De ce este bine să mâncăm ciocolată – Banat FM

Chiar dacă pare greu de crezut că un desert delicios poate fi recomandat într-o dietă, mai mulţi medici susţin consumarea acestui gustos aliment. Cercetările au arătat diferite efecte benefice ale ciocolatei asupra organismului.

Medicul pediatru şi dietetician Marlo Mittler, de la Spitalul pentru Copii Cohen din New York, spune că ar trebui să mâncăm cât mai des ciocolată.

Mai multe studii au demonstrat că un consum moderat, dar regulat scade tensiunea arterială, reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, scade colesterolul şi poate chiar să regleze nivelul insulinei. Mai mult, flavanolii din cacao îmbunătăţesc sănătatea creierului la adulţi.

Ciocolata este unul dintre alimentele care stârneşte sentimente diferite. Bucuria dată de gust este umbrită de vinovăţia caloriilor ingerate. Noţiunea de ”limită” apare din ce în ce mai des, deşi, atunci când ai în faţă un tort de ciocolată, este greu să te opreşti.

Ciocolata de calitate nu este doar un răsfăţ, ci şi un aliment cu beneficii pentru sănătate. Zeci de studii au argumentat necesitatea consumului, iar motivele sunt cât se poate de serioase. Iată 7 motive ştiinţifice pentru care trebuie să mănânci ciocolată.

De interes:  CHA CHA LITIX! Episodul 161. Prima dată din istorie când România este lăudată la capitolul economie

Întăreşte oasele

Iubitorii ciocolatei albe au toate motivele să se bucure: 50 de grame conţin 15% din doza zilnică recomandată de calciu pentru un adult. Evident, înainte de a mânca o ciocolată întreagă ca să vă asiguraţi că sunteţi cu calciul la cote maxime, citiţi şi eticheta produsului. Nu trebuie să conţină grăsimi vegetale hidrogenate, aditivi alimentari şi cantităţi foarte mari de zahăr. Untul de cacao ar trebui să fie ingredientul principal.

Scade tensiunea arterială

Un studiu realizat de Universitatea din Cologne, Germania, a scos la iveală faptul că flavonoizii din ciocolată ajută la scăderea tensiunii arteriale pe termen scurt. Flavonoizii din boabele de cacao ajută la producerea de monoxid de azot care stimulează vasele de sânge să se dilateze. Mai mult, consumatorii de ciocolată au un risc cu 12% mai scăzut decât cei care nu mănâncă acest dulce să facă boli de inimă şi cu 23% mai mic să facă infarct.

Poate preveni cancerul

De interes:  Școlile vor fi închise timp de trei zile, înainte și după alegeri

Boabele de cacao au în compoziţie o substanţă, pentamer, care s-a dovedit că inhibă celulele canceroase să se răspândească prin organism. Oameni de ştiinţă de la Centrul de Studiu al Cancerului de la Universitatea din Georgetown au folosit parameri pentru celulele canceroase şi au observat că acestea nu s-au mai divizat.

Alungă tusea

Data viitoare când simţi că te doare gâtul, încearcă să mănânci un pătrăţel de ciocolată. Teobromina, o substanţă din compoziţia ciocolatei, reduce activitatea nervului vag cel care se pare că este răspunzător pentru crizele de tuse.

Este plină de antioxidanţi

Ciocolata neagră conţine cantităţi impresionante de flavonoizi care ajută la lupta împotriva radicalilor liberi. Aceştia din urmă sunt răspunzători pentru o mulţime de afecţiuni, multe dintre ele chiar mortale.

Calmează simptomele sindromului premenstrual

Este un motiv pentru care femeilor le este poftă de ciocolată într-un moment anume din lună. Ciocolată ajută la eliminarea de endorfine care reduc anxietatea. De asemenea, este bogată în magneziu care îmbunătăţeşte starea de spirit şi reduce retenţia de apă.

De interes:  Cum ți se fură contul de Facebook prin intermediul prietenilor din listă. Fenomenul care a luat amploare în România

Ajută creierul

Cercetători de la Universitatea John Hopkins au descoperit că ciocolata neagră protejează celulele creierului, mai ales dacă suferi un atac cerebral.

Indiferent dacă mănânci ciocolată de poftă sau pentru că te ajută să fii sănătos, ai grijă să alegi una de calitate, cu un conţinut ridicat de cacao şi cât mai puţine ingrediente pe lângă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.