „Culisele Statului Paralel”.
CITEȘTE ȘI: Ioan Talpeș: „România nu este în pericol în eventualitatea unui război Rusia-Ucraina”
Locale
Americanii vor să cumpere TikTok
Cu doar 10 zile înainte ca interdicția americană asupra TikTok să intre în vigoare, grupul de susținere a internetului Project Liberty al omului de afaceri Frank McCourt a anunțat joi că a înaintat o propunere de cumpărare a site-ului de socializare de la compania chineză de tehnologie ByteDance.
Project Liberty și partenerii săi, cunoscuți sub numele de „The People’s Bid for TikTok”, ar restructura aplicația pentru a exista pe o platformă deținută de americani și pentru a prioritiza siguranța digitală a utilizatorilor, se arată într-o declarație a proiectului, conform CNBC.
„Am înaintat o propunere către ByteDance pentru a realiza viziunea Project Liberty pentru o TikTok reimaginată – una construită pe o stivă tehnologică de origine americană care pune oamenii pe primul loc”, a declarat McCourt, fondatorul Project Liberty, în declarație. „Prin menținerea în viață a platformei fără a se baza pe algoritmul TikTok actual și prin evitarea unei interdicții, milioane de americani pot continua să se bucure de platformă.”
Un purtător de cuvânt al Project Liberty a declarat că grupul nu dezvăluie termenii financiari ai ofertei, dar a confirmat că ByteDance a primit propunerea.
Curtea Supremă va audia vineri argumentele orale privind interdicția, care a fost promulgată de președintele Joe Biden în aprilie anul trecut. ByteDance a refuzat în mod repetat să vândă TikTok și a contestat legislația pe baza Primului Amendament.
Cazul a trecut prin sistemul judiciar. Cel mai recent, Curtea de Apel a SUA pentru Circuitul Districtului Columbia s-a pronunțat în favoarea legii la 6 decembrie, scriind că justificările de securitate națională ale guvernului pentru interdicție au fost suficient de convingătoare.
Într-un dosar depus la tribunal la 9 decembrie, TikTok a declarat că interdicția ar costa micile întreprinderi și creatorii de rețele sociale din SUA 1,3 miliarde de dolari în venituri și câștiguri într-o singură lună și că peste 7 milioane de utilizatori americani fac afaceri pe TikTok.
Interdicția, cunoscută sub numele de Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act, interzice distribuirea și întreținerea aplicației atât timp cât aceasta se află sub proprietate chineză.
People’s Bid for TikTok vizează migrarea TikTok către o platformă open-source care să permită utilizatorilor un control mai mare asupra datelor lor, ca parte a misiunii Project Liberty de a construi un internet cu mai multă putere pentru utilizatori.
Inițiativa are ca parteneri grupul bancar de investiții Guggenheim Securities și firma de avocatură Kirkland & Ellis. Printre susținătorii săi se numără susținători ai siguranței digitale, investitorul Kevin O’Leary și inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee.
Locale
Vom putea personaliza fotografiile și mesajele
WhatsApp lansează noi funcții creative care transformă modul în care utilizatorii pot personaliza fotografiile și mesajele. Meta, compania care deține aplicația, a anunțat trei actualizări majore pentru început de 2025, informează Mediafax.
Prima noutate este folosirea realității augmentate (AR) pentru editarea fotografiilor și videoclipurilor. Utilizatorii pot acum să corecteze imperfecțiunile faciale, să adauge machiaj virtual sau să insereze elemente decorative direct în aplicație.
A doua funcție permite crearea de stickere personalizate din selfie-uri. Procesul este simplu: utilizatorul accesează meniul de stickere, apasă pe „Creați”, face un selfie, iar stickerul rezultat poate fi salvat și trimis contactelor. În plus, pachetele de stickere pot fi acum distribuite direct în conversații.
A treia actualizare simplifică modul în care reacționăm la mesaje. În loc să ținem apăsat pe un mesaj pentru a afișa bara de emoji, acum este suficient să dăm dublu-click. Deși pare o schimbare minoră, economisește timp pentru utilizatorii activi.
Aceste noi funcții se adaugă altor actualizări recente, precum scanarea documentelor, crearea de ciorne pentru mesaje și transcrierea automată a mesajelor vocale în text, notează TF1.
Locale
Concedierile se fac ca statul să fie mai eficient
Raluca Turcan intervine în scandalul concedierilor de la Senat. Turcan îl apără pe Ilie Bolojan și spune că acesta vrea un stat mai eficient.
Deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Culturii, afirmă joi că lupta pe care preşedintele Senatului, liderul PNL Ilie Bolojan o duce pentru reducerea cheltuielilor statului nu este împotriva oamenilor din sistemul public, ci pentru ca statul să fie mai eficient, economia privată să funcţioneze pentru a duce greul şi angajaţii din mediul privat să aibă locuri de muncă şi să fie plătite mai bine.
”Lupta pe care Ilie Bolojan o duce pentru reducerea cheltuielilor statului nu este împotriva oamenilor din sistemul public, ci pentru ca statul să fie mai eficient, economia privată să funcţioneze pentru a duce greul şi angajaţii din mediul privat să aibă locuri de muncă, iar acestea să fie mai bine plătite”, spune Turcan într-o postare pe Facebook.
Ea arată că, în decembrie 2024, la stat aveam 1,3 milioane de angajaţi şi eram pe locul 4 în Uniunea Europeană în privinţa cheltuielilor cu angajaţii din sistemul bugetar, cu o alocare de 21,7% din buget.
”Pe de altă parte, 4,2 milioane de oameni lucrează în mediul privat (foarte puţini vorbesc despre ei) şi circa 1,2 milioane de firme duc greul economiei. Pentru ca angajaţii din domeniul privat să aibă locuri de muncă mai bine plătite, angajatorii au nevoie de un cadru fiscal predictibil, stimulativ, astfel încât să ajungem inclusiv la o reducere a contribuţiei pe muncă”, subliniază Turcan.
Ea mai afirmă că la poza economiei româneşti, contribuţia pe muncă poate fi scăzută cu 1%, fără să fie afectat echilibrul economic, dacă se creează 100.000 de noi locuri de muncă.
”Aşa ar trebui aşezată strategia economică a României inclusiv pe componenta reformei bugetare. Prin urmare, reaşezarea sistemului public este despre servicii mai bune”, menţionează Raluca Turcan, fost ministru al Culturii.
-
Localeacum 1 day
PREȘEDINTELE ARGENTINEI, JAVIER MILEI, DESPRE ANULAREA ALEGERILOR DIN ROMÂNIA: „BIROCRAȚII DE LA BRUXELLES AU INTERVENIT PENTRU CĂ NU LE-A PLĂCUT CÂȘTIGĂTORUL?”
-
Politicaacum 19 hours
MAREA UNIRE A NEAMULUI, ÎN ZI DE MARE SĂRBĂTOARE. CĂLIN GEORGESCU VA FI ALĂTURI DE POPORUL ROMÂN: MII DE OAMENI, DIN NOU ÎN STRADĂ
-
Externeacum 2 days
Trump va susține un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
-
Localeacum 2 days
MII DE OAMENI PREGĂTIȚI SĂ PROTESTEZE DE ZIUA MICII UNIRI ÎMPOTRIVA SĂRĂCIEI ȘI MĂSURILOR GUVERNULUI
-
Localeacum 2 days
BREAKING Edilul din Sinaia, reținut pentru 24 de ore / Noi percheziții la Primăria Sinaia
-
Ce trebuie sa stiiacum 19 hours
Te gândești la un refresh al locuinței la început de an? Iată câteva idei pentru inspirație
-
Politicaacum 2 days
Gelu Voican Voiculescu, adus la Parchetul General pentru a fi inculpat în dosarul Mineriadei
-
Ce trebuie sa stiiacum 2 days
Înlocuirea șnurului la rulourile exterioare pentru case istorice