Cutremur Turcia – Siria. Bilanţul dezastrului a trecut de 20.000 de morţi, depăşind numărul deceselor din explozia de la Fukushima

Bilanțul cutremurlui din Turcia și Siria a depășit numărul deceselor înregistrate la explozia centralei nucelare de la Fukushim, din 2011. Oficialii din cele două state spun că sunt peste 20.000 de morți 

Bilanţul cutremurului care a lovit luni sudul Turciei şi nord-vestul Siriei a trecut de 19.900 de morţi, după ce preşedintele Recep Erdogan a anunţat o creştere dramatică a deceselor confirmate în Turcia, relatează CNN.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat joi că numărul morţilor din ţară în urma cutremurului de luni a crescut la cel puţin 16.710. El a anunţat, în declaraţii făcute la Osmaniye, una din zonele lovite de cutremur pe care le-a vizitat joi, că peste 64.194 de persoane sunt rănite.

Un bilanţ anterior anunţat de vicepreşedintele Fuat Oktay indica 14.351 de morţi şi 63.794 de persoane rănite.

Erdogan a mai spus că 6.444 de clădiri s-au prăbuşit în Turcia în urma cutremurului.

În Siria vecină, numărul total al deceselor se ridică la cel puţin 3.192, dintre care 1.930 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit grupului de protecţie civilă „Căştile albe”, şi 1.262 de morţi în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

De interes:  Simulare de seism la Moldova Nouă! ISU Semenic și-a testat capacitatea de intervenție – Banat FM sound factory

Astfel, bilanţul total al morţilor în cele două ţări a ajuns la 19.902, ceea ce depăşeşte numărul victimelor cutremurului din 11 martie 2011 din Japonia, când au murit 19.759 de persoane, conform datelor oficiale. Cutremurul din Japonia, cu epicentru subacvatic, a avut o magnitudine de moment de 9,1 şi a declanşat un tsunami ce a avariat grav centrala nucleară de la Fukushima, provocând scurgeri radioactive. 

Curtremurul care a lovit luni în zori sudul Turciei şi nordul-vestul Siriei a avut o magnitudine de moment de 7,8, dar s-a produs la mică adâncime (17,9 km) şi a fost urmat de zeci de replici, între care una de magnitudine 7,5. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.