Escarele. Cat sunt de periculoase?

La prima vedere, escarele de decubit sunt rani banale care se pot vindeca. Din pacate, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Escara este o rana aparuta la persoanele care nu se pot mobiliza, care sufera de malnutritie sau deshidratare, factori ce duc la pierderea elasticitatii pielii. Aceasta pierdere a elasticitatii, combinata cu o presiune constanta la nivelul pielii si a tesuturilor sau cu leziuni cauzate de frecarea de diverse suprafete dure, duc la escare.

Cat sunt de periculoase escarele?

Sunt foarte periculoase, in conditiile in care atunci cand nu sunt tratate se pot agrava si pot duce chiar la deces. Din fericire, dezvoltarea unei astfel de probleme are loc in etape, in asa fel incat ingrijitorul poate sa isi dea seama care este situatia si sa ia atitudine.

In prima etapa leziunile sunt sensibile si dureroase, in a doua apare ulceratia si durerile ceva mai mari, in a treia se formeaza un crater de dimensiuni reduse iar in a patra ulceratia se adanceste si se extinde in muschi si in os.

De interes:  Prima implantare de cip în creierul unui om va avea loc anul acesta

Cum se trateaza escarele?

Cel mai bun tratament este, intotdeauna, preventia. Astfel, persoanele care prezinta risc de a dezvolta o astfel de problema treubie sa fie ingrijite cu foarte mare atentie. Saltelele antiescare pot fi o solutie excelenta de preventie, deoarece schimba mereu punctele de presiune si nu lasa leziunile sa se dezvolte. De asemenea, este necesara miscarea frecventa a bolnavului pentru a se restabili presiunea sangelui in tesuturi si o igiena cat mai buna.

Daca au aparut deja escarele, acestea trebuie sa fie curatate zilnic cu o solutie salina, iar locul din jurul lor trebuie sa fie pastrat mereu uscat si curat. De asemenea, tesuturile moarte trebuie sa fie indepartate si este indicat sa se aplice tot felul de unguente si creme care sa elimine riscul de infectie.

Saltelele antiescare, pernele antiescare si alte accesorii destinate preventiei sunt esentiale pentru ca pacientul sa fie ferit de agravarea situatiilor. Din fericire, exista din ce in ce mai multe produse de acest fel care prezinta o calitate foarte buna si sunt extrem de eficiente, o buna parte dintre ele putand fi gasite pe www.salteleantiescare.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.